Парфюмният шлейф е ароматът, който остава след вас

https://www.24chasa.bg/Article/1763953 www.24chasa.bg
Уилям и Кейт по време на сватбата си на 29 април 2011 година

Всички помнят как Кейт Мидълтън, херцогинята на Кеймбридж, премина бавно по дългата червена пътека към Уестминстърското абатство на сватбения си ден - 29 април преди две години. По това време всички телевизионни програми предават церемонията на живо и се обсъжда само едно нещо - прекрасната рокля, изработена от Сара Бъртън. Тя е дизайнерката, която дълго време е дясната ръка на големия Алекзандър Маккуин и пое бранда му, след като той бе намерен обесен в апартамента си в Лондон преди три години.

И докато целият свят говори предимно за облеклото на съпругата на уелския принц Уилям, включително и това на сестра й Пипа, около 2000 гости - всичките застанали около червената пътека, усещат друго - аромата на булката. Катрин, както е пълното име на херцогинята, е избрала за сватбения си ден парфюм, който съчетава ухание на кокос, иланг-иланг, кехлибар, амбър и жасмин. Всъщност парфюмът й е на малко известната британска марка "Илюминум", а шише от 50 мл струва около 70 паунда.

Един от присъстващите описва миризмата така: "деликатен аромат като от ваза с бели цветя, трептящи в бриз от отворения прозорец, която се усеща дълго".

Ето тази миризма, която се носи след нея във въздуха, се нарича парфюмен шлейф. Той се различава от реалната миризма на самия парфюм.

"Шлейфът е това, по което ще познаете, че шефът ви току-що е излязъл от стаята, но парфюмът му още витае наоколо", казва Калина Гарелова, най-известният български парфюмен блогър. Тя е дъщеря на големия журналист Иван Гарелов. Миналата година излезе нейната книга "Парфюми в четири сезона", в която описва миризмите на най-известните производители на парфюми.

Терминът, който се използва, за да се опише ароматната следа, е френската дума sillage (произнася се сияж). Тя означава събуждане, както и следите, които остават в небето от самолета или във водата от кораб. Точно като тях и парфюмите също оставят следи. Българският еквивалент е шлейф - така се превежда думата в българските парфюмни форуми.

Парфюм, който оставя ароматни следи във въздуха, се усеща на поне 40-50 см, или най-общо казано на един лакът разстояние от притежателя му. Между другото не всички парфюми имат шлейф. Тези, които нямат, се усещат само при целувка или прегръдка. Блогърката Мари-Елен Вагнер описва първия вид "общителен шлейф", а втория - "поверителен шлейф".

"Самата дума шлейф подсказва асоциации - парфюмът може да се влачи като мантия, да се развява като ефирен шал или да стои в малък облак като воалетка. Някои парфюмни съставки действат като вентилаторчета и разпръскват мириса надалече, въпреки че самите те нямат конкретен отчетлив аромат. Затова някои шлейфове парфюми може да са плътни и наситени, а други - леки и въздушни", обяснява Гарелова.

Най-дълъг парфюмен шлейф оставят парфюмите с миризма на цветя и мускус - това е силно ароматно маслообразно вещество, което се получава от жлезите на кабарга - вид азиатски елен без рога, който е застрашен от изчезване. Затова ароматът се добива по синтетичен път от екстракти на растения.

Зеленото "Поло" на "Ралф Лорън", "Льор блю" на "Герлен", "Трезор" на "Ланком", "Пойзън" на "Кристиан Диор" - тези парфюми оставят дълга следа във въздуха, казват парфюмните блогъри.

"Те забърсват и най-много комплименти, разбира се", обяснява Гарелова. Има и случаи, в които могат да предизвикат обратния ефект - заради силния си аромат е възможно да причинят раздразнение, дори прилошаване сред околните или на притежателя му.
Наистина, дори любимият парфюм може да стане непоносим.

Някои жени стават свръхчувствителни към миризми по време на менструалния цикъл,
бременност или кърмене. Освен това често се случва някои парфюми със силен шлейф да връщат спомени от особено стресови ситуации или лоши преживявания - именно от тях боли глава.

Например "Авиньон" на "Ком де гарсон", който мирише на тамян, и "Инфюжън д'ирис" на "Прада" са по-интимните аромати - тези, които се усещат само при целувка. Те нямат шлейф.

Абсолютно най-харесваната миризма е ванилията, защото я има в майчиното мляко. Ароматът успокоява, събужда спомени за детството - времето, в което всеки се чувства щастлив и обичан. Интересното е, че в същото време миризмата на ванилия е сексуална и възбуждаща. Почти всички ориенталски парфюми, които са и с богат шлейф, съдържат ванилия. Някои наричат мириса еротичен шедьовър.

Експертите препоръчват парфюмите със силен шлейф да се редуват с такива, които нямат остатъчен аромат. Но не само в зависимост от настроението. В противен случай е възможно човек да загуби способността си да усеща ароматите. Това се нарича губене на чувството на мирис и може да се получи например когато някой дълго време използва един и същи парфюм и спира да го усеща.

"Получава се така, защото по този начин човек се приспособява към околната среда. Приема постоянно наличните миризми като даденост и насочва възприемчивостта си към нови стимули", обяснява Калина Гарелова.

Иначе няма правило за това колко често трябва да се сменя парфюмът. Това е абсолютно индивидуален избор. Има хора, които са верни на един парфюм с десетилетия, но и колекционери, които са с различен парфюм всеки ден.

Със сигурност обаче миризмата на парфюма се променя в зависимост от температурата навън - топлината ускорява излитането на ароматните молекули и съответно студът го забавя. Затова в горещите дни парфюмите буквално се изпаряват за час. Самият им мирис се усеща по-сладък и натежава. "В тези случаи е по-добре да се използват по-горчиви аромати, тревисти и билкови", препоръчва Калина.

На свой ред студът направо смачква по-деликатните цветни мириси и те просто не се усещат. "Докато парфюми с мирис на дърво, подправки и пушек се развиват особено красиво, уютно или достолепно."

Когато човек си купува парфюм, трябва да направи минимум три проби поне през ден, на хартия, на китка и близо до носа.

В началото на ХХ век купуването на парфюм е било като ходене на шивач. И никой не е разчитал само на първите впечатления", пише в книгата си Гарелова.

Но и парфюмите са били различни. Тези през 80-те години например, особено женските аромати, са много мощни, богати и демонстративни. Някои стари парфюми на "Герлен" от периода около Първата световна война са доста меланхолични.

Новите парфюми, от последните 15 години, миришат най-хубаво през първия половин час. Оттам нататък просто избледняват. А при старите парфюми мирисът се развива и променя с часове.

Мнението на експерта 

Калина Гарелова: Най-малката разфасовка парфюм е най-подходяща за подарък

Единственият съвет, който мога да дам е: не избирайте парфюма като вид коментар - на външния вид, възрастта, статуса. Не търсете "подходящ" парфюм. Парфюмът не е практична вещ. Ако харесвате и цените един човек, му подарете парфюм, който намирате за възхитителен.

Ако търсите парфюм за срещуположния пол и се колебаете между няколко, пробвайте все пак върху кожа. Ако имате висока степен на хомофобия, т.е. ако ви е страх, че един шприц роза с пачули (респективно лавандула с дървесина) върху китката ще ви направи гей, попитайте дали момчето от охраната или момичето консултант не биха се съгласили да пробвате върху тях. Доста често не само не отказват, но дори им е приятно да ги помиришете няколко пъти галантно.

Попитайте винаги за наличните разфасовки - ако искате да вземете 30 мл за подарък, не се оставяйте да ви убедят, че по-голямото количество излиза по-евтино, защото не купувате кромид за зимата. Най-малкото възможно количество е най-подходящо за подарък.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на