Със 70 мерки ГЕРБ трябва да оправи България

https://www.24chasa.bg/Article/175941 www.24chasa.bg
КОЛАЖ: “24 ЧАСА”

По принцип всеки, който се стреми към властта, би трябвало да има за цел създаването на условия в икономиката, които ще доведат до по-ниска безработица, повече инвестиции, малко корупция, качествено образование.

За целта се пишат програми с мерки и политики, съобразени с визията на всяка партия. Трудно забележими са обаче разходите за предложените реформи - най-често постигането на обещанията на политиците означава високи данъци, повече бюрокрация, безброй регулации и в крайна сметка корупция, като резултатите са отчайващи.

Това, което най-често се пропуска, е, че да предлагаш реформи, е лесно, но да предлагаш и провеждаш реформи, които работят, е изключително трудно. Иначе казано, реформите трябва да са онези промени в политиката, които носят реални ползи на обществото и водят до по-добри условия за живот и бизнес.

Светла Костадинова е изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.
Светла Костадинова е изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.

Примери за ефективни реформи по света има много. Бъдещото правителство няма време за губене, нито пък излишни пари. То трябва да действа веднага, да бъде решително и целенасочено.

Кандидат-студенти и родители чакат изпита по литература пред СУ
Кандидат-студенти и родители чакат изпита по литература пред СУ "Св. Климент Охридски". СНИМКА: "24 ЧАСА"

Институтът за пазарна икономика прегледа редица международни класации, които оценяват нивото на корупция, защитата на правото на собственост, конкурентоспособността, нивото на икономическа свобода, средата за правене на бизнес, качеството на образованието и прозрачността на бюджета. В тези класации са представени конкретни реформи с положителен ефект, които са прилагани от най-добре класиралите се страни по света.

България е почти винаги в групата на последните класирали се страни от ЕС и затова е най-бедната страна в съюза. Най-положителните реформи са въвеждането на валутния борд, плоският данък, улеснената търговия след присъединяването ни към ЕС, постигнатата макроикономическа стабилност, конкуренцията в определени сектори. Това са реформи, които трябва да се запазят, но не са достатъчни, за да живеем добре.

Преглеждайки най-добрите политики по света, ние съставихме списък от 70 мерки, които трябва да се приложат от управляващите, за да се повиши благосъстоянието на хората у нас. Вярваме, че осъществяването им в България ще създаде среда, в която предприемачите ще работят по-добре, а хората ще имат по-висок стандарт на живот. Конкретната цел е България за кратко време да стане номер едно в класациите сред страните - членки на ЕС.

Ето и част от мерките:

1. Необходими са условия за реална конкуренция в редица сектори, в които държавата е създала толкова ненужни и изкривяващи правила, че на практика не позволява на предприемачите да предложат най-добрите условия на потребителите. За да стане това, трябва да се премахнат множество регулации, определящи кой може да влиза в сектора, как и колко да се произвежда, кой определя цените и т.н. Много от ограниченията са въведени с цел "защита на потребителите или на бизнеса", но единственото, което правят, е предоставяне на огромни правомощия на чиновниците за контрол и намеса, а от тук и за корупция.

2. Високата прозрачност на бюджета чрез публикуването на редовна и изчерпателна информация, както и прозрачността на работата на администрацията и на процеса на вземане на решения ще позволи да се осъществява контрол, а, от друга страна, ще възпре администрацията от безумни решения.

3. Либерализацията на цените ще стимулира конкуренцията. В момента в България има 17 групи стоки и услуги, за които държавата определя административно цените.

При тях не е възможно реално съревнование между фирмите, което означава по-ниско качество на услугите и липса на избор за потребителите.

4. Ускоряването на приватизацията при ясни и прозрачни процедури ще доведе до приходи в бюджета и повече конкуренция. Години наред, когато икономиката се развиваше добре, управляващите не виждаха необходимост от продължаване на приватизацията, защото имаше пари в бюджета. В условията на криза пък се твърди, че ще се продава на ниски цени. Приватизацията обаче в крайна сметка не трябва да се гледа единствено от перспективата за еднократни бюджетни приходи. Много по-важни ефекти от нея са премахването на редовните бюджетни субсидии за губещи държавни предприятия, изкривяващите регулации, които целят оцеляването на държавните мастодонти, огромната корупция и невъзможността на частните фирми в дадения сектор ефективно да работят.

5. Малката ефективна администрация чрез намаляване на чиновниците, въвеждане на работещо електронно правителство и намаление на режимите ще позволи създаването на добри условия за нейната работа (високи заплати, технологии) и ще ограничи ролята на държавата в живота ни до гарантиране спазването на правилата от всички, и ефективни публични услуги.

6. Ограничаването на корупцията чрез ефективна съдебна система и задължение при изготвянето на законите администрацията да се консултира със заинтересованите страни ще ограничи приемането на закони, в които има явни възможности за корупция и предоставяне на привилегии за определени групи.

7. Намалението на осигуровките с поне 10 процентни пункта и увеличаване на частта, която отива в лична пенсионна сметка, ще стимулира хората да плащат, ще насърчи спестяванията и ще остави по-голяма част от изработеното у работещите. Тогава ние ще виждаме смисъл да работим повече и да плащаме данъци.

8. Строгият контрол на публичните системи, които се финансират от бюджета - здравеопазване, образование, армия - под формата на ясни критерии, публичност, външно оценяване, обвързване на финансирането с повишаване на ефективността и постигането на конкретни резултати, ще допринесе за по-добри услуги за всички нас.

9. Премахването на субсидиите от държавния бюджет ще позволи тези средства да се насочат към по-логични бюджетни разходи, но по-важният ефект е, че неефективните фирми и сектори, които съществуват единствено заради тях, ще трябва сами да се справят или просто да престанат да работят. Това ще освободи място за всички останали, които със собствени сили работят и оцеляват.

10. Изключително важно е да се започне веднага с провеждането на реформи, за да не се позволи на заинтересованите групи, които ще загубят привилегиите си, да спъват промените и да се противопоставят, полагайки всички усилия да ги забавят чрез неформални връзки и начини за натиск. Посочените мерки ще доведат до по-добри условия за всички в обществото и ще премахнат преференциите към дадени сектори, за които плащаме всички ние.

Бавните реформи са по-лесни за блокиране и отхвърляне, ефектите от тях се виждат години по-късно, подкрепата на обществото спада и е все по-трудно да бъдат продължени. Най-доброто, което могат да направят следващите управляващи, е да следват посочените препоръки, да действат решително и да се наслаждават на способностите на българските граждани и предприемачи да вземат свободно решения за собствения си живот и бизнес. Доказано е, че при висока икономическа свобода предприемчивостта води до високи доходи и стандарт на живот.

Светла Костадинова - изпълнителен директор на Института за пазарна икономика.

  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар