Морги не пускат трупове без платени здравни вноски

https://www.24chasa.bg/Article/1760828 www.24chasa.bg

Може ли мъртъв да плати здравните си вноски, за да бъде освободен от моргата и близките му да го погребат?

54-годишният Несим Юмер от кърджалийското село Бели пласт се сблъскал със суровата действителност в Пловдив. На 7 януари т.г. той отишъл да прибере тялото на покойната си съпруга Хавзе от университетската болница в града. Там служителка буквално го "застреляла": "Първо трябва да платиш в НАП здравните й вноски и тогава ще получиш тленните останки."

Смазан от скръб и от непознаване на нормативните изисквания, Несим поел с братовчед си към приходната агенция в края на града.

"И там се случи чудо!", връща се към кошмара опечаленият съпруг. Заварил опашка от 300 души. Той бил 301-ият. Служителка раздавала номерца и когато стигнала до Несим Юмер, го попитала при кого иска да отиде. "Не зная. Трябва да платя със задна дата три
вноски от 110 лева за покойната ми съпруга", отчаяно отговорил той. Данъчната онемяла. Бързо завела човека при шефката на дирекция "Обслужване" Ася Попхристова. Тя едва не припаднала от изумление, когато опечаленият й разказал за какво е дошъл.

"Това ме потресе", признава Попхристова. Вдигнала телефона и се обадила в лечебното заведение. "Кажете ми как е възможно да издам удостоверение на починал? На чие име да напиша документа, че покойният няма здравни задължения", попитала тя. Изрично заявила, че няма да издаде такова удостоверения, защото било все едно да чакаш от умрял писмо.

"Аз съм една обикновена секретарка", отвърнала отсрещната страна и затворила телефона. Тогава Попхристова набрала районната здравна каса. Попитала шефката на "Болнична помощ" д-р Валерия Петрова как да процедира в този случай.

Лекарката се възмутила и обяснила, че здравните заведения нямат право да искат пари от мъртъвци. Те били длъжни да поемат всеки спешен случай, независимо дали пациентът е плащал редовно вноските си.

Ако той не е осигурен, здравното министерство поемало разходите за престоя в болницата. В този случай лечебницата пък не можела да получи пари по клинична пътека от касата. По тази причина болниците държали покойният да е с изрядни осигурителни права, за да могат да си вземат полагащите пари и от двете места.

"Тогава Попхристова се обърна към мен с думите: "Отивате и си прибирате трупа от моргата! Никой няма право да го задържа. Пари на никого няма да плащате! Ако някой ви поиска или започне да ви създава спънки, ми се обадете незабавно", разказа пред "24 часа" Несим Юмер. Той благославя Попхристова и казва, че по-добър човек от нея не е срещал.

Данъчната му споделила, че за нея това бил четвъртият или петият случай да освобождава труп от морга в пловдивски болници. Последният бил с 28-годишно момче, което катастрофирало в Пловдив и издъхнало в лечебното заведение. Едва след намесата й близките получили тялото му.

Заради тези парадокси Попхристова предложила на семинар да бъде включен въпрос към кандидатите за работа в приходната агенция: "Как се освобождава труп от морга?"
Юмер Несим и близките му пък недоумяват как е възможно да се искат пари от мъртъвци. "Нали смъртта заличава всичко", пита той. В онзи момент, съсипан от скръб, той бил готов да плати каквото му поискат, за да вземе тялото на жена си.

53-годишната Хавзе не била боледувала никога през живота си, твърди мъжът й. През декември миналата година той се върнал от гурбет във Франция и се канили да пътуват до Турция за Нова година, където живеели двете им дъщери.

"Щяхме да тръгваме на 30-и, но предния ден Хавзе получи болки в сърдечната област. Сутринта отказа да пие кафе, поиска само чай", разказа съпругът. Закарали я с "Бърза помощ" в Кърджали. Там й направили изследвания и лекарката предупредила Несим, че жена му има не повече от 2 часа живот и бързо трябва да я транспортират до Пловдив. Закарали я в кардиохирургията по спешност. Там констатирали спукана аорта.

Била направена спешна операция, лекарите обяснили на съпруга, че за да няма болки, я държат приспана. Несим се прибрал в Бели пласт и на 6 януари позвънил в болницата да пита как е жена му. Казали му, че е вдигнала температура. В късния следобед пак се обадил и тогава му съобщили, че Хавзе е починала.

Тя е осигурявана до 2006 г., признава мъжът й. Дълги години двамата работили в Плевенско, където отглеждали тютюн. Хората от Бели пласт описват Хавзе като усмихната и много работлива жена. "Добре, че Несим е попаднал на свястна служителка в НАП, иначе щяха да го мотаят да не може да прибере тялото на жена си", казва съседът Ремзи Ибрям.

Точно сега ли трябваше да се случи това с жена ми, натъжава се вдовецът, който дълго е пребивавал в Холандия като общ работник. "Там, като идеш на лекар, ти обръщат внимание. Толкова наши жени родиха в чужбина, такова нещо не е имало с тях", разсъждава Несим Юмер.

Абсурд! Имаме регламент, твърдят от болницата.

Има регламент, в който изрично е посочено срещу какви условия и документи се предават труповете на близките, обясни зам.-директорът на пловдивската университетска болница Момчил Мавров. Той нарече случая с Хавзе Юмер "пълен абсурд" и е категоричен, че никой от служителите на здравното заведение не е поставял такива условия на съпруга й.

Предоставянето на телата на близките се извършва от дежурния персонал в моргата срещу акт за смърт, допълни Мавров. Той е убеден, че подчинените му не могат да искат документи за платени вноски от роднините на покойния.

"Ръководството не знае за такъв случай, а регламентът в нашата болница се спазва желязно. Трябвало е данъчните да се обадят в администрацията при нас, а не да разговарят със санитарката", обясни Мавров.
 
Касата: Парадоксално е починал да плаща

Не би трябвало да се иска от умрял да плаща, парадоксално е. Така шефката на "Болнична помощ" в РЗОК - Пловдив, д-р Валерия Петрова коментира случая с Хавзе Юмер.

"Г-жа Попхристова от НАП ми се обади точно по този въпрос. Като лекар се възмутих. И заявих, че за покойници здравноосигурителни вноски не би трябвало да се плащат", припомни д-р Петрова.

Тя допълни, че болницата ще получи от здравното министерство плащане за престоя на пациентката, тъй като е приета по спешност. Но сумата щяла да е изчислена на леглоден. "А ако жената е била осигурена, тогава щеше да получи от нас цялата сума от пакета", уточни д-р Петрова.