За три месеца 24 нови милионери с влог

https://www.24chasa.bg/Article/1762841 www.24chasa.bg

Заможните българи продължават да трупат пари на влог в банки. Милионерите с депозити са се увеличили с още 24 само за три месеца.

В края на третото тримесечие на 2012 г. броят на влоговете с над 1 млн. лв. е бил 625, а в края на четвъртото - 649. Това показват данните на БНБ, публикувани вчера.
За година милионерите са се увеличили с 95. Сумите, депозирани от тях, са набъбнали с над 274 млн. лв. За тримесечие нарастването е с 85 млн. лв.

Данните обхващат влоговете на домакинствата и нетърговските организации като фондации, неправителствени организации, ЕТ и други. Няма разбивка чии депозити точно са нараснали. Обяснението на банкерите е, че вероятно част от депозитите с големи суми са на бизнесмени, които ги изтеглят от фирмите си, вместо да ги инвестират, и ги слагат на лични сметки.

От статистиката се вижда, само, че действително по-усилено спестяват в банка хората с по-големи депозити. (Подробности виж в таблицата).

Най-голям е ръстът при влоговете между 100 000 и 500 000 лв. Доста по-скромно са растяли парите на хората с по 2500 - 10 000 лв. - от 2 до 5-6%.

На годишна база депозитите на "най-бедните" спестители - тези, които имат до 1000 лв., дори са намалели с 1,3% като сума и с 2,2 на сто като брой. Тези влогове са над 936 000, а в тях има около 1,05 млрд. лв. - с почти 500 млн. лв. по-малко, отколкото има в 649-те милионерски депозита.

Относително постоянен остава броят на т.нар. кредитни милионери, които са взели от банки над 1 млн. лв. Броят на тези заеми се е увеличил само с 2 за три месеца и е достигнал 104. На годишна база обаче са намалели с 6.

Почти при всички кредити има спад. Общо задълженията на домакинствата и нетърговските организации са за 18,9 млрд. лева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Орлин Павлов изпя хитови свои парчета на представянето на новия сезон на сериала "Скъпи наследници" по bTV в кино "Люмиер" вчера. Освен него присъстваха Даяна Ханджиева, Китодар Тодоров, Рая Пеева и Веселин

Четири умни и възпитани българчета живеят в тежки условия и мизерстват! Павлинка (3 г.), Александър (4 г.), Борис (5 г.) и Емилия (7 г.) са много усмихнати и рецитират стихотворения, но са принудени да спят на земята. В дома им дълго време няма обзавеждане, храната често не достига, а 29-годишната им майка Боряна е принудена да ги отглежда сама в

Фолкпевицата Преслава вече е на крака и прави разходки след раждането! Екип на "България Днес" засне изпълнителката във вторник - пет дни след раждането на първото й отроче в столична болница. Преслава изглеждаше начумерена и сърдита, като от нея не грееше типичното майчинско щастие. Редом до нея беше и любимият й Павел,