Михаил Неделчев: Нова власт на БСП е равно на опашка пред терминал 2

https://www.24chasa.bg/Article/1778331 www.24chasa.bg

С Михаил Неделчев разговаря Боряна Цачева. 

- Г-н Неделчев, вие сте един от основателите на СДС. Има ли го съюза след 20 г. отлюспвания?

- Има го още, защото СДС е идея. За съжаление, стана така, че хора от четвъртите и петите редици се обявяват за лидери. Те обаче нямат капацитета да излъчват послания. Аз продължавам да съм привърженик на коалиционната форма за десните. Затова поддържам Синята коалиция. В момента и остатъците от СДС се опитват да водят преговори за коалиция - за съжаление, със съмнителни партии. Ако Синята коалиция бъде спъната и не успее да се пререгистрира, много хора въобще няма да отидат да гласуват.

Но най-много ме тревожи вариантът, че може пак да бъдем управлявани от БСП в комбинация с други партии. Това ще е много депримиращо и деморализиращо. Неслучайно се говори, че ако се случи, ще има нова вълна на изнасяне през терминал 2.

- Според социолозите сините няма да влязат в парламента след последното отлюспване, предизвикано по ваши думи от хомо новус. Кой в СДС е хомо новус?

- Ще си послужа с един литературен пример. Д-р Кръстев, редакторът на сп. "Мисъл", се е скарал много с Кирил Христов и не го публикувал повече. Появил се нов писател, по-късно познат като Михаил Кремен, и му пуснали разказ, но с името Хомо Новус. Бъдещият Михаил Кремен се похвалил на Кирил Христов. "Ами те са се подиграли с теб - обяснил му Христов, - хомо новус означава парвеню, новодошъл."
При хомо новус в СДС е по-смешно, защото избива желанието не за политика, а за депутатски места. За да събере пак симпатизантите, хомо новус трябва да възбуди синята носталгия. Но кой помни този новодошъл, дори да е бил в СДС, е някъде в масовката.

От друга страна, в България се натрапи вулгарна теза по отношение на политиците. Като си в политиката примерно 10 г., трябва да отстъпиш място на по-младите. Това са глупости. Навсякъде по света политика се прави не от стари, но от зрели хора. А тук съществува отвратителен като социална нагласа ювенализъм (култ към младите- бел. авт). Но нали видяхме какво вършат калинките, за които се говори много, или юпитата, които дойдоха да ни освобождават от нас самите.

- Лична омраза между лидерите ли е причината десните постоянно да се люспят?

- Да. Едно от най-големите безумия на СДС е омразата към Иван Костов. Аз имам реални основания да бъда критичен към него, защото той беше от хората, заради които моята Радикалдемократическа партия трябваше да напусне СДС, да се разцепи и т.н. Но моята преценка за него е като за значителен, зрял, завършен политик. Един от малкото хора в България, които говорят политически по всички въпроси.

- Не е ли странно, че за оредяващия син електорат продължават да се бият някакви партии? След НДСВ и ГЕРБ сега и "България на гражданите".

- Неотдавна познати седесари ми казват: Ще вземем да отидем при Кунева. И аз питам какво е това при Кунева - апартамент ли е, какво е? Какви са идеите? Беше движение, граждани, но структурират партия.

- Каква партия - либерална, в центъра, вдясно, къде я виждате?

- Аз никъде не я виждам. Елит, оттук-оттам рекрутиран. Разбира се, има свестни. Леко кариеристични хора от ДСБ отидоха там, царисти, които в някякъв смисъл добре са се представили пред обществото, като Даниел Вълчев. Да са живи и здрави. Но посланията трябва да са ясно дефинирани, не просто като мъдро говорене. България открай време страда от лоша "чичовщина". Вазовата "чичовщина" е маскирана под булото на спокойното, мъдрото, уравновесеното.

Ненавиждам благоразумието. Аз съм екстремно настроен. В България голяма част от кадровите назначения се правят, защото някой изглеждал благоразумен. Няма нищо в главата, но стои благоразумно. Като "чичовец". Благоразумието се смята за умност, но това не е вярно. Екстремните хора са умни. У Левски няма грам благоразумие. Ако слушахме само благоразумните, нямаше да има национална революция. И големият Стефан Стамболов не е благоразумен.

- Премиерът Борисов благоразумен ли е, или ектремен?

- Той е по средата. Експанзивен е, в някои моменти действа решително. Често решенията са добри. Но понякога се вслушва в хора, в които не би трябвало. Като говорим за премиера, да ви кажа каква е моята визия за министър-председател. В една малка и бедна страна той не трябва да се прави на Ангела Меркел или Силвио Берлускони. Той е като шериф. Най-важното е  да постига "всичкостта" на държавата в нейната конкретика. Той трябва да знае колко са селата, колко от тях са живи, полуживи или съвсем мъртви. Или колко са фабриките, колко са разграбени за старо желязо и т. н. Той трябва да знае всичко. Както Майкъл Блумбърг знае всичко за Ню Йорк, който е по-голям по население от България. Имахме премиери, които се отнасяха снизходително или с пренебрежине към някои зони от живота.

Много е важно да се вглеждаме в нашите управленци не с оглед на това дали са ни симпатични, или не, а дали са функционални. Функционалността е нещо, което може лесно да бъде наблюдавано. Премиерът трябва да се занимава с конкретика ежедневно. Ако българската държавна машина беше добре смазана, можеше да разпределя функциите. Който успее да разтовари себе си от тази "всичкост", ще вземе бонуси.

- Борисов какъв е?

- Функционален. Знам, че това събужда спорове. Защото много хора говорят за антиинтелигентското му излъчване. Но Борисов има респект към образования и интелигентния човек. И всъщност къде пише, че премиерът трябва да е интелигент,
за да ни се харесва.

- Сега ще кажете, че най-интелигентният ни премиер е бил и най-слаб.

- Да, най-слабият беше Филип Димитров. Аз знам, че не ставам за премиер, а той защо стана? Човек трябва да преценява дали е готов да се занимава с цялата конкретика. Костов ставаше. Той има приоритети, но някои зони затлачваше. Софиянски и Ренета Инджова - също, но като служебни премиери изпълняваха конкретна програма.

- И ще излезе, че Борисов е най-добрият.

- В някакъв смисъл - да. Българската публика наблюдава хората, които управляват, не с оглед на функционалността, гледа други неща. Да, политикът в малките държави се усмихва на всеки, ходи при всеки, реже всички възможни лентички. Особено в една бедна и слаба държава. В богатите държави може да си позволи надменности и по-сложни типове поведение. В бедната е абсолютен популист, за да създава надежди на измъчения народ. Той е и като терапевт. Човекът трябва да има усещане, че може да го пипне.

Всъщност политикът е човек без същност. Той е потенция, която добива различни форми. Особено в изпълнителната власт не трябва да е философ или голям мислител. Президентът - може. Големите идеи само ще пречат на премиера.

- Ще ви помислят за симпатизант на ГЕРБ.

- Аз гласувам за това, което е Синята коалиция. Нямам никакво отношение към партията на Бойко Борисов.

- ГЕРБ дясна партия ли е?

- Не знам. Очевидно защитава десни позиции във външнополитически план и във фискалната политика. Но ГЕРБ си има и концесии в лявото пространство. Това е партия на прагматично устроени хора, не говоря за ръководителите, а за второто ниво. Но до каква степен прагматичността има идеологическа плът, не знам. Ясно е обаче, че партия без идеология трудно съществува дълготрайно. Превръща се в корпорация или в клан. Но може и 30 г. да управлява, макар с дефекти.

- Социолозите твърдят, че в новия парламент ще има 4 партии. Кой според вас ще управлява България след изборите?

- Нямам отговор. Прогноза се прави, когато има логика в публичното поведение. А поведението на тези партии не е предопределено от строги политически позиции.

Визитка

 Роден е през 1942 г. в София
 Завършва славянска филология и философия в Софийския университет
 Един от основателите на СДС, говорител на синия съюз, зам.-председател на Радикалдемократическата партия
Депутат от СДС във Великото народно събрание и 36-ия парламент
 Почетен професор на Нов български университет. Ръководил е департамента "Нова българистика" в НБУ
 Председател на сдружение "Български писатели"
 В края на 2012 г. правителството предложи на президента да го удостои с орден "Св. св. Кирил и Методий първа степен"

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • С камери срещу крадците - лесно е и работи

    С камери срещу крадците - лесно е и работи

    За целия летен сезон в Слънчев бряг са регистрирани и разкрити само 10 грабежа. Рекордът, с който се похвалиха хората от туристическия бранш, се дължи на нещо просто - сложени са 300 камери, които покриват 80% от територията на комплекса. Постижението си е за хвалба, защото през лятото там се събират не само хиляди туристи
  • Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Дали наистина тротинетките не могат да се движат по пътищата?

    Регистрационният им режим е като при мотопедите НАИСТИНА ли тротинетките не могат да се движат по пътищата? Всъщност могат! Но регистрационният им режим е като при мотопедите. Иначе законът е категоричен, че по пътищата се движат именно пътни превозни средства. Законът много ясно е казал, че “пътно превозно средство” е съоръжение,