Отровените изпили 3 литра течност за чистачки с ягодов сок

https://www.24chasa.bg/Article/1771015 www.24chasa.bg
18-годишната Даниела бе докарана в кома в "Пирогов". СНИМКА: Антоанета Маскръчка

Има риск за живота и на шестимата младежи, пили течност за чистачки вместо алкохол в благоевградското с. Падеш, заяви д-р Мирослава Петкова от "Пирогов".

"Молим се Даниела да оживее. Казаха, че има риск от трайни увреждания и да не е съвсем здрава, но ще си я гледаме", казва през сълзи майката Вергиния на най-тежко пострадалата.

В неделя вечерта две момичета и четири момчета се събрали в къщата на 20-годишната Даяна Калайджийска на домашно парти. Момичето взело от мазето две пластмасови бутилки по 1,5 л. Мислело, че в тях има домашна ракия, ароматизирана с вишни или малини. Шишетата били от пелин, стоял им етикетът. Шестимата изпили всичко, без да осъзнаят, че това е течност за чистачки. Не забелязали особения вкус, защото я разреждали със сок от ягоди.

Най-тежко е състоянието на двама - 16-годишния Кристиян и на 18-годишната Даниела. Кристиян е в кома в детската реанимация на "Пирогов". Направена му е хемодиализа, макар че при това състояние е било рисковано. Процедурата ще бъде повторена, уточни д-р Петкова. Даниела, която първо бе задържана в Благоевград, вчера бе също преместена в спешния институт в София.

"Състоянието й е стабилизирано, но продължава да е в кома, правим диализа и преливане на кръвни продукти. Има увреждане на някои органи. Само 50 мл метанол са достатъчни за токсикологично отравяне", каза д-р Димитър Кръстев от реанимацията.

"Ако разбираха от алкохол, щяха да се сетят, че това, което пият, няма обичайния вкус. Ама те всички са деца", ядосваше се бащата на Даниела Благой. Сестра й Ева пък обясни, че Дани била на диета и вероятно организмът й бил отслабен, заради това нейното състояние е най-тежко. "Беше малко по-закръгленка и все спазваше някакви диети. В последните дни ядеше само салати", допълни момичето.

Домакинята на купона Даяна живеела сама с баща си Александър в с. Падеш. Той бил тираджия и си донесъл от Италия течността в по-голяма туба. После я прелял в две зелени шишета. По време на купона той бил на курс в чужбина и трябваше вчера да се върне спешно, след като му съобщили за инцидента.