Лекарят ще пита касата за талони над лимита

https://www.24chasa.bg/Article/1756653 www.24chasa.bg
Джипатата вече ще трябва да питат първо в касата дали могат да дават на пациентите си талони над лимита.

През 2013 г. джипита и лекари специалисти ще могат да надвишават лимитите за направления не с 10%, както беше през 2012 г., а с 15%. Само че не те самите ще вземат решение за това, а здравната каса, обясняват експерти от НЗОК. Пояснението е заради сигнали от лични лекари за нови ограничения на талоните от януари. Възникне ли необходимост от допълнителна бройка талони, докторът ще се обръща към РЗОК. Оттам ще препращат искането към централата, а след анализ Надзорният съвет ще вземе решение.

От тази година оперативният резерв от направления, който досега се е събирал в РЗОК, ще се формира на национално ниво в НЗОК. Целта е средствата за направления и изследвания да се разпределят съобразно нуждите на пациентите. От НЗОК смятат, че така ще проследяват своевременно потреблението и ще правят преразпределения по региони в по-кратки срокове. Директорът на РЗОК може при нужда да дава допълнително 15% от направленията за ядрено-магнитен резонанс. През следващото тримесечие обаче трябва да ги компенсира.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата