Опозицията против обвинението срещу "Хизбула", било рано за заключения

https://www.24chasa.bg/Article/1757494 www.24chasa.bg
Йордан Цонев Снимка: Архив

"Вътрешният министър Цветан Цветанов не обвини "Хизбула" за атентата в Бургас, беше казано, че има обосновано предположение за участието на групировката. Не виждам защо трябва да се нагнетява напрежение. България е член на НАТО, на ЕС и предположението не е направено само на базата на нашето разследване", каза депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров за Нова телевизия.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев пък бе категоричен, че не могат да се правят обосновани предположения в хода на следствието.

"Това трябва да стане след приключването му, а не да се правят такива етапни предположения. Всички опозиционни партии не застанаха зад това предположение, не защото не искаме да имаме единно мнение по такъв важен въпрос, а защото никой от нас не може да се съгласи да се правят такива етапни предположения по такава важна тема, които могат да имат да последствия в европейски и световен мащаб. България е лоялен член на НАТО и ЕС и във всички случаи ние бихме подкрепили финален доклад с ясни заключения, но не и такива недоказани твърдения", добави Цонев.

 
Той съобщи, че се обсъжда нов вот на недоверие срещу правителството. Вотът ще се иска с мотив общата политика на кабинета.

Според думите на Лазаров пък е съвсем нормално при такова разследване да не се изнася цялата информация по случая. Доказателства обаче има - безспорно са установени ДНК профилите и самоличностите на атентатора и помагачите му.

Според депутата от БСП Атанас Мерджанов вчера правителството за пореден път е демонстрирало държавническа безотговорност и е застрашило националната сигурност.

"До момента при управлението на ГЕРБ имаме четири пробива в националната сигурност, а нямаме нито един сериозен анализ. Естествено, че с обоснованото предположение се превръщаме в мишена и опасностите надвисват с още по-голяма сила при това обосновано предположение за "Хизбула", без да са налице категорични доказателства", заяви Мерджанов.

Той посочи, че и БСП ще води консултации за вот на недоверие срещу правителството.