Леда Милева починала тихо в съня си

https://www.24chasa.bg/Article/1757030 www.24chasa.bg
Изпращаме писателката Леда Милева в петък.

Голямата писателка, поетеса и преводачка Леда Милева вчера щеше да празнува своята 93-а годишнина. Подаръците и букетите от нейните многобройни приятели и почитатели били вече приготвени, поздравителните картички с пожелания за здраве и хубави дни - написани... Уви. Леда Милева почина тихо в съня си в 8,45 ч сутринта... А малко преди Коледа даваше автографи на Панаира на книгата в НДК.

По това време дъщерята на Гео Милев вече е подозирала, а най-вероятно и със сигурност е знаела, че има сериозен здравословен проблем. Но никой около нея не е усетил, че има болки и че страда.

С усмивка подписва красивите пъстри книжки с нейни стихове на малките си почитатели. Но болестта тихо подкопава здравето й и я стопява само за два месеца.

"Велика жена! Велика! Видях се с нея в петък. Току-що я бяха изписали от Военна болница. Говорихме. Позволяваше си само тихичко и лекичко да изохка от време на време. Както винаги, беше с безупречна прическа, елегантна и стилна, силна въпреки болката", разказва издателят Иван Гранитски, който през последните години беше неотлъчно до Леда Милева и издаваше всичките й книги. В студ и пек тя и още няколко писатели участваха в премиери, литературни четения, пътуваха из цялата страна, срещаха се с читатели.

Лекарите не спестяват на Леда Милева цялата истина - диагнозата е рак на панкреаса. От него си отидоха Дончо Цончев, Гена Димитрова, Лучано Павароти - гадно и коварно заболяване, което все още не се поддава на ефективно лечение. Там правят каквото им е по силите да я закрепят здравословно. Но жълтият цвят на лицето й издава на опитните медици, че болестта напредва.

Писателката приема хладнокръвно съдбата и дори се шегува, че кой знае какво е писано - в нейния род има много дълголетници. Предпочита да бъде изписана от клиниката, за да е в дома си сред най-близките, пък колкото дни живот остават там... Те не се оказаха много и тя почина в мир сред най-обичаните си хора.

Над 30 стихосбирки за деца, пиеси и статии носят подписа на Леда Милева. Поколения малчугани вечер са заспивали с историите от "Заю на разходка", "Мустакатият Иванчо", "Черно фламинго", "Цветни приказки", "Карнавал в гората".

Извоювала е собствено място в литературата, неподвластно на сянката на ерудита - нейния баща Гео Милев. Завършва Американския колеж и Института за детски учителки, следва и право в Софийския университет, но литературата остава голямото й призвание. Леда Милева е и полиглот с безброй преводи на проза и поезия от английски, френски, руски. В работата й като преводач много я насърчава съпругът й - първата й любов и съученик от Американския колеж Николай Попов. Нейните стихотворения и пиеси са издавани във Франция, Германия, Русия, Беларус, Румъния, Чехия, Полша, Унгария, Сирия. Била е главен редактор на списания, генерален директор на БНТ, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, шеф на преводачите, депутат във Великото народно събрание. Включена е в почетния списък "Ханс Кристиан Андерсен".

Лично се познава с Артър Милър, Жак Гошрон (направил великолепен превод на "Септември"), испанския поет Хуан Едуардо Сунига, с проф. Роже Бернар.

Когато убиват баща й Гео Милев, е само на 5 години. "Помня деня на неговото изчезване, 15 май 1925-а. С няколко деца играехме във вестибюла на нашия апартамент. Дойде цивилен агент в черни дрехи и попита знаем ли къде живее Гео Милев. Казах, че ми е баща и ще го извикам. Това беше последният ми жив спомен от него. Човекът му каза, че го викат за справка, излязоха и вече не се върна." Това е най-тъжният спомен на Леда.

"Живяла съм в книжовна среда от самото си рождение - често е споделяла в интервюта Леда Милева. - Нашият дом беше скромен, но богат на много хубави книги. Дядо ми беше книжар в Стара Загора, където ходех през лятото. И там попадах сред книги. За мене литературата бе част от живота. Първото си стихотворение написах на девет години. Развълнувал ме беше първият сняг и как калната София изведнъж бе станала красива. Помня го и досега:

Цветчетата заспиват,

тревичките почиват,

а от небето сиво

се сипят мълчаливо

белите снежинки

като в картинки.

Следвах в Институт за детски учителки и ходех на практика в детски градини. Там понякога чувствах нужда да кажа на децата някакво стихче, каквото не намирах в книгите и списанията, с които разполагах. Така полека-лека се насочих към детската литература."

БНТ дължи изключително много на Леда Милева. Докато тя е генерален директор (1966-1970), телевизията за пръв път отразява световно първенство по футбол във Великобритания, зимната олимпиада в Гренобъл, гостува Юрий Гагарин, създадени са рубриките "Войн", "Мелодия на годината", "Сцена на вековете", "Атлас", "Панорама", международният телевизионен фестивал "Златната ракла", състезанието "Бързи, смели, сръчни", телевизионният сериал "На всеки километър" и др. Снощи в нейна памет БНТ промени програмата си и излъчи музикален филм с хита "Зайченцето бяло"по музика на Петър Ступел, интервюта, в които тя разказва за семейството си, за ЮНЕСКО.

Леда Милева умееше да се шегува със себе си: "Веднъж имах среща в някакво село. И едно детенце попита: "Ама вие жива ли сте?" Видяло то портрета ми в читанката и не можеше да разбере как така хем съм там, хем съм жива..." Споделяше, че правнукът й Борис е участвал в снимките на първия филм за магьосника Хари Потър - е, само в масовката, но пък в замъка "Хогуъртс".

Поклонението пред паметта на Леда Милева е в петък от 11 ч в зала "София" на бившия Партиен дом. Тя е пожелала да бъде кремирана и ще бъде положена в семейния гроб в тесен кръг близки.

Последната й радост - пак да има музей в дома на Гео Милев в Раднево

"Леда Милева посрещна с възторг новината, че община Раднево възстановява музея в родната къща на баща й Гео Милев. Когато за последно бе при нас, пак обсъждахме този въпрос", каза вчера уредникът на къщата музей "Гео Милев" в Стара Загора Георги Янев. Той бе покрусен от новината за кончината на писателката.

Родната къща на Гео Милев в Раднево е била музей от 1973 г. до 1989 г., след което е реституирана. Сбирката с оригинала на списание "Пламък", където за първи път е отпечатана поемата "Септември", обаче е опазена. Преди 2 години община Раднево откупи къщата за 76 000 лева, за да възстанови музея, и очаква помощ по програма "Красива България". Нужни са 179 703 лева.

В Раднево също са потресени от новината за смъртта на Леда Милева навръх рождения ден. От там предния ден дори пратили по куриерска фирма подарък за рожденичката, без да подозират, че тя никога няма да го получи.

Макар и да живее отдавна в София, Леда Милева бе здраво свързана с града на своето детство Стара Загора. За последно тя бе тук на 1 октомври м.г., когато в рамките на Дните на Стара Загора представи книгата на леля си Пенка Касабова "Любов и талант", посветена на голямата любов между световноизвестния оперен певец Борис Христов и сестрата на Гео Милев.

"До последно Леда Милева работеше. Тя предаде в издателство сборник с материали от научната конференция, посветена на баща , която се проведе през 2011 г. в Стара Загора в рамките на поредните ГеоМилеви дни. Тя е негов съставител и въпреки напредналата си възраст държеше да прочете лично всеки материал", каза още Георги Янев. Този последен неин труд се предвижда да излезе през септември т.г.

Леда Милева често се срещаше и с децата на Стара Загора - последно беше при тях на 1 октомври 2011 г. Тя прочете свои творби и повтори, че не иска читателите да я запомнят само със "Зайченцето бяло", но разказа историята на най-популярното си стихотворение: "Това беше през 1940 година. Започнах работа в списание "Първи стъпки" - за учители и родители, но в края имаше и страници със стихове и приказки за деца. Когато занесох поредния брой в печатницата, се оказа, че в една от страниците зее огромна дупка. Печатарят пита какво ще правим - нямал време да чака. Тогава аз седнах на един стол до него и под намръщения му поглед съчиних стихчетата за зайченцето бяло, което цял ден си играло в близката горичка с една сърничка. Най-напред в него намерих римата бяло - играло", разказа тогава поетесата.