Избираме свободно болница в целия ЕС

https://www.24chasa.bg/Article/1779353 www.24chasa.bg

От октомври 2013 г. българите ще могат да избират свободно къде да се лекуват в целия ЕС. Това предвижда допълнение към Закона за здравното осигуряване, публикувано на сайта на здравното министерство като проект. Промяната е заради директива на ЕС. Според нея пациентите ще имат право да ползват услугите на всяко лечебно заведение в съюза, като заплатят разходите за терапията.

После могат да потърсят възстановяването им от НЗОК. Правилото важи само за дейности, включени в пакета на касата. Разходите ще се възстановяват до размера, поеман от държавата, където човек се осигурява, като сумата не може да надхвърля действителните разходи за лечението.

Промените не се отнасят за спешната и неотложна помощ, трансплантациите, имунизациите и дългосрочните грижи. Законопроектът дава възможност пациентът предварително да изиска от НЗОК решение за възстановяване на разходите.

След като бъде приет в парламента, ще бъде издадена наредба на МЗ, където детайлно ще бъдат описани условията и редът за правото на трансгранично здравно обслужване. Касата или МЗ ще отказват предварително разрешение, ако има медицинско становище, според което пациентът ще бъде изложен на необоснован риск.

В специализираните комисии за медицинска експертиза ще бъдат привличани и специалисти, които извършват лечебна дейност, пише още в законопроекта.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата