Галактион пръв сред кандидатите за патриарх, Ванга му била предрекла, че ще стане

https://www.24chasa.bg/Article/1774164 www.24chasa.bg
Митрополит Галактион Снимка: Архив

Старозагорският митрополит Галактион е първият излъчен от тройката, която ще се бори за патриаршеския престол. Той събра необходимите 11 гласа при тайно гласуване на синодалните старци. След него с по 9 гласа засега са Русенският Неофит и Ловчанският Гавриил, но гласуването ще продължи, докато останалите двама кандидати не се изберат с 10 гласа.

Шансовете на Варненският Кирил да влезе в тройката намаляват, тъй като срещу него е гласувала групата на Пловдивския Николай, Врачанския Калиник, Търновския Григорий и Плевенския Игнатий. 

Още в началото на заседанието стана ясно, че никой от митрополитите не си е направил отвод и в надпреварата участват всички без болния Симеон и двамата, които нямат необходимата възраст или стаж - владиците Николай и Силистренският Амвросий.
"Ванга ми предрече, че ще стана патриарх", побързал да се похвали Галактион. Изборът му е изненадващ, тъй като той има заслуга за възпроизвеждане в архонтство на съмнителни бизнесмени, има дебело досие на агент в ДС и е известен с протяжните моабети в митрополията.

Засега от синода няма официална информация за хода на изборите. Ще оповестят резултата, когато и тримата достоизбираеми са известни, намекна Американският митрополит Йосиф в качеството си на говорител на Св. синод.