Весислава Савова: Децата са най-добрите критици

https://www.24chasa.bg/Article/1778676 www.24chasa.bg
Весислава Савова Снимка: Личен архив

„Радостта и топлината в очите на децата са най-голямата и вълнуваща награда за мен". Това са думите на Весислава Савова - текстописец, сценарист и режисьор на пиесата за деца „Приключенията на Щур и Враби".

Историята на таласъмчето Щур, което говори странно, но винаги забавно и пиленцето-момиче със стоманени нокти, но с добро сърце, припомня на малки и големи, че няма по-ценен дар от приятелството. Именно то е най-голямото щастие на цялата земя.

Пиесата бе изиграна за първи път в галерия „Класика" на седмото издание на „Кръстопът на изкуствата" на 16.02.2013 година. Досега Весислава и екипът й от непрофесионални, но отдадени с цялото си сърце и душа актьори (Поликсения Ангелова/в ролята на Щур; Илияна Делева/Враби и Десислава Латковска/мъдрата совичка Аз-зная-всичко) са я представяли пред малчугани от трето помощно училище и 50 ОУ. Предстои им да играят в Центъра за работа с деца с проблеми в развитието и в Детския център по хемодиализа към "Пирогов".

В уютната зала на галерията, в задушевната обстановка, всички от публиката видяхме, че, за да се изиграе една пиеса, са необходими най-вече отдаденост, обич, желание и публика, отворена към нови изяви.

Щур (Поликсения), Враби (Ила), Мъдрата Сова (Деси) и Весислава. Снимка: Веселка Христова

На импровизираната сцена малкото таласъмче Щур ни забавлява с детския си език, показа ни тайното си „скришниче" и ни научи на щурите си игри. Станахме свидетели на сприятеляването му с Враби и веселия им танц, в който с много смях се включиха и всички деца от публиката. Мъдрата совичка Аз-зная-всичко пък разкри тайната, че именно дружбата на талъсъмчето и пиленцето е възвърнала красотата и мира в Голямата гора, в която живеят.

В края на пиесата малката Катрин Крумова от публиката спонтанно се включи със стихотворение за мартеничките и бе възнаградена с бурни аплодисменти.

Савова сподели, че е написала книгата „Приключенията на Щур и Враби" още преди няколко години, но поради различни причини отлагала издаването й. Така наскоро се родила идеята да я представи като пиеса за малчугани.

„Децата са непринудени и никога не крият кога харесват нещо. Те са най-сигурният тест дали съм се провалила, или съм създала нещо смислено. Те са най-добрите критици", казва авторката.

Втората част от „Кръстопът на изкуствата" мина в представянето на алманаха на проекта, в който участват 27 автора.

„Алманахът е естествен завършек на проекта "Кръстопът на изкуствата" след неговите шест издания. На седмото всъщност обединихме пишещите под един общ покрив", споделя Весислава Савова.

„27 участника от страната, а дори и един от чужбина споделиха своите пориви и се получи една прекрасна книга, в която има по нещо за всеки читателски вкус", казва още тя.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бих влязла в "Биг брадър"  "Няма да се омъжвам скоро! Мисля, че ми е прекалено рано за такава сериозна стъпка", разкри за "България Днес" поп певицата Тита. Тя бе категорична, че с приятеля си Викторио имат сериозна връзка, но все още не мислят да предприемат следващата стъпка. Двамата се познават от преди близо две години.

Плевенчанинът отдавна предупреди, че американският актьор се натиска на мъже "Кевин Спейси ме е опипвал между краката! Това се случи на едно парти в Холивуд. Седна до мен, положи ръка на бедрото ми, след което бавно я плъзна към чатала ми. Меко казано, се скандализирах и си тръгнах на мига!" Това шокиращо признание направи още през 2014 в

"Бих направила рестарт на кариерата си като поведение, като изпуснати шансове, пропилях ги. Заради личния живот, заради голямата ми емоционалност", сподели емоционално Елен Колева. Актрисата бе дълги години половинка на богаташа с бизнес в майонезата Александър Найденов, но двамата се разделиха с грозен скандал.