Българските строители в Израел с горещ телефон за оплаквания от март

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и посланикът на Израел Шаул Камиса Раз. Снимка: МТСП

От март българите, които работят в Израел ще могат да подават жалби за нередности на работното място. Това ще става на горещ телефон, съобщи социалният министър Тотю Младенов.

Заедно с посланика на Израел Шаул Камиса Раз, той даде пресконференция за резултатите от Съвместния комитет за координация по Спогодбата между правителствата на България и Израел за посредничество и временна заетост на граждани на двете държави. Ангажиментът е поет по спогодбата специално за строителите ни в Израел.

Българските работници ще могат да подават сигнали на горещата линия от 8 до 16 ч. Обажданията ще се приемат от служител, говорещ български език. След 16 ч. горещата линия ще превключва на гласова поща, допълниха от Министерство на труда и социалната политика.

Ще се извършва проверка по всеки конкретен сигнал, като до две седмици от израелска страна ще представят в Агенцията по заетостта механизъм на контрол, посочи министър Младенов.

По думите му израелската страна поема ангажимент да предоставя периодично информация за броя на българските работници в страната, тримесечни справки за местонахождението им, за броя на напусналите работници и евентуалните причини за това, както и постъпилите жалби и движенията по тях.

За една година близо 800 българи са заминали на работа в Израел. Тази година трябва да се направи всичко възможно да се удвои техният брой и да заминат още 1600, за да може през първото полугодие на 2014 г. да изпълним квотата по спогодбата от 3500 души, каза още министърът.

В началото на януари стана ясно, че около 160 българи мизерстват в Израел. Те спели във фургони и нямали ток през по-голямата част от денонощието. По-късно властите в Тел Авив провериха случая и обещаха да компенсират работниците ни.

На пресконференцията днес присъстваха заместник-министрите Зорница Русинова и Валентина Симеонова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта (АЗ) Камелия Лозанова, експерти от Службата за населението и миграцията към Министерството на вътрешните работи на Израел.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Защо са полезни антиоксидантите

Те неутрализират окислителните реакции в клетките, при които се образуват свободни радикали. Най-мощните витамини антиоксиданти са А, С и Е, както и микроелементите селен, цинк, мед и манган.

Депутатът Миховски подава писмено съгласие за снемане на имунитета му

Народният представител от ГЕРБ Иван Миховски ще подаде писмено заявление за съгласие по смисъла на чл. 70, ал. 2 от Конституцията на Република България за снемане на имунитета му на народен

Майка прибра трите си деца от приют в Русе след 5-годишна семейна драма

Майка прибра трите си деца от приюта на БЧК в Русе след 5-годишна семейна драма. Районният съд постанови Е.Г.Г. да получи родителските права, а бащата да плаща по 100 лв.

Ватманска грешка причинила инцидента на площад "Македония"

Причината за вчерашната трамвайна катастрофа на площад "Македония“ не е в инфраструктурата, грешката е на ватманката. Това съобщи за БНТ инж. Иво Василев от "Столичния електротранспорт".

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

СБЖ: Законът за обществените поръчки ще развърже ръцете на силните на деня да си подбират медии

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) изразява в декларация несъгласие със Закона за обществените поръчки. Става дума за текст, освобождаващ държавните институции от задължението да обявяват

Затвориха ГКПП „Илинден-Ексохи“

В 10:00 часа е спряно преминаването на всякакъв вид моторни превозни средства през ГКПП „Илинден-Ексохи“, заради стачни действия преди гръцкия пункт. Това каза за ‘‘Фокус’’ Лора Любенова,

Цачева: Защитата на нашите граници от бежанци не противоречи на демокрацията

"Защитата на нашите граници от незаконно преминаващи мигранти не противоречи на принципите на демокрацията и върховенството на закона". Това каза председателят на парламента Цецка Цачева по време на

Цацаров поиска имунитета на депутата Иван Миховски за причиняване на средна телесна повреда

Днес главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ПП ГЕРБ Иван Миховски, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

"Единни за промяна": Общинският план за развитие на Видин няма ясни приоритети, цел и визия

Общински съветници и членове на гражданско обединение "Единни за промяна" участваха в обществено обсъждане на "Общински план за развитие на община Видин 2014 - 2020 г.