Карабина презарежда с бързината на полуавтомат

https://www.24chasa.bg/Article/1782613 www.24chasa.bg
Тайната на бързото презареждане на карабината е в двойно по-късия ход на затвора. СНИМКА: 24 часа

Доц. д-р ГЕОРГИ МАРИНОВ

Немската нарезна карабина Merkel RХ Helix презарежда с бързината на полуавтомат. Тайната е в хода на затвора, който е двойно по-къс от хода при аналогични оръжия. Достатъчно е кратко движение на ръкохватката на затвора напред и назад и

оръжието е готово
за нов изстрел

Завъртащата глава на новия затвор има шест бойни упора, разположени в два реда под ъгъл 120 градуса. В изходно положение те влизат в каналите на цевната кутия и при изстрел осигуряват заключването на затвора към цевта. При движение на ръкохватката назад главата получава въртеливо движение, при което бойните упори излизат от каналите на цевната кутия и извличат изстреляната гилза. При обратното движение напред се дотиква нов патрон в патронника.
Просто и елементарно! Но само на пръв поглед. Нестандартното обаче е, че при ход на затвора 130 мм (необходим за вкарване на патрон калибър .30-06 в патронника) затворната ръкохватка изминава само 65 мм път. Как става това?
Конструкторите на карабината са

На този разрез ясно се вижда зъбният редуктор - система от зъбни колела и рейки, която намалява хода на затвора. СНИМКА: 24 часа

използвали
междинно зъбно
колело,

което се върти между две зъбни рейки, монтирани към затвора и затворната ръкохватка. Предавателното съотношение е подбрано така, че зъбната рейка на затворната ръкохватка изминава два пъти по-голям ход от този на зъбната рейка на затвора. Този принцип е познат при скоростните кутии на автомобилите и при редукторите, но е творчески приложен в оръжието.

Благодарение на по-късия ход на затвора значително е намалена и дължината на затворната кутия. Това пък е довело до намаляване на общата дължина на карабината до 1100 мм.

Както повечето изключителни оръжия Merkel RХ Helix се разглобява много бързо и просто. Изискват се само натискане на бутона, разположен в основата на полуложата, и задействане на фиксиращия лост от лявата страна на цевната кутия. Така с две движения се отделя цевта заедно с главата на затвора, като стеблото на затвора остава в цевната кутия.

По този оригинален начин на разглобяване се постигат няколко цели. От една страна, отделената цев и патронникът се почистват лесно и удобно. Останалите части на затвора в затворната кутия може да не се почистват, тъй като при използване на карабината са защитени от прах и нагар. От друга страна, главата на затвора може да се отдели лесно и да се съхранява в малка каса или сейф, без да е необходимо заключване на цялата карабина. При транспортиране преди или след лов стрелецът може да носи със себе си отделената глава на затвора, без да се опасява от злонамерено или случайно произвеждане на изстрел. Бързата замяна на цевта заедно с главата на затвора създава условия за по-бързо преминаване на карабината от един калибър към друг.
Съществено предимство на карабината пред аналогичните оръжия е закрепването на

оптиката върху специални релси
на цевната кутия,

а не върху цевта Така след разглобяване и сглобяване на оръжието оптическият мерник не се нуждае от допълнително регулиране. В случая причината е нова патентована система за закрепване на цевта към цевната кутия, която е способна да се саморегулира. Това е постигнато чрез нанасяне на тънък полимерен слой върху задната част на цевта, която влиза в цевната кутия. По този начин цевта се сглобява към затворната кутия с допуск, по-малък от пет микрона, което изключва необходимостта от корекция на мерните прибори. Такъв полимерен слой с изключителна износоустойчивост е нанесен и върху направляващите на затворната ръкохватка, с което значително се увеличава експлоатационният ресурс на карабината.
Друга новост при Merkel RХ Helix е нестандартната форма на затворната ръкохватка, набраздена от двете страни. При презареждане с нов патрон ръката на ловеца сама намира ръкохватката без отклоняване на вниманието от наблюдаваната цел.
За бързото презареждане влияние оказва и

едноредното
разположение на
патроните в
пълнителя

Това позволява всеки следващ патрон да попадне непосредствено на една линия със затвора, който го вкарва плавно в патронника без излишни допълнителни движения.
Цевта на карабината Merkel RX Helix е дълга от 510 до 610 мм в зависимост от калибъра. При използване на патрони .222 Rem., .223 Rem., .308 Win., .30-06, 8x57IS и 9,3x62 дължината на цевите е 510 мм. Цеви с дължина 560 мм имат карабините, предназначени за патроните .243 Win., 6,5x55 SE, .270 Win. и 7x64."Магнум" цевите за патроните 7 мм Rem. и .300 Win. Mag. пък са дълги 610 мм.

Производителите предлагат карабината с орехов или с тъмен полимерен приклад. И в двата случая теглото не надвишава 2,9 кг.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Водещият е обявен за мустак на републиката Мустакът на републиката Милко Калайджиев вече е в миналото! На негово място внезапно се въздигна водещият Милен Цветков! Журналистът засенчи фолкпевеца с гъста, плътна и засукана растителност под носа, която изненада и впечатли всички фенове на предаването му.

Със смърт е бил заплашван бившият главен касиер на Алфа банк Петко Митевски, който бе осъден на 15 години затвор заради откраднати 21 млн. лв. от трезора, научи "България Днес". Според версията на криминалистите именно това била причината Митевски да се покрие и да бъде обявен за издирване от прокуратурата.

Малко преди обяд журналистът Иво Никодимов бе опериран във Военномедицинска академия. От лечебното заведение уточняват, че му е направена малка оперативна интервенция за наместване на носни кости. Той вече е извън упойка, стабилен е, чувства се добре и се възтасновява. ще остане под наблюдение в болницата поне още два дни.