Оправдаха ченге от ГДБОП за теч на информация към наследника на Куйович

https://www.24chasa.bg/Article/1756788 www.24chasa.bg

Бившият антимафиот от ГДБОП Веселин Велинов е оправдан на последна инстанция по наказателното дело срещу него за издаване на държавна тайна.

Велинов бе обвинен за теч на информация към наркобоса Драгомир Райкович, който е дясна ръка на Будимир Куйович в миналото, след което обаче изземва бизнеса му. Двамата се свързват с разбитата през 2005 г. нарколаборатория в с. Пасарел, където бяха открити рекордни количества дрога за 1,4 млрд. долара.

Полицаят беше обвинен и за предлагане на подкуп на двама негови колеги от отдел "Наркотици" в спецслужбата, но и за това съдът го признава за невинен през септември 2012 г.

След като печели делата, Велинов оспорва дисциплинарното си уволнение от системата през 2007 г. Преди три седмици тричленен състав на Върховния административен съд отменя заповедта на министър Румен Петков и на практика Велинов се връща в МВР, ако и петчленният състав потвърди това решение.

Скандалът с Веселин Велинов и връзките му с Драгомир Райкович дават тласък на скандала с наркобоса Будимир Куйович, който разтресе МВР в края на 2007 г.
"24 часа" се свърза с Велинов за коментар, но той отказа подробности с мотива, че
делото срещу него е било секретно и историята още не е приключила.

В началото на 2007 г. отдел "Вътрешна сигурност" в МВР започва да следи изкъсо колегата си Веселин Велинов.

За това има няколко повода. Самият Будимир Куйович посочва в разпит, че е поддържал контакти с него. Преди това той протича и в СРС, от които става ясно, че отлично се познава с Драгомир Райкович. За него МВР твърди, че е наследник на Куйович в бизнеса със синтетични наркотици. По това време Велинов е разузнавач пета степен в наркоотдела на ГДБОП.

По секретното дело са ползвани и показания на негови преки началници, които твърдят, че през 2004 г. Велинов искал да ги подкупи, за да му дават информация за лицето Драгомир Райкович, свързан с нарколаборатория за производство на синтетична дрога в България.

Това обвинение пада още на първа инстанция и прокуратурата не го поддържа в апелативния съд. Според изслушване на тогавашния директор на НСБОП Ваньо Танов в парламента по това време Райкович и Братя Галеви си делят този бизнес у нас.
Три разговора на Веселин Велинов с разработвания за наркотици Драгомир Райкович го пращат на съд през 2008 г. Прокуратурата твърди в обвинението, че е поддържал нерегламентирани контакти със сърбина, говорили са с кодове и така е изнасял информация, с която е осуетил реализации на ГДБОП. На първа инстанция го осъждат на 5 г. затвор, но след това присъдата пада в апелативния съд, а в средата на миналата година ВКС окончателно го оправдава.

Трите разговора, заради които полицаят отива на съд, са проведени на 11 април 2007 г. В 21,59 ч на същата дата е записан първият разговор на Велинов с Райкович. Според прокуратурата полицаят е предупредил наркобоса докъде е стигнала НСБОП в издирването на приближения му Иван Иванов-Селото, който също има отношение към производството на синтетична дрога. Според съда обаче Велинов е говорил не за Селото, а за Селянина Магистратите приемат, че думата "селянин" се използва в широк смисъл и по много поводи в съвременността и е по-скоро оценка за личните качества на трето лице (което двамата наричат с кодовото име "Гимел" - б.а.). Според съда "селянинът" по никакъв начин не може да бъде свързан с прякора на приближения на Райкович Иван Иванов.

Вторият разговор на Велинов с Райкович е на същата дата, но точно 15 минути по-късно - в 22,14 ч. Според прокуратурата той отново засяга разработка срещу приближен на Райкович - ирански гражданин с прякор Мори, който е заподозрян в трафик на произведена в България синтетична дрога към Близкия изток.

Съдът не отрича, че в сересетата по делото Велинов назовава името на Мори и го казва на срички, но формално той не е говорил за подробности по случая.

Третият разговор между полицая и наркобоса е най-интересен. Докато при първите два Велинов звъни на Райкович, тук се случва обратното. Сърбинът с български паспорт казва на полицая: "Сигурен съм, че ме следят", като има предвид, че това са полицаи от НСБОП. В началото инспектор Велинов се усъмнява в това, но Райкович убедено продължава да го твърди. Той забелязва често автомобил, който го следва, и непознати лица пред дома си. Тогава Велинов, който е запознат с работата на външното наблюдение в МВР, му обръща внимание, че ако го следят колегите му, то трябва да са две групички - едните са до обед, а другите ги сменят след това.

Точно тази информация е квалифицирана от прокуратурата като разгласяване на държавна тайна, защото в закона пише, че конкретна информация, свързана със способите и средствата за изпълнение на специфични задачи на службите, и разгласяването може да бъдат приети за престъпление по Наказателния кодекс. Въззивната инстанция на съда обаче приема, че тук конкретика няма. Според магистратите Велинов не е дал информация на Райкович, защото единственото, което е направил, е да сподели лично мнение, говорейки за наблюдението на заподозрени по принцип. Освен това той не бил уточнил дали думите му се отнасят за външно наблюдение, или за друго СРС. Велинов не бил свързан пряко с разработката по Райкович и не е имал конкретна информация за работата на колегите си по нея.
Точно при подслушване на разговорите на Райкович колегите на Велинов се натъкват на неговия глас и го предават на "Вътрешна сигурност". Инспекторите на МВР претърсват жилището на Драгомир Райкович. Звънят на телефона, по който е говорил с Велинов, и така го откриват по мелодията. В същото време техни колеги се опитват да открият и апарата, с който ченгето е говорило с бандита, но не успяват.

По разработката на "Вътрешна сигурност" има данни, че Велинов е вербувал служителка, която вкарва информация в системата на НСБОП, както и че се е опитвал да направи същото и с началника, през когото минава секретната поща в службата.
След образуване на досъдебното производство срещу Велинов достъпът до класифицирана информация му е отнет. 36-годишният разузнавач е уволнен дисциплинарно. Наказателното дело срещу него тръгва в Софийския градски съд, а според бившия шеф на НСБОП Ваньо Танов контактите на Велинов с Райкович са провалили реализация срещу наркобоса и той не е арестуван. След това обаче е закопчан Будимир Куйович, който днес е в затвора.

След присъдата от 5 г. в края на 2012 г. Велинов вече е чист пред закона.
На 10 януари тази година той печели делото за дисциплинарното си уволнение и заповедта на бившия министър Румен Петков е отменена.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт