Кайсия на 100 г. пада в родния дом на Леда Милева преди Коледа

https://www.24chasa.bg/Article/1761384 www.24chasa.bg

Два дни преди последната Коледа в къщата музей "Гео Милев" в Стара Загора получили знак от съдбата, че нещо лошо ще се случи: стогодишната кайсия в двора неочаквано се сгромолясала.

"Уж огромно дърво, а не нанесе никакви поражения, като падна", разказа пред "24 часа" уредникът Георги Янев. Той написал на Леда Милева за случилото се и за да не я натъжава, добавил: така пък ще се отвори повече простор за цветята. Поетесата му се обадила по телефона след няколко дни и споделила, че й станало много мъчно за кайсията. Помнела как семейството вечеряло под клоните й.

"Поетесата ми е доверявала, че баща й Гео Милев я записал Евгения-Леда, но впоследствие първата част от името отпаднала", спомня си Янев. Според него било установено, че лично тогавашният Старозагорски митрополит Методий Кусев кръстил в православната вяра малката Леда.

Георги Янев разговарял със сина Боян и снахата на Милева - Виолета, които му разказали, че Леда Милева не починала в съня си, а на закуска, малко след като поднесли кафето. Угаснала тихо и спокойно към 8,45 ч навръх рождения си ден. Преди това се била приготвила да посреща гости на обяд - била, както обикновено, с безупречната си прическа и с елегантни дрехи. Минути преди да издъхне, близките й успели да й дадат подаръка на община Раднево за празника, изпратен по куриер. Радневци, в чийто град е роден баща й Гео Милев, изпратили рекламни материали на общината, луксозен бележник и химикалка. "Ех, тези радневци, не забравят нито мен, нито баща ми", това били последните думи на Леда Милева.