Весислава Савова: Децата са най-добрите критици

https://www.24chasa.bg/Article/1778676 www.24chasa.bg
Весислава Савова Снимка: Личен архив

„Радостта и топлината в очите на децата са най-голямата и вълнуваща награда за мен". Това са думите на Весислава Савова - текстописец, сценарист и режисьор на пиесата за деца „Приключенията на Щур и Враби".

Историята на таласъмчето Щур, което говори странно, но винаги забавно и пиленцето-момиче със стоманени нокти, но с добро сърце, припомня на малки и големи, че няма по-ценен дар от приятелството. Именно то е най-голямото щастие на цялата земя.

Пиесата бе изиграна за първи път в галерия „Класика" на седмото издание на „Кръстопът на изкуствата" на 16.02.2013 година. Досега Весислава и екипът й от непрофесионални, но отдадени с цялото си сърце и душа актьори (Поликсения Ангелова/в ролята на Щур; Илияна Делева/Враби и Десислава Латковска/мъдрата совичка Аз-зная-всичко) са я представяли пред малчугани от трето помощно училище и 50 ОУ. Предстои им да играят в Центъра за работа с деца с проблеми в развитието и в Детския център по хемодиализа към "Пирогов".

В уютната зала на галерията, в задушевната обстановка, всички от публиката видяхме, че, за да се изиграе една пиеса, са необходими най-вече отдаденост, обич, желание и публика, отворена към нови изяви.

Щур (Поликсения), Враби (Ила), Мъдрата Сова (Деси) и Весислава. Снимка: Веселка Христова

На импровизираната сцена малкото таласъмче Щур ни забавлява с детския си език, показа ни тайното си „скришниче" и ни научи на щурите си игри. Станахме свидетели на сприятеляването му с Враби и веселия им танц, в който с много смях се включиха и всички деца от публиката. Мъдрата совичка Аз-зная-всичко пък разкри тайната, че именно дружбата на талъсъмчето и пиленцето е възвърнала красотата и мира в Голямата гора, в която живеят.

В края на пиесата малката Катрин Крумова от публиката спонтанно се включи със стихотворение за мартеничките и бе възнаградена с бурни аплодисменти.

Савова сподели, че е написала книгата „Приключенията на Щур и Враби" още преди няколко години, но поради различни причини отлагала издаването й. Така наскоро се родила идеята да я представи като пиеса за малчугани.

„Децата са непринудени и никога не крият кога харесват нещо. Те са най-сигурният тест дали съм се провалила, или съм създала нещо смислено. Те са най-добрите критици", казва авторката.

Втората част от „Кръстопът на изкуствата" мина в представянето на алманаха на проекта, в който участват 27 автора.

„Алманахът е естествен завършек на проекта "Кръстопът на изкуствата" след неговите шест издания. На седмото всъщност обединихме пишещите под един общ покрив", споделя Весислава Савова.

„27 участника от страната, а дори и един от чужбина споделиха своите пориви и се получи една прекрасна книга, в която има по нещо за всеки читателски вкус", казва още тя.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, министъра на културата Боил Банов и освободения изпълнителен директор на „Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД Мирослав Боршош, съобщават от Пресслужбата на Министерски съвет На срещата беше

Неизвестни нападнаха и биха двете дъщери на един от заместниците на главния мюфтия. Инцидентът е станал пред един от хипермаркетите в столичния квартал "Надежда" днес следобед, съобщава БНР. Двете момичета са излизали от магазина, когато са били нападнати от други младежи, които са ги удряли. Полицията в София разследва инцидента.

19-годишно момче от сатовчанското с. Плетена сложи край на живота си. Тялото на Явор Ю. било открито в понеделник около 21,30 ч да виси на въже под навеса на къщата му в селото. Родителите му са разведени, като майката живеела в друг град, а бащата бил на гурбет в Испания. В Плетена Явор живеел с баба си и дядо си,