Острият ум на Цачева опровергава вицовете за блондинки

https://www.24chasa.bg/Article/176712 www.24chasa.bg
Цецка Цачева

ТЯ Е

Родена в с. Драгана, област Ловеч.

Завършила право в СУ "Св. Климент Охридски".

Георг Спартански
Георг Спартански

Адвокат и общински съветник от ГЕРБ в Плевен.

Ивелин Николов
Ивелин Николов

Омъжена, има син.

 

За бъдещата шефка на парламента Цецка Цачева съпартийците от Плевен казват, че е истинска желязна дама.

Пледоариите й като адвокат в съдебната зала са страстни и кипят от колоритни фрази.

Цачева умее да отстоява позициите си и в правото, и в политиката. Затова никой от средите на ГЕРБ в Плевен не се изненадал, когато Бойко Борисов публично я номинира за председател на Народното събрание.

Още преди да се разгори надпреварата за вота, в Плевен предрекоха повторение на градусите от сраженията на историческите редути отпреди 132 г.

"ГЕРБ праща в боя адвокат Цецка Цачева. Борбата ще е трудна", заявиха претендентите.

"Моята сила е, че съм една от вас. Пазаруваме заедно в кварталния магазин, срещаме се на улицата, на разходка в парка и когато си пием кафето. Значи съм най-близо до съдържанието на думите представител на народа. Румен Петков също е от Плевен, но като ключова фигура в националната политика е доста далече от обикновения редови човек", сравни юристката.

Бившият вътрешен министър бе основен неин опонент в изборната надпревара в региона. Цачева успя обаче да спечели два пъти повече гласове от него, което не остана незабелязано от бившия главен секретар на МВР. Борисов многократно е признавал, че е напуснал системата на вътрешните работи и е направил партия заради Петков.

Битката между Цачева и бившия министър не бе лека. На публичния дебат от градския площад той й напомни, че е излязла от редиците на червената партия. Направи го миг след като Цачева се представи като ново лице.

"Като юрист е била партиен секретар в някогашния окръжен съвет. Хвърлила си е билета през 1990 г.", твърдят местни активисти на БСП.

"Тогава партия и държава са били сраснали. Но не съм участвала в разграбването на страната ни", защити се Цачева.

"Ех, какъв неизчерпаем комсомолски патос сме загубили”, отвърна иронично Петков. А Цачева отсече с присъщото си самообладание: "Обществено значимите имена правят състезанието силно!"

Цачева и Петков за малко да се засекат в изборния ден - и двамата гласуваха в някогашната математическа гимназия, но пуснаха бюлетините с около час разлика. След тежката загуба червените все пак пресметнаха, че мажоритарният победител Цачева има 4100 гласа по-малко от пропорционалните, докато Петков е взел 4200 повече над партийната листа.

Адвокатката пое към властта точно преди 2 г. През юли 2007 г. ГЕРБ издигна кандидатурата й за кмет на Плевен. "Тя покрива профила, защото показа сериозен капацитет в кампанията за евровота. Жените са по-организирани, по-отговорни и изпълнителни. Казвам го като баща на 2 дъщери, който се чувства добре в женско царство", поощри я шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Издигнатият от Синята коалиция Найден Зеленогорски обаче надви и взе 3-и кметски мандат още на първия тур.

Резултатът нареди Цачева на 3-о място след червения претендент Васил Антонов. Неуспялата кандидат-кметица призна загубата и заяви, че е готова да подаде оставка като шеф на общинската структура, ако партийната централа я поиска.

"Не успяхме да стигнем до избирателите. Разчитахме на негласуващите плевенчани, но те не ни припознаха, въпреки че сме нови лица в политиката - анализира тя. И заключи - Но идват нови процеси и нови избори!"

Цачева беше сред кандидатите да оглави общинския съвет в Плевен. Не успя да завоюва шефския пост и се устреми към мястото на заместник. Избраха 5-има, но Цачева не събра гласове и си остана съветник в местния парламентПлъзнаха обаче одумки, че заветната й цел е върхът в кариерата.

Междувременно името й бе замесено в конфликт на интереси. Като юридически консултант на община Плевен гледала дела на хора, които съдят кметската институция. Оттам извадиха документи, че е била на граждански договор и 7 г. получавала възнаграждение, но действала и на другия фронт, ощетявайки интересите на общината, бе обвинението. Скоро шпагите бяха прибрани и скандалът тихо угасна.

А дамата със стил не пропусна да прояви изобретателност дори на юбилея си миналия май. Тогава Цачева забрани на гостите си да й носят подаръци. Вместо това събра от тях пари за стипендия за даровит ученик от Плевен. Единствен шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов наруши "ембаргото" и я дари с лаптоп.

Въпреки че понякога създава впечатление за служител на Темида, вторачен в законите, Цачева разбива мита за юриста сухар. Има ведър характер и брилянтно чувство за хумор, никога не пести усмивката и добрата дума. Острият й бърз ум опровергава накуп всички анекдоти за блондинки.

Не бяга и от женските си грижи. Според откровенията й пред медиите всяка сутрин става в 6 часа.

Прави кафе без захар за себе си и за съпруга Румен Данговски, който е архитект. Улисва сев майчина суетня около сина си Румен. Той е ученик в Националната природо-математическа гимназия в София.

Цачева предпочита удобната обувка, токчетата избира в по-специални случаи. Покрай адвокатстването харесва голямата чанта, която побира какво ли не. В облеклото подбира дискретни тонове, но наскоро се появи в модния лилаво-цикламен нюанс. Тоалетите й са българско производство, въпреки че преди години отприщвала въображението си и сама си измисляла моделите и кройките, после залягала над тегелите. Гримът й е дискретен също като любимите й бижута - перли и сребро, ръчна изработка.

БУРЯНА БОЖИНОВА

 

ПРИЯТЕЛЯТ

Ивелин Николов: Цецка е екипен играч - винаги се съобразява с мнението на другите

Познавам я, защото сме в един отбор от основаването на партията. Експерт и работохолик - това невероятно съчетание й дава преднина в трудната мисия. Убеден съм, че ще служи безрезервно и всеотдайно на хората и държавата. Няма да изневери на себе си - ще отстоява позициите си със силата на аргумента. Никога не би използвала високия пост, за да уреди близки хора.

Здрав характер е - ще остави личните си чувства в родния Плевен.

В София ще замине като истински воин на делото.

 

КОЛЕГАТА

Георг Спартански, шеф на общинския съвет в Плевен, юрист:

Безупречен професионалист. Много добър адвокат е по граждански дела. Наблюдавал съм я в съдебната зала вече 20 г. От година и 8 месеца е общински съветник от ГЕРБ. Силна и амбициозна е, но не беше особено активна пред микрофона. Пожелавам й да приложи нашия опит и да не допуска гласуване с чужди карти от чужди пултове при липса на кворум. Да не забравя откъде е тръгнала и да си препрочете “Приказка за стълбата” на Смирненски.

  • Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Защо не бива закони да се променят “пет за четири”

    Интересно как нито един от тези депутати в краткото 45-о народно събрание, които по нощите преди Великден гласуваха промените в Изборния кодекс, не предвиди, че това, че на един вот има избиратели някъде в чужбина, не означава автоматично, че и на следващия ще са там. Вероятно не са и очаквали, че след изборите през юли ще има и такива през
  • Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Първан Симеонов: Протестът умря, срути се под собствените си претенции

    Как Слави си е представял политиката? Като честен манастир? Да, протестът свърши снощи. Андрей Райчев го напомни. Ако искате, бройте го днес, петък, тринайсети – за по-лесно запомняне. Няма драма, протестът имаше смисъл. Моделът „Борисов“ вече трябваше да се смени. Даже протестът свърши, точно където трябваше – като протест именно; свали Борисов

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо