И частните детски градини и училища ще получават пари от държавата

https://www.24chasa.bg/Article/1760222 www.24chasa.bg

Депутатите решиха частните детски градини и училища да могат да получават държавна субсидия. До решението се стигна с промени в Закона за предучилищното и училищно образование, съобщи Фокус. От гласувалите 85 народни представители, 73 подкрепиха текста, а 12 бяха против.

Според приетия текст частните детски градини и частните училища влизат в системата на държавно финансиране и може да получават държавна субсидия.

То се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите, нормирането и заплащането на труда. Когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те могат да извършват дейности срещу заплащане само извън финансираните от държавата.

По време на дебатите по текста депутатът от "Коалиция за България" Янаки Стоилов заяви: „Имаме данъчна система в образованието и от никъде не следва задължението да се осигурява финансиране на всеки, който е решил да предоставя образование."

Стоилов поясни, че има много райони в страната, в които няма частни училища и не е редно хората, които живеят там, да плащат за образованието на децата на хората, живеещи в районите, в които има частни училища.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Следи я по участия Жорж Башур не изпуска певицата от поглед Годеникът на Емилия Жорж Башур се оказа супер ревнив. Арабският милионер започна да следи половинката си, докато тя е на участия, тъй като й няма пълна вяра. Той все още не може да приеме как бъдещата му жена показва разголената си плът пред купища хора до ранни зори и всички й точат лиги.

Марихуана по гащи и цици рекламира щерката на Алек Болдуин и Ким Бейсинджър -Ирландия. Кръшната мацка с облекло като от порноклип дими като комин в наркоманско видео, посветено на кефа от джойнта. 22-годишната разкрепостена блондинка показва как се сгъва цигара, след което еротично я облизва, преди да й драсне огънчето.

Бившата футболна половинка Даниел Лойд поднови войната си с актрисата Мария Фауър. Двете си отправиха горчиви коментари в инстаграм. Даниел се оплака, че се чувства жертва на злобното отношение на съперницата си. Мария обвини моделката, че се е подложила на липосукция, за да влезе отново във форма. Войната между двете започна през 2014 година.