Синът на Тончо Жечев открил Жорж Ганчев за рекламата

https://www.24chasa.bg/Article/1775855 www.24chasa.bg
На конференцията TEDxBG Йордан Жечев изброява рационалните причини да останем в България.

Баща му е най-големият народопсихолог на възрожденска и днешна България, майка му - журналист, а той се гмурва в морето на рекламата. "Кръвта си е кръв - с писане си изкарвам парите, но в друга сфера", казва творческият директор на рекламната агенция Ди Ди Би Йордан Жечев. И присвива очи, воден от спомена. "С времето осъзнавам две неща - колко съм различен от баща си и как той е успял за 17 години заедно да ме научи да съм уверен в себе си, да мога сам да поемам отговорностите си без да се очаква да бъда като него. А да бъда себе си."

Писателят Тончо Жечев жъне заслужена слава с изследването си "Българският Великден или страстите български", което през 1975 г. е определено за събитие в литературния живот на България.

31-годишният син на професора нашумя с тв реклама за "Хенди" с Жорж Ганчев като Дядо Коледа. С режисьора Иван Москов - сина на Теди Москов, се запознават преди 2 години, когато за "Хенди" всеки месец правят леки хуморески от 30 секунди. Намират Жорж Ганчев за достатъчно самоироничен, сещат се за бумтящия му глас и го канят. Йордан Жечев е гласът зад кадър във всички клипчета за "Хенди".

Това обаче е само на пръв прочит. Йордан Жечев ръководи българския клон на международна агенция Ди Ди Би, който бе определен за най-добрия през 2010 и 2012 година и бе втори през 2011 г. в сферата на рекламата.

Тончо Жечев е на 52 години, когато се ражда Йордан.

Децата на неговите приятели са вече доста големи, но двамата и от това извличат полза, тъй като прекарват повече време заедно. Йордан расте с батко си от първия брак на майка му Ваня Василева.

"Баща ми имаше воля за 3-4 души, пишеше от сутрин до вечер. Никога не ме е изпитвал, но умееше да ме запали за важните неща. Данчо не е "читанка", в училище задълбава избирателно само което му е интересно. Тогава може да изчете стотици страници по темата.

Два релефни спомена има за баща си. През 1993 г. прекарват заедно 21 дни на Златния рог, когато Тома Томов и Димитри Иванов снимат уникалната лента "Страстите български: "Цариградски разговори с Тончо Жечев". "Там в края на филма татко каза пророческите думи, че на Балканите му мирише на барут. Малко по-късно в Сърбия избухна война."
Другият са вечерите в Розино край Карлово, след като по-малкия брат на баща му - Марин, загива през 1996 г. при катастрофа в Гърция. Имаше чардак с два ореха - най-спокойното място на света. По нощите, когато всички спяха, татко седеше на чардака, а моето легло бе от вътрешната стена до прозорчето. Бях дете на 12-13 г. Попитах го за какво мисли толкова. Обърна се и напълно сериозно каза: "За живота и смъртта, моето момче. И как те са неразделни. И мен ме чака скоро смъртта, но ти не бива да се плашиш, твоят живот продължава, моят свършва..." Той усещаше отговорността, която носи към мен, малкото дете, което в един момент ще се окаже без бащина опора. И
татко ме подготви, като си отиде, по-лесно да превъзмогна болката.

Данчо Жечев и по-големия му брат от първия брак на майка му Ваня Василева са оставяни край трапезата да слушат дискусиите на големите дори и да имат гости - Йордан Радичков и Роза, Светлин Русев, кръстника му Иван Дечев. Знае, че масата възпитава, когато семейството се събере около нея. Защото едно е татко и майка да се изкажат по големите теми, друго е да ги чуеш какво мислят за малките неща. "От тях повече придобиваш възпитание. Сега и аз имам дете и се замислям за същите въпроси", казва Йордан Жечев. Синът му Сава е на 2,5 г. Не му дава името на баща си, "за да не му сложа релси пред него и да се опитва да запълни образа, който дори няма да познава".

Младият Жечев иска да научи на търпение сина си Сава.

Наясно е, че ще му е трудно, защото искаме всичко около нас да се случва сега и веднага, сякаш сме изгубили способността да чакаме. "Казах си, че единственият начин, на който мога да го науча на търпение, е да готвим - нещо, което ми се удава добре". В приготвянето на храната има процес - и яйце да свариш, и хляб да изпечеш, трябва да чакаш. Сава трябва да знае, че нещата отнемат времето си", обяснява таткото. Казва го, но и сякаш сам не обича колебанията, съмненията и зигзагите на поведение, които забавят нещата.

Навремето кандидатства само в Благоевградския университет. Баща му е в основата на избора. Професорът е член на настоятелството в университета. Веднъж взема и сина си. Докато баща му заседава, 10-класникът влиза в два от часовете. Гледа на пръв поглед безсмислен холивудски филм, но след лентата слуша как професорът говори повече от час за много по-дълбокия смисъл на филма. "Някой бе отворил нова врата пред мен за този час. Видях, че хората си вършеха работата с кеф, имаше дух и атмосфера. Това бе моят университет", казва Йордан Жечев.

Като студент от сутрин до вечер е в университетското радио "Аура", понякога спи там. В деня, в който се дипломира, вече има няколко предложения за работа. Приема офертата на Ирина Бъчварова, също възпитаничка на Американския университет, която работела в добра рекламна агенция.

Завършва на 10-и май, на 11-и отива на работа.

В движение му обяснили същността на заниманието. Изкарва 1,5 година, а от 6 години е пуснал котва в Ди Ди Би - международна агенция с над 100 клона по света. Гордее се, че е сред хората, създали тази агенция, по която вече се сравняват и другите.
Наясно е каква е печелившата реклама:"Тя е досадна и идва в повече, ако не е направена добре. Но ако е с достатъчен вкус, може да пробие стената цинизъм наоколо. Въпросът е, като правиш реклама, да не бъдеш груб. Или като прекъснеш с нея филма, да го прекъснеш с нещо по-интересно от филма. Това е големият шлем. Висш пилотаж. Но наглостта и крещенето на висок глас са  болест на рекламата.

И с това се борим. Въпрос на баланс е да се правят нещата по адекватния начин. Има и етичен кодекс докъде може да стигне една рекламна кампания. Не можеш да кажеш - аз съм професионалист, ще работя дори и за гадости. Нямаш право. Ние не рекламираме цигари. Не защото не биха ни платили, но не мога да приема да агитирам хората да пушат и да се тровят.

Абонати на ДДБ са международни компании като "Икеа", "Макдоналдс", на "Хенди". Агенцията направи и кампанията на Меглена Кунева за президент. "Пот, кръв, безсъние и месеци, в които се работи по 18 часа в денонощие", лаконично описва работата на всичките 22 от екипа.

Вкъщи го чака още един работен ден, тъй като малкият Сава заспивал винаги в 2 часа през нощта. И дотогава играели. В 8 сутринта Йордан е отново в работен режим. За едно удоволствие обаче винаги ще открадне време - да гледа любимия си "Арсенал". Самият той доста играел футбол, но къса връзки на коляно, после чупи глезен, оперират му ръката в китката. Сега активния спорт е оставил на жена си. Аглика е артдиректор в същата агенция. Тя завършва Художествената академия във Виена, дълго пътуват един при друг, но като си взема дипломата, тя се връща в България. Двамата с Йордан са убедени, че по-важни са причините младите българи да  се върнат у нас,
отколкото причините да напуснат."Невъзможното винаги ме е привличало", усмихва се той и на конференцията TEDxBG изброява рационалните причини да останем в България: Да, в България е хаос, но в хаоса имаш свободата да експериментираш.

Вярно, нямаме приемственост, няма от кого да се учим, но пък младите демокрации прескачат поколения и могат да обърнат обстоятелствата в наша полза.

Няма начин такова разбиране да не е попило кръвта и духа на модерния и дълбок народопсихолог Тончо Жечев. Йордан делнично обобщава: "Нямам бремето, че съм син на Тончо Жечев, но имам щастието, гордостта и късмета, че е мой баща."

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Антон Станоев - Средната Бирма, обвинен за аферата "Бирмите" за производство и разпространение на цигари менте, вече е на свобода срещу 10 бона гаранция, научи "България Днес". Преди броени дни 2-ри въззивен състав на апелативния спецсъд реши да пусне от ареста Средната Бирма, съобщиха от съда. След акцията срещу нелегалните цигарени фабрики в

Грип тръшна естрадния певец Васко Кеца. Това е най-логичната причина импресариото му Ивайло Манолов да обикаля като луд аптеките в София, видяха топпапараците на "България Днес". Ивайло използва почивните дни, не за да отмаря, а за да отметне някои неотложни домакински задачи. След като обиколи всички магазини и напазарува,

Актьорът от трупата на Народния театър Дарин Ангелов се разхожда сънен, разгърден, брадясал и със рошава коса из центъра на София, видя "България Днес". Артистът, който пред време скочи от сцената, за да спаси зрител от първия ред, който си бе глътнал езика, явно не се притеснява за прическата си, която гримьорите от театъра така или иначе ще