Лекарството срещу рака е в самите нас

https://www.24chasa.bg/Article/1772988 www.24chasa.bg
Учени от САЩ откриха как да активират протеин в човешкото тяло, който убива раковите клетки.

Лекарството срещу рака се намира в човешкото тяло - то трябва само да се активира, откриха учени от университета на Пенсилвания, съобщава сп. "Нейчър". Те идентифицираха протеин - TRAIL, който подтиква раковите клетки към самоубийство. Белтъкът потиска растежа на тумора по време на естествения контрол, който упражнява имунната система върху нетипични клетки. При вече появили се тумори обаче активността на протеина е потисната и раковите клетки се размножават бързо.

 Разработеният сега в САЩ подход успява да подтикне TRAIL към действие. Проблемът е, че той води до клетъчна смърт не само в болните клетки, но и в здравите около тях. Предизвикателството пред учените е да го "научат" да ги разграничава. Иначе протеинът получава подкрепа от здравите клетки. Те увеличават на повърхността си рецепторите за протеина, като така го приемат по-лесно.

Друг негов плюс е, че той може да преминава кръвно-мозъчната бариера. Тази особеност го прави приложим и срещу рака на мозъка. Засега молекулата е тествана върху мишки, но учените смятат, че тя ще работи и при хората. Експертите проучват дали е възможно да се получи протеинът TRAIL изкуствено.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата