Михаил Йосифов станал тромпетист, за да пътува в чужбина

https://www.24chasa.bg/Article/1762371 www.24chasa.bg
Мишо Йосифов свири на "Джаз фестивал Банско 2012". Пред тромпета му има сурдина, която служи за промяна на звука на инструмента. СНИМКА: БУЛФОТО

Bсяка сутрин тромпетистът Михаил Йосифов хлопва вратата на една от стаите в дома си и свири за разгрявка по час-два. От една страна, прави това, за да не притеснява семейството си, а от друга, за да не тормози 11-годишната си дакелка. В противен случай кучето започва да вие заради високите тонове на тромпета и се получава истинска какофония.

Той не е от музикантите, които започват да учат инструмент от голяма любов към музиката, макар че цялото му семейство по бащина линия е ужасно музикално. Родът е от Северозападна България, а там духовата музика е на голяма почит. Дядо му
свирил на тромпет в духовия оркестър на Червен бряг. Справял се и с цигулката, но тромпетът бил истинската му страст. За разлика от него внукът нямал никакво намерение да се занимава с музика до 5-и клас. Тогава в училището дошъл диригентът и ръководител на младежкия оркестър "Ботева чета". Обяснил на децата, че събира млади хора, които имат желание да изнасят концерти в страната и чужбина. Второто е основната причина 11-годишният Йосифов да се включи в оркестъра, тъй като по това време не много хора имали възможността да излязат извън границите на страната. Хванал тромпета поради единствената причина, че имало кой да помага. Нямал никакво
понятие и от ноти, но ги научил бързо. "Те са много лесни. Хората им се плашат, но те са едни седем нищо и никакви ноти", казва той.

Първата година в оркестъра минала в учене на езика на музиката и ходене на уроци по тромпет, за да може Мишо да започне да свири активно. Приятелите, с които се записал, се отказали бързо-бързо, но не и той. "Такъв купон цареше! До ден днешен все така празнично си я караме", смее се той.

Тромпетистът със секстета си

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Тромпетистът със секстета си СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Логичното продължение било Музикалното училище "Любомир Пипков". Първият човек, който започнал да се занимава с него, валдхорнистът Павел Мадолев, го предупредил още в началото, че тромпетът не е за подценяване. "Навличаш си голяма беля. Всеки ден е все едно започваш отначало", казал учителят на бъдещия джаз музикант. Оказал се абсолютно прав. "Ако не се разсвиря всеки ден за по час, час и нещо, няма как", обяснява Йосифов.

Горе-долу по това време се заражда и страстта му към джаза - било любов от пръв поглед. Тръгнал да свири по улиците във формации с по-големи ученици от музикалното училище. Сред музикантите били Венци Мицов, Ангел Заберски-син и Георги Корназов. Собствениците на тогавашните заведения бързо ги надушили и започнали да ги канят на участия. Докато се усети, Йосифов вече бил в естрадния отдел на Консерваторията и паралелно с това работел на пълен работен ден. Именно многото му ангажименти са причината да прекъсва два пъти висшето си образование. Завършва го през 2000 г., като малко след това записва магистратура, но вече в класическия отдел. Днес тромпетистът продължава да ходи в консерваторията - той е преподавател в отдела по поп и джаз пеене на висшето музикално училище.

В момента най-активно се занимава със секстета си, но ще е нужна цяла страница за всички групи, в които някога е участвал. Сред тях се нареждат "Уикеда", "Хиподил", латинобендът "Инфинити". Бил е на участия с Дони и Момчил, Нона Йотова, Ангел Заберски и още много музиканти. Преди години свирил и пред шведската кралска фамилия с Теодоси Спасов. Двамата били част от антуража на президента. С Милчо Левиев пък излизат на сцена в дворец в Прага, този път пред чешкия президент.
Тези изяви са голямо признание за Мишо Йосифов, но той не ламти за големите сцени. "Джазът е като разговор. Много ми харесва този процес. Това е все едно да събереш компания, с която ти върви лафът. Може да сме в заведение, да свирим пред 5 човека и да е голям купон, а може да излезеш пред 10 000 души с формация, в която не се получава", категоричен е Йосифов.

На участие се запознава и с жена си Маша. Тя е художник реставратор и дъщеря на Слав Бакалов - един от двамата българи със "Златна палма" от филмовия фестивал в Кан. Двамата са женени от 10 години, имат и две дъщери. Голямата, която е на 10 години, се казва Ева, а малката - Яна днес става на 8 г. "У нас само аз и телевизорът
сме мъже", смее се тромпетистът. И двете носят по малко от гените на родителите си - ходят на уроци по рисуване, а са и музикални.

В момента Йосифов работи по два албума. Единия се казва "Счупени прозорци" и го записва със секстета. В него ще има изцяло хулигански джаз. Другият ще съдържа стари български парчета от 60-те и 70-те години, в латинозвучене. Затова по него работи с Калин Вельов и "Тумбаито". А най-зает напоследък е покрай подготовката на годишния джаз фестивал на "Бразз асоциация" - "Бразобразие". Той ще е от 28 февруари до 2 март.

СТЕЛА АТАНАСОВА