Ген. Симеон Симеонов: Избързахме с махането на наборната армия

https://www.24chasa.bg/Article/1768461 www.24chasa.bg
Генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната СНИМКА: Пиeр Пeтров

С Генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната, разговаря Любомир Денов

 - Г-н генерал, как се отрази на армията поредната порция съкращения през миналата година и особено вълната от рапорти за напускане, породени от въвеждането на възраст за пенсиониране?
- Българската армия е минала през много кризи и възходи и днес продължава достойно да защитава националата сигурност. Не може обаче да се отрече, че промените в Кодекса за социалното осигуряване се отразиха на процесите в армията. Дали става дума за вълна, или за нещо друго, не споря, но е факт, че над 650 офицери подадоха рапорти за напускане. Разбирам техните действия - това е техен личен избор, но твърдя, че става въпрос за прекрасно подготвени майори, подполковници и полковници - все в разцвета на силите, чиито места не може автоматически да се запълнят. Опитът не се придобива за ден-два.

- Но нали се твърди, че повечето напуснали нямали перспектива, не били завършили военни академии?
- Някои наистина нямаха. Ще посоча обаче само един пример: миналата есен си пусна рапорта за напускане млад полковник от ВВС, който току-що бе завършил генералщабна академия в САЩ.

- Тези дни стана ясно, че някои от напусналите искат да се връщат на служба. Да не стане така и с този полковник? А всъщност защо той е подал рапорт?
- Вероятно лични мотиви са довели до решението му. Но при всички случаи в основата е несигурност за бъдещето. Щом и той, високоподготвеният авиоинженер, се притеснява да не остане без работа, какво да говорим за останалите офицери?

- На срещата с личния състав на авиобаза Граф Игнатиево вие призовахте към по-голяма предвидимост в реформите в армията. Получава се така, че на офицерите им писна от реформи, те просто не знаят какво ги очаква в утрешния ден.
- Не се отказвам от думите си.
Хората искат
сигурност за
службата,
която пряко дава отражение и върху личния им живот. Защото какво се получава: от 20 г. сме свидетели на реформи, реформи, които обаче се израждат само в съкращения.

- Реформа май отдавна не е хубава дума?
- Добра е, но когато се гради нещо ново.

- Г-н генерал, при подготовката на решението за въвеждане на пенсионна възраст беше ли взета предвид военната експертиза? Говори се, че никой не ви е питал.
- Така е. Докладната записка за пенсионната възраст бе връчена на цялото военно ръководство малко преди началото на заседание на Съвета по отбрана. Тогава ние предложихме да има преходен период от 1-2 г., но не се прие.

- Вие как си обяснявате случая в Пловдив, когато сержант Георги Тепавичаров изби цялото си семейство и накрая се самоуби?
- Българската армия е част от обществото. Затова проблемите на обществото дават отражение и в армията. Определено искам да кажа, че мотивите за решението на сержант Тепавичаров са от чисто личен характер. Той не е имал проблеми в службата. До отчаяние са го довели
непосилните
кредити към
банките
Такава информация изтече и от следствието. Проблеми в семейството стоят и зад фаталното решение при подобния инцидент с отдавна пенсионирания Васил Савов.

- Напоследък обществото е раздирано от полярни мнения - от призиви да се закрие армията до вопли, че армия вече няма. Трябва ли ни тя, след като няма заплахи за сигурността на България?
- Армията е символ на държавността. Посочете ми една държава, която да се е отказала от своята армия. Да вземем например Република Чехия, която е обградена изключително от приятелски държави - все членки на НАТО, заплаха не се задава отникъде. Но чешките приятели не си пипат армията, напротив - укрепват я с нови изтребители. А ние, освен че сме външна граница на НАТО и ЕС, сме и на особен кръстопът. Не забравяйте и близостта на Близкия изток - там сега ври и кипи, неговите проблеми тепърва ще отекват в нашия регион.
А може ли някой да отрече ролята на армията при изпълнение на нейната трета мисия - да помага на населението при бедствия и аварии? Кой пръв се притече на помощ на залятото от придошлата вода село Бисер, кой спасяваше закъсали туристи в планините - нашите сухопътни модули и хеликоптерите от авиобаза Крумово. Ами кой гаси пожарите на Витоша?

- Навремето съкращенията в армията започнаха с обещанието, че ще се компенсират с модернизация. Така ли стана на практика?
- На практика се съкращаваха както разходите за отбрана, така и за издръжка на личния състав. Това допринесе за ограничаване на възможностите за придобиване на нова техника и въоръжение. Само един пример: според Бялата книга за отбраната, гласувана от парламента, годишните разходи за отбрана трябва да са 1,5% от БВП, такъв е и ангажиментът ни, поет към НАТО. Де факто обаче се отпускат 1,2-1,3%.

- Дали обаче малката, но модерна армия е достатъчна? Преди двадесетина години свръхбогатият Кувейт направи именно такава армия, но тя бе буквално прегазена от многолюдните войски на Саддам Хюсеин.
- Няма да коментирам този пример. Само ще кажа, че е крайно време политиците от всички партии да се обединят, когато става дума за националната сигурност.

- Как се отнасяте към предложението на македонския ви колега за връщане към наборна армия?
- Ще попитам само моя моя македонски колега: А той може ли да прати наборния войник на мисия зад граница? С професионалния боец е лесно, той е подготвен, мотивиран и е подписал договор за военна служба. Помните, че преди време ние набирахме доброволци сред кадровите военнослужещи. Затова и контингентите тръгваха не особено добре сглобени.
А сега на мисия
заминават цели
роти
с щатния си състав, за които изобщо не е нужно време за сглобяване.
По принцип смятам, че преминаването към професионална армия у нас през 2008 г. бе прибързано. В Германия например избраха смесената система - има и наборни, и професионални войници.

- До края на този месец министър Ангелов трябва да представи в Министерския съвет своя избор на нов многоцелеви изтребител за нашите ВВС. По мнение на авиатори най-вероятно ще бъде предпочетен втора ръка Ф-16 MLU. Тъй като самият вие сте пилот, ви питам - кой ще поеме отговорността, ако не дай си боже, такъв самолет падне скоро след като го купим. Все пак тези машини са на 30 г., конструкцията им е подсилена, но има умора на метала. Да не говорим, че след 20 г. те ще са на половин век, а ще искаме от тях да продълават да летят?!
- Много хипотетична е ситуацията, която представяте, за да дам конкретен отговор. Ще кажа само едно: комисията, която подбира самолета и политиците, които ще решават какво точно ще купим, трябва да си дават добре сметката, че този изтребител трябва да може да лети още 20 - 25 г. За да не се получи така, че след десетина години отново да възникне необходимост да купуваме авиационна техника. Второ, 8-9 самолета не може да решат проблемите на авиацията. Нужна ни е поне 1 ескадрила от 16 изтребителя - 12 бойни и 4 учебни, както направиха Чехия и Унгария. И трето - отсега командването на ВВС трябва да направи много точни разчети какви средства ще са нужни за поддръжката на жизнения цикъл на новите машини.

  • Като няма идеи за политика, идва риалити

    Като няма идеи за политика, идва риалити

    Шоуто, което политикът от “Да, България” Христо Иванов направи на брега до Бургас, подсказва две неща. Първо, че като свърши сезонът на риалититата по телевизиите, има ниша за този вид художествено творчество в социалните мрежи. Второ, че когато идват избори, трябват избиратели, но липсват идеи за политика, остава само зрелището