Емил Радев: Спрем ли фиктивните фалити, може и да паднат лихвите

https://www.24chasa.bg/Article/1756882 www.24chasa.bg
Депутатът от ГЕРБ Емил Радев. СНИМКА: Йордан Симeонов

- Г-н Радев, ГЕРБ осъди скандала за това бил ли е информатор премиерът на ЦСБОП. Каква е вашата версия за разразяването му сега?

- С наближаването на изборите сме свидетели на нова компроматна офанзива на опозицията. Нищо ново - подобна кампания срещу г-н Борисов имаше още през 2005 г. преди местните избори. Инсинуациите и тогава, и сега целят единствено да ударят по авторитета на г-н Борисов. След като ГЕРБ спечели всички избори - 7 пъти от тогава до сега, явно на опозицията й останаха само такива средства. Така доскорошните опоненти БСП и ДСБ се оказаха обединени. С наближаването на изборите ще се засили този компроматен натиск, защото това ще е единственият инструмент на опозицията срещу ГЕРБ.

- Като заговорихме за опозицията - днес има консултации по Изборния кодекс. Имаше 6 условия от опозицията, за кои сте готови да отстъпите?

- Ние бяхме инициатори на тези консултации. Абсолютно градивно сме подходили към всички искания, които няма да застрашат изборния процес. И сега опозицията има членове в ръководствата на избирателните комисии. От статистиката, която извадихме за РИК-овете за референдума, се видя, че 2-ма от 3-ма членове на ръководството са на опозицията, а ГЕРБ има само по един. Но за да продължи диалогът, ние ще запишем, че поне един представител в ръководствата е от опозицията.

- По този повод решихте да разпишете в закон що е то опозиция. Това звучи смешно - може да е една при гласуването на кабинета, друга при вот на недоверие, трета при приемането на правителствен закон.

- Точно поради тези причини не искахме да се дава такава дефиниция в Изборния кодекс. Предложеният в момента текст е на ДПС и според него опозиция са тези парламентарно представени партии, които са гласували "против" при съставянето на правителството в началото на мандата.

- Но с подобна дефиниция ГЕРБ си отрязва възможността за подкрепа за съставяне на кабинет в следващия парламент, ако ситуацията е сходна с тази в началото на 41-ото НС.

- Целта на дефиницията е съвсем друга - за членове на избирателни комисии. Не това е водещото при подкрепата за един кабинет. Не казвам, че дефиницията е перфектна, но тя е по искане на опозицията и ще водим преговори.

- Вие работите по промени в Закона за задълженията и договорите и предлагате да няма повече вечни длъжници, като се въведе 10-годишна давност. Това само предизборен ход ли е, или ще стане факт?

- Не е предизборен ход. България има нужда от такава нормативна уредба - само при нас и в Румъния в страните от ЕС не е уредена правно т.нар. потребителска несъстоятелност. Става въпрос за възможността на гражданина, когато изпадне в затруднено финансово положение, да обяви фалит.

Запазват се действащите в момента два срока на давност - 3 г. за периодичните плащания като сметки, за наемни отношения и трудови възнаграждения и обща 5-годишна за всички останали задължения. Но с всяко действие на кредитора - искова молба или възражение, срокът на давност започва да тече отначало. Така изпълнителното производство често продължава 10, 15, дори 17 г., трупат се лихви, трупат се адвокатски възнаграждения, такси на съдебния изпълнител и след 10 г. задължението е скочило 2 или 3 пъти над главницата. И ако имуществото на гражданина вече е разпродадено и той все още не е покрил задължението си, става вечен длъжник. След смъртта му наследниците поемат задължението.

Както от 2005 г. е въведена 10-годишна абсолютна погасителна давност за данъци, такси и други задължения към държавата, така трябва да се въведе същото и за физически лица, които не се занимават с търговска дейност, и за задължения, които не са обезпечени. Говорим за текущи битови сметки, потребителски кредити, лизингови сметки.

- Как ще обясните това амнистиране на кредиторите, няма ли да скочат те?

- Не отнемаме възможността на кредиторите да си приберат задълженията. Държавата им е дала широк арсенал от инструменти, с които, без да влизат в дълги съдебни битки, да си извадят изпълнителен лист и да дадат длъжника на съдия-изпълнител. 10 г. не е малък срок.

След 7-8 г. тези вземания обикновено са описани и провизирани и идва ред на колекторските фирми. Кредиторите им продават задълженията, фирмите продължават да преследват длъжниците, но вече начисляват и своите такси. И се започва един постоянен тормоз над гражданите. Често пъти тези хора, които не могат да си платят задълженията, минават в сивата икономика, за да не им запорират заплатите.

- Но с въвеждането на 10-годишна давност ще демотивирате коректните, които съвестно си плащат сметките. И отваряте вратичката за спекулации.

- Не съветвам никой да използва този текст, за да не си плаща сметките. Защото 10 г. е ужасно дълъг срок. Не може да се правят спекулации, защото давностите от 3 и 5 г. действат и това значи, че кредиторът е предприел действия, наложил е възбрани. Тук говорим само за онези граждани, които искат да платят сметките си, но нямат възможност, защото са засегнати от кризата. На тези съвестни граждани, които искат да започнат на чисто, трябва да дадем шанс. А онези, които не искат да си плащат сметките, те не притежават нищо и не ги притеснява нито давност, нито съдебен изпълнител, нито възбрани, нито запор.

- В Търговския закон пък заложихте ограничение на симулираните фалити на фирми.

- Това е друга лоша последица от финансовата криза. Много се увеличиха производствата по несъстоятелност и често нормативната база се използва с цел да се
преметнат по някакъв начин кредиторите, да паднат обезпечения и да се избегне плащането на реални задължения.

По закон съдът се произнася за началната дата, от която едно дружество е изпаднало в неплатежоспособност и тя може да е 10 и повече години назад, независимо че исковата молба за това е от 2013 г. Така всички сделки между 2000 и 2013 г. подлежат на атакуване от синдика или от който и да е от кредиторите. Атакуеми стават и плащанията, които дружеството е извършило след датата на несъстоятелност, а тези контрагенти, които са му предоставяли стоки или услуги, трябва да връщат парите и да се нареждат на опашката на кредиторите. Падат и учредените ипотеки към банки и залози към трети лица. Същевременно се създават фиктивни задължения към свързани фирми и актиите се източват към тях.

- Какво предлагате, за да се спрат тези спекулации?

- Предлагаме да се скъсят сроковете, в които могат да се образуват отменителните искове - 6 месеца до 1 година от датата на подаване на молбата за откриване на производство на несъстоятелност. А за свързани лица срокът ще е 2 г. След тези срокове няма да се събарят обезпечения и развалят сделки. Няма да падат и ипотеки, срещу които банките са отпуснали реални пари. Защото с фиктивните фалити рискът се вдига много, което влияе реално на лихвата по кредитите.

- С намаляване на риска е възможно да паднат лихвите по кредитите?

- Да. Това е един от пътищата, които могат да доведат до намаляване им.

- Какво предвиждате за междуфирмената задлъжнялост?

- В момента всички търговци свободно могат да договарят в какъв срок ще бъде заплатена стоката или услугата. Няма ограничителен срок за плащане и при договорите, които държавни и общински предприятия сключват по обществените поръчки. Затова предлагаме въвеждане на 30-дневен задължителен срок за плащането и той да тече от датата на изпълнението. Може да е различен при важни обстоятелства. Това е задължително и за публичните възложители. Изключение се прави за здравните заведения, където говорим за 60-дневен срок.

- А ако в договора се запише друг срок?

- Той ще бъде нищожен, защото срокът е визиран в закона. Това е механизмът за изчистване на междуфирмената задлъжнялост.

- Ако някой не спази срока по закон, какво следва?

- Ако не се спази срокът - задължението става изискуемо с всички правни последици, започват да текат и лихви за забавяне.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Народът тръгна пак на път, карайте внимателно

    Пак се събират няколко почивни дни и народът отново тръгна на път. Едни се запътиха за последно до българското море, други хиляди се наредиха в колони към Гърция, трети ще помагат за гроздобера или просто ще празнуват. Но нека всички да не забравят най-важното - за да има празник, дано всеки да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.
  • Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

    Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,