Ген. Симеон Симеонов: Избързахме с махането на наборната армия

https://www.24chasa.bg/Article/1768461 www.24chasa.bg
Генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната СНИМКА: Пиeр Пeтров

С Генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната, разговаря Любомир Денов

 - Г-н генерал, как се отрази на армията поредната порция съкращения през миналата година и особено вълната от рапорти за напускане, породени от въвеждането на възраст за пенсиониране?
- Българската армия е минала през много кризи и възходи и днес продължава достойно да защитава националата сигурност. Не може обаче да се отрече, че промените в Кодекса за социалното осигуряване се отразиха на процесите в армията. Дали става дума за вълна, или за нещо друго, не споря, но е факт, че над 650 офицери подадоха рапорти за напускане. Разбирам техните действия - това е техен личен избор, но твърдя, че става въпрос за прекрасно подготвени майори, подполковници и полковници - все в разцвета на силите, чиито места не може автоматически да се запълнят. Опитът не се придобива за ден-два.

- Но нали се твърди, че повечето напуснали нямали перспектива, не били завършили военни академии?
- Някои наистина нямаха. Ще посоча обаче само един пример: миналата есен си пусна рапорта за напускане млад полковник от ВВС, който току-що бе завършил генералщабна академия в САЩ.

- Тези дни стана ясно, че някои от напусналите искат да се връщат на служба. Да не стане така и с този полковник? А всъщност защо той е подал рапорт?
- Вероятно лични мотиви са довели до решението му. Но при всички случаи в основата е несигурност за бъдещето. Щом и той, високоподготвеният авиоинженер, се притеснява да не остане без работа, какво да говорим за останалите офицери?

- На срещата с личния състав на авиобаза Граф Игнатиево вие призовахте към по-голяма предвидимост в реформите в армията. Получава се така, че на офицерите им писна от реформи, те просто не знаят какво ги очаква в утрешния ден.
- Не се отказвам от думите си.
Хората искат
сигурност за
службата,
която пряко дава отражение и върху личния им живот. Защото какво се получава: от 20 г. сме свидетели на реформи, реформи, които обаче се израждат само в съкращения.

- Реформа май отдавна не е хубава дума?
- Добра е, но когато се гради нещо ново.

- Г-н генерал, при подготовката на решението за въвеждане на пенсионна възраст беше ли взета предвид военната експертиза? Говори се, че никой не ви е питал.
- Така е. Докладната записка за пенсионната възраст бе връчена на цялото военно ръководство малко преди началото на заседание на Съвета по отбрана. Тогава ние предложихме да има преходен период от 1-2 г., но не се прие.

- Вие как си обяснявате случая в Пловдив, когато сержант Георги Тепавичаров изби цялото си семейство и накрая се самоуби?
- Българската армия е част от обществото. Затова проблемите на обществото дават отражение и в армията. Определено искам да кажа, че мотивите за решението на сержант Тепавичаров са от чисто личен характер. Той не е имал проблеми в службата. До отчаяние са го довели
непосилните
кредити към
банките
Такава информация изтече и от следствието. Проблеми в семейството стоят и зад фаталното решение при подобния инцидент с отдавна пенсионирания Васил Савов.

- Напоследък обществото е раздирано от полярни мнения - от призиви да се закрие армията до вопли, че армия вече няма. Трябва ли ни тя, след като няма заплахи за сигурността на България?
- Армията е символ на държавността. Посочете ми една държава, която да се е отказала от своята армия. Да вземем например Република Чехия, която е обградена изключително от приятелски държави - все членки на НАТО, заплаха не се задава отникъде. Но чешките приятели не си пипат армията, напротив - укрепват я с нови изтребители. А ние, освен че сме външна граница на НАТО и ЕС, сме и на особен кръстопът. Не забравяйте и близостта на Близкия изток - там сега ври и кипи, неговите проблеми тепърва ще отекват в нашия регион.
А може ли някой да отрече ролята на армията при изпълнение на нейната трета мисия - да помага на населението при бедствия и аварии? Кой пръв се притече на помощ на залятото от придошлата вода село Бисер, кой спасяваше закъсали туристи в планините - нашите сухопътни модули и хеликоптерите от авиобаза Крумово. Ами кой гаси пожарите на Витоша?

- Навремето съкращенията в армията започнаха с обещанието, че ще се компенсират с модернизация. Така ли стана на практика?
- На практика се съкращаваха както разходите за отбрана, така и за издръжка на личния състав. Това допринесе за ограничаване на възможностите за придобиване на нова техника и въоръжение. Само един пример: според Бялата книга за отбраната, гласувана от парламента, годишните разходи за отбрана трябва да са 1,5% от БВП, такъв е и ангажиментът ни, поет към НАТО. Де факто обаче се отпускат 1,2-1,3%.

- Дали обаче малката, но модерна армия е достатъчна? Преди двадесетина години свръхбогатият Кувейт направи именно такава армия, но тя бе буквално прегазена от многолюдните войски на Саддам Хюсеин.
- Няма да коментирам този пример. Само ще кажа, че е крайно време политиците от всички партии да се обединят, когато става дума за националната сигурност.

- Как се отнасяте към предложението на македонския ви колега за връщане към наборна армия?
- Ще попитам само моя моя македонски колега: А той може ли да прати наборния войник на мисия зад граница? С професионалния боец е лесно, той е подготвен, мотивиран и е подписал договор за военна служба. Помните, че преди време ние набирахме доброволци сред кадровите военнослужещи. Затова и контингентите тръгваха не особено добре сглобени.
А сега на мисия
заминават цели
роти
с щатния си състав, за които изобщо не е нужно време за сглобяване.
По принцип смятам, че преминаването към професионална армия у нас през 2008 г. бе прибързано. В Германия например избраха смесената система - има и наборни, и професионални войници.

- До края на този месец министър Ангелов трябва да представи в Министерския съвет своя избор на нов многоцелеви изтребител за нашите ВВС. По мнение на авиатори най-вероятно ще бъде предпочетен втора ръка Ф-16 MLU. Тъй като самият вие сте пилот, ви питам - кой ще поеме отговорността, ако не дай си боже, такъв самолет падне скоро след като го купим. Все пак тези машини са на 30 г., конструкцията им е подсилена, но има умора на метала. Да не говорим, че след 20 г. те ще са на половин век, а ще искаме от тях да продълават да летят?!
- Много хипотетична е ситуацията, която представяте, за да дам конкретен отговор. Ще кажа само едно: комисията, която подбира самолета и политиците, които ще решават какво точно ще купим, трябва да си дават добре сметката, че този изтребител трябва да може да лети още 20 - 25 г. За да не се получи така, че след десетина години отново да възникне необходимост да купуваме авиационна техника. Второ, 8-9 самолета не може да решат проблемите на авиацията. Нужна ни е поне 1 ескадрила от 16 изтребителя - 12 бойни и 4 учебни, както направиха Чехия и Унгария. И трето - отсега командването на ВВС трябва да направи много точни разчети какви средства ще са нужни за поддръжката на жизнения цикъл на новите машини.

  • Честността е най-добрата политика

    Честността е най-добрата политика

    Идеята, която лансира новата ЦИК, назначена от Румен Радев - да се принудят социологическите агенции, които правят т.нар. екзитполове пред избирателните секции, да не дават данните на самите медии, които по същество са собственици на тези данни, тъй като те поръчват изследванията, е мракобесна и цели да прикрие отново купените гласове
  • Мая Манолова е председател на комисията за ревизия на властта.

    Коментар на седмицата №2: Манолова не разпна Борисов. Направи го мъченик

    Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 127 хил. прочитания. С такива врагове на Бойко Борисов не са му нужни приятели. Той трябва да изпитва дълбока благодарност за миризливото кюспе от семки, сперматозоиди и кюлчета злато, което в петък до късно вечерта произвеждаше т.нар