И частните детски градини и училища ще получават пари от държавата

https://www.24chasa.bg/Article/1760222 www.24chasa.bg

Депутатите решиха частните детски градини и училища да могат да получават държавна субсидия. До решението се стигна с промени в Закона за предучилищното и училищно образование, съобщи Фокус. От гласувалите 85 народни представители, 73 подкрепиха текста, а 12 бяха против.

Според приетия текст частните детски градини и частните училища влизат в системата на държавно финансиране и може да получават държавна субсидия.

То се извършва по тяхно заявление, направено по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансирането на институциите, нормирането и заплащането на труда. Когато частните детски градини и частните училища получават държавна субсидия, те могат да извършват дейности срещу заплащане само извън финансираните от държавата.

По време на дебатите по текста депутатът от "Коалиция за България" Янаки Стоилов заяви: „Имаме данъчна система в образованието и от никъде не следва задължението да се осигурява финансиране на всеки, който е решил да предоставя образование."

Стоилов поясни, че има много райони в страната, в които няма частни училища и не е редно хората, които живеят там, да плащат за образованието на децата на хората, живеещи в районите, в които има частни училища.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Поп певицата чупи кантара Минижуп едва скрива месестите й бутове  С бая излишни килца се яви пред публиката най-актуалната в момента поп певица Гери-Никол. След като преди месеци напълни пазвата си със силикон и заприлича на чалгарка, сега скандалната изпълнителка е заформила едро дупе, дебели баджаци и коремче.

Българинът стана едва шестият дебютант с полуфинал на финалния турнир Легендарният български тенисист Орлин Станойчев отчете, че единствено Роджър Федерер може да се счита за фаворит в мач срещу Григор Димитров от останалите участници във финалния турнир за сезона в Лондон (Анг). Българинът намери място на полуфинала,

И Дядо Коледа не устоя на Николета Лозанова и й написа подмазваческо писмо. "Аз те следя и виждам, че тази година ти си била добра, грижила си се за близките ти. Ти си борец в сърцето и светец в ума. Ти си красива отвътре и отвън и заслужаваш уникален подарък!" Това гласи пророчеството на Николета за тази Коледа. Как гледа на тази свалка Ники М.