Какви токсини се натрупват в тялото?

https://www.24chasa.bg/Article/1776255 www.24chasa.bg
Д-р Людмила Емилова

Д-р Людмила Емилова:

Детокс (накратко от детоксикация) е естествен процес на тялото за неутрализиране и елиминиране на токсини. Токсините са всичко, което потенциално може да навреди на тялото, а именно отпадните продукти от нормалната клетъчна активност като амоняк, млечна киселина, пикочна киселина, хомоцистеин и др., както и тези от околната среда - въздуха, водата и храната ни.

Доказано е, че с времето организмът ни натрупва токсини чрез:

Д-р Енджи Касабие
Д-р Енджи Касабие

1. Въздуха, който дишаме - в смога се съдържат карбонмоноксид, нитрогендиоксид и други фотохимични замърсители и катрани - доказани канцерогени.

Д-р Георги Гайдурков
Д-р Георги Гайдурков

2. Водата, която пием - дори натриевият флуорид в нея е винен за много болести, включително рак, да не говорим за попадналите в нея уж случайно тежки метали, пестициди и др. отрови.

Д-р Татяна Мороховец
Д-р Татяна Мороховец

3. Храната, която ядем - списъкът също е много голям, най вече в животинските продукти. Чрез месото, яйцата, млякото изяждаме по принуда всичко от "менюто" на животните, от което те трябва да наддават неестествено бързо за повече месо, мляко или яйца за пазара: изкуствен женски полов хормон (диетилстилбестрол), изкуствен растежен хормон, антибиотици и др. Чрез храната получаваме и радиоактивни отпадъци (стронций 90, йод 131 и др.), консерванти, пестициди, химически вещества от пластмасови опаковки, от препарати за почистване в домакинството, детергенти, хранителни добавки, синтетични оцветители и подсладители, ГМО. Масово се пият лекарства, алкохол, кофеинови напитки, пуши се.

Като съвършена самообновяваща се система човешкото тяло трансформира токсините до по-невредими съставки. Ако му осигурим възможност да го прави, то може чрез изпражненията, урината, дишането и потта да изхвърля отровите. Но ако прекрачваме системно природните закони, се появяват симптомите, свързани с разстройства в храносмилателната система, липса на концентрация, главоболие, лош дъх, мускулни болки, промяна в кожата - сива, повяхнала и отпусната, независимо дали сме на 18, или на 60 г., огромни тъмни кръгове под очите и уголемен и болезнен черен дроб. Черно е и настроението ни, депресирани сме, спим лошо и сънуваме кошмари, нищо не ни радва. След време - различно при всеки, натрупаните вредности водят до високо кръвно налягане, артрит, диабет, мигрена, запек, алергии и още хронични болести чак до рака. Как да се справим?

Откакто съществува човечеството не е измислен по-добър начин за детоксикация от лечебното гладуване. То може да бъде на вода, на фрешове от плодове и/или зеленчуци, цели плодове и билков чай с мед. С всеки ден свалените килограми или грамове са за сметка на изчистените отрови. Продължителността е строго индивидуална и зависи от натрупаните токсини. Задължително е това да става под лекарски контрол и да се продължи с нужното захранване.

Ако искаме всичките ни близо 60 трилиона клетки (а всяка секунда произвеждаме още 2 милиона нови) да са напълно здрави и да работят перфектно, след тази програма се храним с възможно най-чистите от химикали храни. Поне 80% трябва да са сурови, защото именно в тях се съдържат необходимите ни витамини, минерали, микроелементи, антиоксиданти и др., важни за изчистване на "боклука" от клетките. Подсигуряваме си и храни, богати на фибри, които да "изметат" токсините от червата - плодовете и зеленчуците, ядки, бобови и зърнени храни.

Д-р Енджи Касабие:

Все по-често в хранителните режими се говори за ден на детоксикация. Това е режим на хранене, при който се ограничава храната и се консумират много течности. Идеята е да се активират процесите на разграждане и отделяне и да се намали натоварването на черния дроб. Целта е организмът да се изчисти от токсини, като и много хора смятат това за здравословно.

Концепциите са много и варират от еднократна детоксикация веднъж в месеца до идеята за лечебен глад. Програмата препоръчва повече течности и храни, богати на вода и фибри. И да се изключат кафето, алкохолът и захарни продукти, тестени изделия, сосове, месо, яйца и мляко.

Дали това е ефективно?

Токсините са всички навлизащи в организма химически вещества, които може да имат отрицателен ефект върху тялото.

Токсините не се отстраняват чрез нормалните процеси на организма. С тази цел детокс диетите може да имат продължителност от 1 до 21 дни. Храните, които обикновено се изключват , са червено месо, брашно, захар и яйца, както вече споменахме. Но има и такива като кафявия ориз, който е незаменим антиоксидант. Други детоксикиращи храни са почти всички видове плодове, а семената и зърната не отстъпват с богатото си съдържание на витамини и минерали. Подсилва се имунната система, значително се увеличава жизненият тонус, подобрява се функционирането на храносмилателната система.

Внимание! Погрешно е схващането, че плодовете и зеленчуците съдържат минимално количество токсични вещества. Торовете и пестицидите от тях може да се окажат много по-вредни за нашето здраве. Така сами може да направите извода.

Не отричам, че плодовете и зеленчуците са много важни компоненти за здравословния начин на хранене. Но трябва да бъдете сигурни за тяхното качество.

Toва, което предлагам като лекар и диетолог, както на моите студенти по медицина, така и на всички вас – от личен опит, е, че достатъчна мярка е балансираното здравословно хранене и по желание един ден месечно детоскикация, но без гладуване, а с леки салати и фрешове. За тази цел има и продукти, подпомагащи пречистването на тялото.

Бъдете уверени в себе си, и резултатите ще бъдат постигнати.

Д-р Георги Гайдурков:

Крайните продукти на белтъчната обмяна са азотните съединения - урея, креатинин, пикочна киселина, амоняк, хипурова киселина, и те се излъчват предимно чрез бъбреците. Въглехидратите и мазнините се разграждат до въглероден двуокис и вода, които се отделят чрез дишането, урината, през кожата, лигавиците, червата. Това е най-опростената схема на крайните отпадъци в обмяната. В действителност е много по-сложен процес и на различните нива се образуват хиляди комплексни междинни съединения. Според естеството им организмът се опитва да ги евакуира повече или по-малко ефективно. Така например билирубинът е отпадъчен продукт на кръвната обмяна и в частност на хемоглобина - черният дроб го обработва и той се излъчва чрез множество междинни трансформации през жлъчните пътища към червата. Там една част се усвоява, а друга се изхвърля с изпражненията.

Различните групи храни, независимо че се състоят от 5 основни вещества - белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали, произвеждат в обмяната различни по значение за тялото ни отпадъци. Животинските продукти отделят в обмяната много повече кисели деривати, отколкото растителните. Месото в частност повишава пикочната киселина, уреята и креатинина. По този начин краде алкални резерви - главно калциеви и фосфатни, като също натоварва и разяжда бъбреците. Освен това се образуват много междинни съединения, които се утаяват в клетки и междуклетъчни пространства. Пикочната киселина седиментира в ставите и се развива подагра, утаява се в бъбреците и се формират камъни. Млякото и млечните продукти образуват комплексни съединения на казеина с формиране на слуз, която запушва лигавиците на горните дихателни пътища, бъбреците, червата. В тази слуз се развиват микроби и започват възпаления. Комплексни съединения на калция също се отлагат по костите и ставите с формиране на шипове, както и по съдовете, участвайки в състава на плаките.

Когато жлъчният сок е свръхконцентриран на мастни съединения, се отлагат жлъчни камъни. Липидни комплекси запушват съдовете с последващи инсулти, инфаркти и др. Белтъчни деривати - парапротеини, може да се натрупват в мозъчните клетки с развитие на алцхаймер; в бъбрека може да се отлага амилоид с резултат бъбречна недостатъчност и т.н. Всеки тумор съдържа холестеролни деривати, явяващ се по този начин като контейнер с отпадъци. Като емпиричен факт това е отдавна известно и в българския бит 200 дни в годината са били без животински храни.

Технологичната преработка на храните и екологичното замърсяване създават допълнителни проблеми. В хидрогенираните мазнини се съдържат трансмастни киселини - нещо като пластмаса, която изпълва тялото ни, и то трудно ги отделя, защото не са елемент на природната среда и то няма системи за разпознаването и обезвреждането им. Консерванти, оцветители и т.н. са друг пример за ксенотоксини. Ксеноестрогени например се отделят от пластмасите.

Детоксикация означава да създадем благоприятни условия организмът да включи собствените си генетични програми за почистване и възстановяване. Съществуват различни системи. Най-древна и ефективна е нулевата диета - за даден период само на вода (например тримиренето в поста). От омекотените системи е препоръчително суровоядството на плодове, зеленчуци, сокове, ядки. Така освен изчистване се постига и компенсиране на дефицитите при интоксикацията.

Д-р Татяна Мороховец:

Човешкият организъм представлява една много сложна биохимична лаборатория - съвкупност от реакции, които протичат в клетките и осигуряват нарастването и възпроизводството на клетките. Метаболитните процеси се поделят на две категории: катаболизъм - разграждане, окисление на приета с храна органична материя с цел осигуряване на енергия чрез процеса на клетъчно дишане, и анаболизъм - синтез на собствени за организма компоненти като протеини и нуклеинови киселини за сметка на енергията, освободена при катаболизма. В резултат на множество химични реакции при метаболизма на хранителните съставки нашето тяло използва необходимите вещества за поддържане на живота на клетки и тъкани. А ненужните елиминира чрез черния дроб и бъбреците, също така в малка степен участва кожата чрез потоотделянето и белите дробове чрез дишането. Всички приети органични вещества - белтъчини, мазнини и захари, се разграждат до лесноусвоими субстанции, като ненужните се извеждат от организма. А те са свободни мастни киселини и глицерол, въглероден диоксид, лактат, урея, водород, сулфиди, сероводород, тиосулфати, амоняк, индоли, скатоли, млечна киселина, нитрити. И ако не функционират правилно храносмилателният тракт, жлъчният мехур и жлъчните канали, черният дроб, бъбреците и белите дробове, част от тези отпадни продукти постепенно се натрупват и това води до нарушаване на биохимичните процеси и заболявания.

Много важни за организма ни са минералите и електролитите - натрий, калий, калций, магнезий, хлор, фосфати и карбонати. Те имат огромно значение за поддържането на важни параметри на хомеостазата или постоянство от двете страни на мембраните, осмотично налягане и pH. Йоните са много важни и за правилната функция на невроните и мускулите. Дотук със сложните понятия от биохимията.

Самата детоксикация представлява ускоряване на процеси на извеждане от организма на изброените по-горе вредни субстанции, образували се при метаболитните процеси в организма.

Препоръчителна е за хора с нарушения във функцията на червата (запек, подуване на корема, колит и др.), алкохолна интоксикция; нарушения на чернодробната и бъбречната функция; при хора, приемащи много медикаменти, при жлъчната дискинезия; при нарушения на обмяната на веществата.

А от въпроса ви разбирам,че редовно следите отговорите на лекарите в рубриката на вестника за здравословното хранене "Сила за живот", в която няколко пъти са предлагани детоксикиращи диети, които вероятно сте прочели.

В отговорите на лекарите в рубриката на вестника за здравословното хранене "Сила за живот", а и другаде съм чел, че има диети, при които се изхвърлят токсини от организма, но така и не можах да разбера какви са тези токсини. Знам, че човек приема белтъчини, мазнини, захари, които се разграждат по определен начин с ензими, но какви токсини се получават, не ми е много ясно. Може ли лекарите да ги назоват с химическите им имена и да обяснят какво е детоксикация. И. Минков

"24 часа" предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

Можете да ги задавате на телефон 02 942 25 62 или чрез имейл 24zivot@24chasa.bg

или lnikolaeva@24chasa.bg

Но, разбира се, препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.