Цветанов за атентата: Има данни за финансиране и съпричастност към Хизбула (обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/1756499 www.24chasa.bg

След заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) в Президентството вътрешният министър Цветан Цветанов предостави пред медиите информация за напредъка по разследването на атентата в Бургас. Информацията е била предоставена и на членовете на КСНС. Заседанието на съвета продължи шест часа.

Пред медиите Цветанов заяви следното:

„В точките от дневния ред на Консултативния съвет имаше и информация, която предоставих относно напредъка по разследването на терористичния акт в Сарафово от 18 юли 2012 г. Това, което смятам, че е важно да бъде оповестено публично пред българските медии и смятам, че е важно, защото по този начин ще се спрат и възможните спекулации и интерпретации относно напредъка в разследването. След извършването на терористичния акт българските правоохранителни власти и специалните служби, под ръководството на Прокуратурата започнаха разследването и причините за възникването на терористичния акт. От процеса на разследването се установява съпричастност на три лица към настоящия момент, които са съпричастни към терористичния акт. Трите лица на територията на страната са пребивавали с фалшива самоличност - фалшиви шофьорски книжки от Мичиган, с които са наемали автомобили, регистрирали са се в хотели по българското Черноморие. Основната ни задача беше да проследим цялото движение на всички участници в този терористичен акт. В случая говорим за тези трима, които са установени като съпричастни към този акт.

Това, което е важно - знаете, че при извършването на съответните огледи след инцидента, беше открита фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Филип. Знаете, че впоследствие беше намерена фалшива шофьорска книжка на Рико и знаете, че с фалшива шофьорска книжка от Мичиган на Браян Джемсън е нает автомобил на територията на Равда. Това, което успяхме да установим, е цялото движение от момента, в който започват да се регистрират тези лица на територията на страната с тази чужда самоличност. Тяхното движение е установено то 28 юни до 18 юли 2012 г., когато е извършен и терористичния акт. От всички данни, които имахме, направихме анализ на риска и отсяхме определени лица, които биха могли да бъдат лицата, които са ползвали тази фалшива самоличност на Филип, Рико и Браян Джемсън. От тези три лица, които са ползвали тази фалшива самоличност, безспорно са установени две лица с тяхната истинска самоличност. Това са лица, които са притежавали паспорти на Австралия и на Канада. Лицата от 2006 и 2010 година живеят на територията на Ливан. Това, което е изключително важно относно продължаващото разследване, - установено е, че фалшивите шофьорски книжки са изработени на територията на Ливан. На територията на Европа лицата са влезли с истинската си самоличност, която вече е установена. Говорим за тези три лица, които са съпричастни към терористичния акт. Две от тези лица ние сме проследили тяхното движение от момента на придвижване от Ливан към Европа, като сме проследили и сме направили насрещни проверки с партньорските служби за тяхното пребиваване на територията на страните от Европейския съюз. Те са пребивавали и са се регистрирали с истинската си самоличност. Дори са влезли на територията на страната с истинската си самоличност. Впоследствие са излезли с истинската си самоличност от страната. В момента, в който те са влезли на територията на България, впоследствие започват да се легитимират и регистрират с фалшивите шофьорски книжки от Мичиган.

Според мен са изключително важни, и беше оценено от КСНС, взетите ДНК анализи на Филип, и ДНК анализ и профил, който беше изолиран от намерените документи за самоличност на Рико, които са от шофьорската книжка и от социалната книжка, които бяха намерени на 1 август 2012 г. на територията около Цар Калоян. ДНК профилът на социалната книжка на Рико съвпада с изведения ДНК профил от Филип, който е лицето, което се взриви на летище Сарафово в Бургас. Проследили сме цялостната им дейност на територията на Австралия и на Канада, като имаме данни за финансиране и съпричастност към Хизбула. Това, което може да се направи като обосновано предположение, тук искам да повторя - обосновано предположение, е че двете лица, които са установени с тяхната самоличност, са принадлежали към военното формирование на Хизбула. В тази връзка ние винаги сме разчитали на добрите си отношения, които са от взаимен интерес, между българското правителство и правителството на Ливан и се надяваме, че при съответните съдебно-следствени поръчки, които ще бъдат възложени и които някои от тях вече са изпратени към компетентните власти, както на Ливан, така също на Австралия, на Канада и на други партньорски служби от други европейски държави, ще може действително да получим пълна подкрепа относно продължаващото разследване на този терористичен акт. Това, което се представя пред вас като информация, е съгласувано с наблюдаващия прокурор, за което ми е дадено разрешение да информирам българските медии с тези информация, но не повече от това, което вие ще задавате като въпроси - кои са истинските лица зад Рико и зад Браян Джемсън.

Искам да благодаря на президента на републиката Росен Плевнелиев за подкрепата относно разследването, което се води в България. Разследването се подпомага и от партньорски служби за осъществяването на насрещни проверки, за осъществяването на съответните експертизи, защото експертизата, която беше предоставена относно изготвянето на фалшивите документи от Мичиган, е потвърдено от експертизата, която е направена от Европол. Оттук нататък ще има още много работа, която трябва да бъде свършена, но пак повтарям - ние разчитаме на правителството на Ливан, на традиционно добрите, утвърдени връзки, за да могат да ни подпомогнат в това разследване и да може да бъдат установени и останалите лица, които биха могли да имат съпричастност към този терористичен акт".

След изказването на Цветан Цветанов президентът Росен Плевнелиев уточни, че по темата за напредъка по разследването на атентата в Бургас ще има изслушване в комисията по сигурност в парламента. Трябва да се знае, че има разследване, то не е приключило, и само компетентните органи могат да преценят какъв обем, каква информация да бъде дадена, подчерта държавният глава.