Лекарството срещу рака е в самите нас

https://www.24chasa.bg/Article/1772988 www.24chasa.bg
Учени от САЩ откриха как да активират протеин в човешкото тяло, който убива раковите клетки.

Лекарството срещу рака се намира в човешкото тяло - то трябва само да се активира, откриха учени от университета на Пенсилвания, съобщава сп. "Нейчър". Те идентифицираха протеин - TRAIL, който подтиква раковите клетки към самоубийство. Белтъкът потиска растежа на тумора по време на естествения контрол, който упражнява имунната система върху нетипични клетки. При вече появили се тумори обаче активността на протеина е потисната и раковите клетки се размножават бързо.

 Разработеният сега в САЩ подход успява да подтикне TRAIL към действие. Проблемът е, че той води до клетъчна смърт не само в болните клетки, но и в здравите около тях. Предизвикателството пред учените е да го "научат" да ги разграничава. Иначе протеинът получава подкрепа от здравите клетки. Те увеличават на повърхността си рецепторите за протеина, като така го приемат по-лесно.

Друг негов плюс е, че той може да преминава кръвно-мозъчната бариера. Тази особеност го прави приложим и срещу рака на мозъка. Засега молекулата е тествана върху мишки, но учените смятат, че тя ще работи и при хората. Експертите проучват дали е възможно да се получи протеинът TRAIL изкуствено.