Часовниците на спрялото време

https://www.24chasa.bg/Article/17799 www.24chasa.bg

Tихо е. Въпреки че има над 500 часовника, които някога са издавали какви ли не звуци - на кукувички, звънци, камбани. На различна възраст са. Започват да ги събират през 1971 г.

Къде е това място? В Националния политехнически музей в София.

Част от часовниците са зад витрините и не ги навиват, други са в хранилищата. Някои работят, други чакат да бъдат реставрирани, обяснява историкът Емил Давчев, който е заместник-шеф на музея.

Сред ценните експонати са 17-те часовника от колекцията на царете Фердинанд I и Борис III. Преди да бъдат приютени в музея, дълго време отлежавали в Киноцентъра. Оригиналното място на експонатите е било лъскаво, романтично, царствено - върху изящна камина, стар бюфет от орех, закачени на стена, пълна с трофеи, в прекрасен салон.

Според оценката на специалиста най-ценен в колекцията е френският часовник сфера от 1815 г. Той е уникален с това, че

През 1893 г. по поръчка на Фердинанд е купен първият часовник марка “Рифлер” с цел да определя точното време. Когато е бил действащ, се е намирал в обсерваторията в Борисовата градина в София.

Човекът, поддържал царските часовници, е Георги Хаджиниколов. Той е първият българин, завършил часовникарство в Швейцария през 1916 г.

Веднага привличат поглед неговите порцеланови циферблати, часовниците и инструментите в сандъчето (някои от приборите вече не се използват от съвременните занаятчии, смятат ги за ретро, но пък са прецизни).

Хаджиниколов създава първата часовникарска кооперация “Зора”, а през 1930 г. първата фабрика “Гномон”. Работи неуморно. Не го задоволява да е сам в занаята и организира курсове по часовникарство.

Всъщност ерата “Хаджиниколов” завършва някъде през 70-те години на XX век. Неговите шедьоври обаче са част от сегашното ни всекидневие. Можем да ги видим по повечето гари на страната на чакалните, по кулите също има негови изделия.

В София негови са например часовниците на Александровската болница, на Финансово-стопанската гимназия, над Агенцията по заетостта.

Цели три витрини с уникални часовници са дарени от Теодор Димитров. Той е дългогодишен дипломат и библиотекар на ООН. Завещаното от него за България бе докарано в тирове.

Цезиевият генератор “Хюлет Пакард” от края на 60-те години определял десетилетия наред точното време в България от Института по метрология. Сега той вече е в пенсия и си почива в музея. Според учените тези апарати могат да се отместят с една секунда в рамките на 300 000 години, ако дотогава още работят.

Не е сред експонатите в музея, но пък е тарикатски часовникът, видян от историка Емил Давчев в световните колекции. В него могат да се наредят 6 чаши. От всяка една обаче може да се сръбва само в определен час. В тях аристократи са си наливали портвайн, ликьор, пунш, коняк, ром и други и познати и непознати питиета.

Часовниците носят историята на времето, те са като книгите - разказват, подсказват, учат.

 

200-годишен механизъм тиктака в колекция

От 57 години горнооряховски часовникар вдъхва живот на замлъкнали часовници. Тиктакащите устройства са се превърнали в страст за 76-годишния Андон Стефанов. Освен че ги "лекува", той ги колекционира с вещината на познавач. "Ако няма чужди часовници да оправям, започвам да се занимавам с мои, но не мога да бездействам". В резултат на това в дома му и най-старият часовник започва да отчита времето, щом бъде навит.

Андон Стефанов от малък обичал да разглобява играчките си, за да види какво има в тях. Той е от Асеновград, но казва, че коренът му е от Велико Търново. Прадедите му участвали във Велчовата завера и избягали от старопрестолнината, когато започнали арестите. Този факт обаче Андон научил по-късно, след като любовта го довела в Горна Оряховица. Тънкостите на фината механика научил във военнотехническо училище в Казанлък. След 1944 г. правели оптика, часовници и хронометри за военната авиация.

Като млад бил оръжеен майстор в поделение в Стара Загора. Един ден адютантът на командира на дивизията се обадил по телефона, че трябва да се яви при него. Капитан Симеонов казал, че на главния му спрял часовникът. Големият началник приел младия военнослужещ и задал изпитващ въпрос: "Какво ще кажеш за това нещо?" Изпънат като струна, Стефанов отговорил, че

"Цар, ама спря", казал командирът и после се разпоредил да направят специална работна маса, за да може младежът да поправи скъпия часовник. 5 лева и лимонови резанки получил тогава за добрата работа бай Андон.

В колекцията си има над 50 будилника, няколко стенни часовника и цяло чекмедже ръчни и джобни, всеки със своя история. Скромничи, че не ги е броил, но със сигурност те са стотици.

Английски часовник от края на XVIII век стигнал до колекционера почти като на филм. През 1912 г. при превземането на Одрин нашите военни части пленили сума ти турски войници и офицери. Сред българските бойци бил и дядото на Андон Стефан Василев. На бойното поле той дал първа

но друг войник вдигнал щика и искал да го убие. Дядото обаче се изпречил на пътя на оръжието и казал, че не може да се посяга на пленник.

Когато дошли санитарите с носилките, за да го отнесат в лазарета, турчинът извадил часовника и го дал на войника Василев. Той е с арабски цифри. Старинният часовник е с две ключета - манивелка за навиване и друга за сверяване. Има двойни капаци и би струвал доста на пазара за антики.

Част от часовниците в колекцията на стария майстор са купувани, но повечето са му подарък. Един ден пред ателието му дошъл непознат мъж и казал: "Вие не ме познавате, но аз ви нося два часовника, които бяха на баща ми. Той беше дълги години ваш клиент и преди да почине, ми поръча да ви ги дам, защото вие ще ги запазите." Ръчният и джобният часовник били от скъпата марка "Зенит". По устройствата, които майсторът поправял, се сетил и за човека. Той бил железничар.

Свако на съпругата му Мария пък му подарил уникален джобен екземпляр, който получил след Освобождението на България за отлична служба. Той е

“На Павел Буре, главен доставчик на императорския двор". Не се знае как часовникът е стигнал от дворцовия доставчик до руски офицер, обучавал младата българска армия.

И досега бай Андон съжалява за един от първите произведени джобни часовници, предложен му в Казанлък. В английския механизъм от началото на XVIII век предавката между зъбните колела била с вериги. Случило се преди повече от половин век, докато Андон още бил ученик. Когато го почистил и смазал, часовникът тръгнал. "Ако искаш, вземай го", казал човекът, но младежът отказал. "Смятам това за непристойно. Като знам как съм взел това съкровище, щеше да ми е пред очите цял живот", казва майсторът.

ДИМА МАКСИМОВА

 

Смяната ни прави неспокойни

Летният часовник е въведен у нас с постановление на Министерския съвет през 1979 година. Решението за бутането на стрелките се мотивира с пестенето на електроенергия.

Ще се върнем обратно към астрономическото време в 4 часа наше време на 25 октомври, когато националната скала за време ще се измести с един час назад. Корекцията трябва да бъде въведена във всички национални системи за разпространение на часовото време. Биологическият часовник на човека се приспособява седмици след смяната на времето, твърдят учените. Усеща се най-остро от хората с изострена чувствителност и с лабилна нервна система. Според лекарите страдат предимно работещите на смени.

 

Екземпляр с 24 деления вместо с 12

Джобен екземпляр с 24-часово деление продал на баща му немски офицер на летището в Узунджово. През 1941 г. Йордан Стефанов бил мобилизиран на летището. Тогава немските войски минавали през България.

"Устройват се те там на палатки, хапват, сръбват и почерпен немски офицер го е предложил за продан", разказва Андон Стефанов. Точно на Деня на храбростта - 6 май 1941 г., баща му купил часовника от немеца. Оттогава всички от махалата в Асеновград идвали да питат за точно време.

Върху циферблата на причудливия механизъм полунощ е на върха на кръга, а 12 по пладне стрелките показват, където обичайно е 6 часът. Писателят Чудомир като уредник на музея в Казанлък помогнал на Андон да разбере, че часовникът на немския офицер всъщност е от 1901 г. Тогава бил поднесен като подарък за рожден ден на незнаен аристократ.

 

Златен “Суоч” за 9 лева

Суперскъп "Суоч" с рубини взел за 9 лева от комарджия горнооряховският часовникар. Преди години при него в работилничката дошъл много елегантен мъж, облечен в скъп костюм. Изчакал търпеливо двама клиенти преди него и когато останал сам, свалил от ръката си швейцарски часовник и попитал какво може да получи за него. Андон му казал, че не може да си позволи скъпия автоматик.

"Аз съм комарджия и тук играя с вашите, но ме пообраха. Имам малко останали пари, трябват ми още 7-8 лева, за да мога отново да вляза в играта", казал непознатият. При тези думи стъписаният часовникър забелязал, че двама наблюдават отдалече случващото се.

Бай Андон изтърсил портмонето си, в него имало само 9 лева. Хазартният тип дал позлатеното бижу за дребната сума. Казал, че ако "работата " му потръгне, няма да дойде да го търси. Майсторът никога повече не го видял.

После разбрал, че изисканият господин е от Пловдив и е приложил трик, за да блъфира партньорите си в играта. Първоначално умишлено губел и дори заложил пред очите им скъпия часовник, за да влезе отново. После смъкнал от тях 48 хиляди лв., отишъл уж до тоалетна, но се метнал в чакащо го такси и изчезнал с парите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Все по-видимо побелява Трайчо Трайков, видя "България Днес". Както най-често може да бъде видян на улицата - забързан, с телефон на ухото и облечен в елегантен и марков костюм, бившият енергиен министър крачеше с мощна крачка към поредния ангажимент. Дали откакто антикорупционната комисия го погна с иск за конфискуване на имущество за 2,4 млн. лв.

Отбори от три държави следят голмайстора на "Левски" и Първа лига Станислав Костов, научи "България Днес". Свои емисари за нападателя в последните срещи на "сините" са пращали тимове от Турция, Полша и Холандия. Те бяха на трибуните и по време на дербито с ЦСКА-София в събота. Костов игра силно в мача, като бе близо до гола през второто полувреме.

Най-секси тенисистката Юлия Стаматова показа страхотно стегнато дупе. Бившата половинка на футболиста от "Лудогорец" Абел Анисе не излиза от форма. Юлето се снима по тренировъчен клин, а на задните й части завидяха дори най-запалените фитнес маниачки. Преди няколко дни родната ни тенисистка отпадна още във втория кръг от турнира в турския курорт