Чорапчето на Теодор отиде "на съд" в Исперих

https://www.24chasa.bg/Article/1773161 www.24chasa.bg
В импровизиран съд се превърна извънредното заседание на общинския съвет в Исперих. СНИМКИ: АВТОРЪТ

В почти съдебен процес “Исперих срещу чорапчето на Теодор” се превърна вчерашното заседание на фбщинския съвет в лудогорския град. Скандалът с 6-годишния Теодор, който обвини учителката си, че му е напъхала чорап в устата, влезе извънредно в дневния ред на местния общински съвет в точка “Разни”. Тя се гледа при очевидно засилен интерес и с участие на местната общественост, но в отсъствието на основните участници - малкия Теодор и учителката му в детската градина Снежана Любенова.В 11 ч момчето бе в ОДЗ “1 юни”, където го възпитават и отглеждат от няколко години. А г-жа Любенова е в болнични.

Интересите на двамата защитаваха нетипични “адвокати” - родители, педагози, общински съветници. Директорът на детската градина има право да произнесе “присъда”до 2 месеца Толкова време за проучване на историята дава Кодексът на труда.

Случката, която доведе до висок обществен интерес, вероятно не е уникална в България. На 29 януари след следобедния сън децата от 4-а група в ОДЗ “1 юни” се приготвят за закуска. В групата са 24-ма малчугани. Един от тях - Теодор Добромиров, не бърза да се облече, стои на столчето си, но закача другарчетата си, щипе ги, дори тика чорапчето си под носа на някои от тях. Учителката му прави два пъти забележка, че това не е хубаво. Но Теодор се подсмихва и подхвърля: “Ти каква си, че да ми казваш.” Така поне пише в обясненията си след инцидента учителката Снежана Любенова.

Помощник-възпитателят Димитринка Енчева допълва, че след няколко оплаквания от другите деца учителката приближила чорапа до лицето на Теодор и го попитала: “Хубаво ли ти е?” А той отвърнал: “Не искам да идвам повече в тази тъпа
градина”. Според версията на семейството на Теодор г-жа Любенова е натикала чорапа в устата му. Пръв разбрал за инцидента дядото на момчето. Наложило се той да го вземе от градина в същия ден, тъй като родителите били на работа, и внукът му разказал всичко още на стълбите.

И тук истината не е една - според коментари на хора в Исперих дядото се ядосал и с вулгарни думи се нахвърлил на госпожата. Според близките на Теодор това изобщо не е вярно.

Като се прибрала майката Мария от работа, дядото  споделил какво се е случило. Тя се обадила на Любенова, за да обсъдят инцидента. “Г-жа Любенова ми каза: “Утре ще се извиним и ще се сдобрим”, твърди Мария. Този отговор обаче не удовлетворил нея и бащата Христо Добромиров. След няколко дни размисъл - на 1 февруари, те подават жалба “за системен физически и психически тормоз на детето им от страна на г-жа Любенова” до кмета Бейсим Басри. Жалбата отива при шефа на дирекция “Хуманитарни дейности” Йълмаз Касим. На 5 февруари той организира среща с родителите, директора на градината Цветанка Тодорова и учителката Любенова.

“След изслушване на всички страни се установи, че детето е палаво и с буен характер. Искането на родителите е г-жа Любенова да не обучава детето им”, пише в своя докладна записка Касим. Тя е с дата 12 февруари - едва тогава кметът Бейсим Басри разбира за неприятния случай.

Пред “24 часа” вчера кметът на Исперих разказа, че още в момента, в който научава за случилото се, е разпоредил проверка. “Надявам се да стигнем до истината разумно и без емоции. Ако има виновни, те ще си понесат наказанието”, каза Басри.

А чорапът на Теодор стига чак до заседание на общинския съвет, тъй като няколко майки на деца от 4-а група внасят подписка до председателя му Гюнай Хюсмен. Искат
г-жа Любенова да остане като преподавател на децата им, а Теодор да бъде отписан
 от групата. Подписката е разгледана от съветниците в комисията по образование, които застават на тяхна страна.

На сесията вчера бяха привикани и родителите на Теодор, които отново обясниха, че се надяват учителката да бъде отстранена от групата. Срещу тях обаче се изви истинска буря от недоволство.

“Теодор преди време нарани сина ми и се наложи да му правят три шева на веждата. След това имаше пак инцидент и сега детето ми е трети месец на лекарства”, заяви майка на име Джейла. Пред съветниците взе думата и баба Иванка Георгиева, чиято внучка е в същата група. “Държи се агресивно, дори брутално. Не искам да разказвам за цинизмите, които знае Теодор. Показал среден пръст на детето и му казал: “Да не ти направя това, дето баща ти прави на майка ти”. “Има проблеми с възпитанието на това дете”, каза и общинският съветник Турхан Ибрямов, чийто син е в същата градина.

Майката и бащата на Теодор си тръгнаха огорчени от “другарския съд”. Но твърди в намерението си да спрат детето от задължителната предучилищна подготовка, ако г-жа Любенова бъде върната в групата му.

 Кметът обеща до седмица решение по въпроса.

Родителите на Теодор: Той се е прибирал от градина със синини

Два месеца останаха до края на учебната им година, но ще го спрем, ако трябва. Тя го е нарочила за черна овца от самото начало. А на самата група не  върви - сменихме няколко учителки, докато дойде тази. По неин съвет водихме Теодор при психиатър, който заяви, че детето е много умно и будно, просто е хиперактивно и нещата ще отшумят", разказа бащата Христо. Той самият е възпитаник на ОДЗ “1 юни" и му е много неприятно от случващото се сега със сина му.

И двамата родители признават, че са си тръгвали от градината със забележки за поведението на сина си. Смятат, че част от проблема е, че госпожите разрешавали на някои от децата да си носят играчки от дома, а уж е забранено. Това дразнело Теодор. Няколко пъти се случвало самият той да си идва със синини или кръв по лицето и тялото. “Казваха ни - значи си го е заслужил. Е, как, като бият нашето дете, си го заслужава, а като той посегне на друг - е с психични проблеми едва ли не", питат майката и бащата. Не изтъкват в жалбата си, но разказват, че са имали случай, при който детето било с разкървавен нос. Г-жа Любенова признала, че го наказала с плесница, но “си изпуснала ръката".

“Ние сме го наказвали много строго - без компютър, без нови играчки по няколко дни, когато сме били убедени, че е постъпил неправилно. Всяка сутрин му повтаряме, че трябва да е кротък, възпитан, да не посяга на други деца. Но до такава крайност - да отказва да ходи на градина заради определен педагог, не се е стигало", разказват те.
Съветниците единодушно застанаха зад подписката на майките и гласува доверие на директора на градината.

Директорката: Учителката не е виновна, няма да я накажа

Съжалявам, че този случай е причина нашата детска градина да влезе в националните новини. Имиджът ни е много добър, имаме двеста деца в яслата и градината и 50 души, които работят с тях. Досега не е имало подобен инцидент. Нито срещу г-жа Любенова, която е с над 30-годишен опит, е имало оплаквания. Не смятам, че тя е виновна, защото това не се потвърждава нито в нейните обяснения, нито в тези на помощник-възпитателя.

Няма да скрия, че с родителите на Теодор имаме проблеми и те не са от вчера. Детето е много буйно, палаво, дори агресивно към другите деца. Миналата година едва успях да овладея гнева на други майки и желанието им да направят подписка с искане той да бъде преместен от нашата градина. Всъщност аз нямам правна възможност за това - не мога да го отстраня за асоциално поведение. Пратила съм питане до Регионалния инспекторат в Разград и отдела “Закрила на детето" с молба за съвет. След случая моите учители се страхуват да влязат в тази група. Страхуват се от Теодор - ако случайно го докоснат по ръката, не знаят какво ще излезе утре във вестниците.

Севджихан Еюбова, клиничен психолог на МБАЛ  - Шумен:Нищо не оправдава агресията на възрастен

 Хиперактивността е нервно-психично заболяване, което води до поведенчески проблеми. То се нуждае от сериозно изследване и диагностициране по ясни и точни критерии, което може да направи само специалист. Обичайно се избягва диагностициране преди навършване на поне 5-6 години, но е възможно да стане и преди това.

Без да съм запозната с детайлите в този случай, трябва да кажа, че нищо не оправдава агресията на възрастен към дете. Когато имаме доказан случай на хиперактивно дете, то родителите и учителите му трябва да са минали специален тренинг за работа с него. Да имат стратегия какво точно да направят, а не да действат първосигнално или на база общ опит. Те трябва конкретно да знаят за това дете в тази група в тази градина как да действат с него.

У нас формите на наказанието са или физически, или внушаване на някакъв тип вина, за да се чувства детето засрамено. Обществото ни гледа на тези деца по най-елементарния начин - да ги махнем от групата в градината или от класа. Но това не решава проблема.