Джипита скочиха срещу нови лимити за направленията

https://www.24chasa.bg/Article/1755105 www.24chasa.bg
Джипитата негодуват срещу промените в лимитите за направленията.

Нова методика на касата за разпределяне на направленията ограничава още повече джипитата във всекидневната им работа. За това сигнализираха редови лекари от Бургас. По думите им в началото на 2013 г. са дадени инструкции през първия месец да не се изразходват повече от 1/3 от талоните за тримесечието. Преди те имаха право да се разпореждат с лимита в рамките на трите месеца и дори да го надвишават с 10%, макар че през следващия период бройката трябва да се възстанови. Талоните и така не стигат, оплакват се джипита, които се опасяват, че след 15-о число ще трябва да връщат пациенти.

Ясна информация за промени от страна на касата засега няма, каза д-р Любомир Киров, председател на националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Най-остър е недостигът при направленията за изследвания - за рентген или лабораторни изследавния, добави той. Не са предвидени достатъчно дори за профилактичните прегледи. Сдружението отдавна предлага да отпаднат задължителните консултации през определен период за диспансеризирани, например хипертоници. Докторът сам трябва да може да прецени кога пациентът има нужда, поясни д-р Любомир Киров, председател на организацията.

Експертите на НЗОК обещаха да подготвят разяснения по промените в методиката за разпределяне на направленията през 2013 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата