Михаил Неделчев: Нова власт на БСП е равно на опашка пред терминал 2

https://www.24chasa.bg/Article/1778331 www.24chasa.bg

С Михаил Неделчев разговаря Боряна Цачева. 

- Г-н Неделчев, вие сте един от основателите на СДС. Има ли го съюза след 20 г. отлюспвания?

- Има го още, защото СДС е идея. За съжаление, стана така, че хора от четвъртите и петите редици се обявяват за лидери. Те обаче нямат капацитета да излъчват послания. Аз продължавам да съм привърженик на коалиционната форма за десните. Затова поддържам Синята коалиция. В момента и остатъците от СДС се опитват да водят преговори за коалиция - за съжаление, със съмнителни партии. Ако Синята коалиция бъде спъната и не успее да се пререгистрира, много хора въобще няма да отидат да гласуват.

Но най-много ме тревожи вариантът, че може пак да бъдем управлявани от БСП в комбинация с други партии. Това ще е много депримиращо и деморализиращо. Неслучайно се говори, че ако се случи, ще има нова вълна на изнасяне през терминал 2.

- Според социолозите сините няма да влязат в парламента след последното отлюспване, предизвикано по ваши думи от хомо новус. Кой в СДС е хомо новус?

- Ще си послужа с един литературен пример. Д-р Кръстев, редакторът на сп. "Мисъл", се е скарал много с Кирил Христов и не го публикувал повече. Появил се нов писател, по-късно познат като Михаил Кремен, и му пуснали разказ, но с името Хомо Новус. Бъдещият Михаил Кремен се похвалил на Кирил Христов. "Ами те са се подиграли с теб - обяснил му Христов, - хомо новус означава парвеню, новодошъл."
При хомо новус в СДС е по-смешно, защото избива желанието не за политика, а за депутатски места. За да събере пак симпатизантите, хомо новус трябва да възбуди синята носталгия. Но кой помни този новодошъл, дори да е бил в СДС, е някъде в масовката.

От друга страна, в България се натрапи вулгарна теза по отношение на политиците. Като си в политиката примерно 10 г., трябва да отстъпиш място на по-младите. Това са глупости. Навсякъде по света политика се прави не от стари, но от зрели хора. А тук съществува отвратителен като социална нагласа ювенализъм (култ към младите- бел. авт). Но нали видяхме какво вършат калинките, за които се говори много, или юпитата, които дойдоха да ни освобождават от нас самите.

- Лична омраза между лидерите ли е причината десните постоянно да се люспят?

- Да. Едно от най-големите безумия на СДС е омразата към Иван Костов. Аз имам реални основания да бъда критичен към него, защото той беше от хората, заради които моята Радикалдемократическа партия трябваше да напусне СДС, да се разцепи и т.н. Но моята преценка за него е като за значителен, зрял, завършен политик. Един от малкото хора в България, които говорят политически по всички въпроси.

- Не е ли странно, че за оредяващия син електорат продължават да се бият някакви партии? След НДСВ и ГЕРБ сега и "България на гражданите".

- Неотдавна познати седесари ми казват: Ще вземем да отидем при Кунева. И аз питам какво е това при Кунева - апартамент ли е, какво е? Какви са идеите? Беше движение, граждани, но структурират партия.

- Каква партия - либерална, в центъра, вдясно, къде я виждате?

- Аз никъде не я виждам. Елит, оттук-оттам рекрутиран. Разбира се, има свестни. Леко кариеристични хора от ДСБ отидоха там, царисти, които в някякъв смисъл добре са се представили пред обществото, като Даниел Вълчев. Да са живи и здрави. Но посланията трябва да са ясно дефинирани, не просто като мъдро говорене. България открай време страда от лоша "чичовщина". Вазовата "чичовщина" е маскирана под булото на спокойното, мъдрото, уравновесеното.

Ненавиждам благоразумието. Аз съм екстремно настроен. В България голяма част от кадровите назначения се правят, защото някой изглеждал благоразумен. Няма нищо в главата, но стои благоразумно. Като "чичовец". Благоразумието се смята за умност, но това не е вярно. Екстремните хора са умни. У Левски няма грам благоразумие. Ако слушахме само благоразумните, нямаше да има национална революция. И големият Стефан Стамболов не е благоразумен.

- Премиерът Борисов благоразумен ли е, или ектремен?

- Той е по средата. Експанзивен е, в някои моменти действа решително. Често решенията са добри. Но понякога се вслушва в хора, в които не би трябвало. Като говорим за премиера, да ви кажа каква е моята визия за министър-председател. В една малка и бедна страна той не трябва да се прави на Ангела Меркел или Силвио Берлускони. Той е като шериф. Най-важното е  да постига "всичкостта" на държавата в нейната конкретика. Той трябва да знае колко са селата, колко от тях са живи, полуживи или съвсем мъртви. Или колко са фабриките, колко са разграбени за старо желязо и т. н. Той трябва да знае всичко. Както Майкъл Блумбърг знае всичко за Ню Йорк, който е по-голям по население от България. Имахме премиери, които се отнасяха снизходително или с пренебрежине към някои зони от живота.

Много е важно да се вглеждаме в нашите управленци не с оглед на това дали са ни симпатични, или не, а дали са функционални. Функционалността е нещо, което може лесно да бъде наблюдавано. Премиерът трябва да се занимава с конкретика ежедневно. Ако българската държавна машина беше добре смазана, можеше да разпределя функциите. Който успее да разтовари себе си от тази "всичкост", ще вземе бонуси.

- Борисов какъв е?

- Функционален. Знам, че това събужда спорове. Защото много хора говорят за антиинтелигентското му излъчване. Но Борисов има респект към образования и интелигентния човек. И всъщност къде пише, че премиерът трябва да е интелигент,
за да ни се харесва.

- Сега ще кажете, че най-интелигентният ни премиер е бил и най-слаб.

- Да, най-слабият беше Филип Димитров. Аз знам, че не ставам за премиер, а той защо стана? Човек трябва да преценява дали е готов да се занимава с цялата конкретика. Костов ставаше. Той има приоритети, но някои зони затлачваше. Софиянски и Ренета Инджова - също, но като служебни премиери изпълняваха конкретна програма.

- И ще излезе, че Борисов е най-добрият.

- В някакъв смисъл - да. Българската публика наблюдава хората, които управляват, не с оглед на функционалността, гледа други неща. Да, политикът в малките държави се усмихва на всеки, ходи при всеки, реже всички възможни лентички. Особено в една бедна и слаба държава. В богатите държави може да си позволи надменности и по-сложни типове поведение. В бедната е абсолютен популист, за да създава надежди на измъчения народ. Той е и като терапевт. Човекът трябва да има усещане, че може да го пипне.

Всъщност политикът е човек без същност. Той е потенция, която добива различни форми. Особено в изпълнителната власт не трябва да е философ или голям мислител. Президентът - може. Големите идеи само ще пречат на премиера.

- Ще ви помислят за симпатизант на ГЕРБ.

- Аз гласувам за това, което е Синята коалиция. Нямам никакво отношение към партията на Бойко Борисов.

- ГЕРБ дясна партия ли е?

- Не знам. Очевидно защитава десни позиции във външнополитически план и във фискалната политика. Но ГЕРБ си има и концесии в лявото пространство. Това е партия на прагматично устроени хора, не говоря за ръководителите, а за второто ниво. Но до каква степен прагматичността има идеологическа плът, не знам. Ясно е обаче, че партия без идеология трудно съществува дълготрайно. Превръща се в корпорация или в клан. Но може и 30 г. да управлява, макар с дефекти.

- Социолозите твърдят, че в новия парламент ще има 4 партии. Кой според вас ще управлява България след изборите?

- Нямам отговор. Прогноза се прави, когато има логика в публичното поведение. А поведението на тези партии не е предопределено от строги политически позиции.

Визитка

 Роден е през 1942 г. в София
 Завършва славянска филология и философия в Софийския университет
 Един от основателите на СДС, говорител на синия съюз, зам.-председател на Радикалдемократическата партия
Депутат от СДС във Великото народно събрание и 36-ия парламент
 Почетен професор на Нов български университет. Ръководил е департамента "Нова българистика" в НБУ
 Председател на сдружение "Български писатели"
 В края на 2012 г. правителството предложи на президента да го удостои с орден "Св. св. Кирил и Методий първа степен"

  • Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възела със Скопие и папата няма да може да разсече

    Възелът за европейското битие на нашите съседи - македонците, се заплете толкова много, че само чудо би го решило. Толкова европейски и американски пратеници дойдоха в София да ходатайстват за Скопие, а работата отива на отлагане. Каквото в Северна Македония (а и в Албания, която страда без вина виновна) не искат и да чуят
  • Слави Василев, политолог

    Слави Василев: Украйна ще стане западна държава, когато и Русия стане

    Защо политическият ни елит си съдира ризата Искам да напиша няколко думи за Украйна. Чувам през последните седмици какви ли не мнения по темата. Политическият ни елит подкрепя гледната точка на украинските властимащи и оттам в обществото се заражда една лавина от еднопосочни мнения, които анатемосват всичко

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо