Разколници опитват провал на избора за патриарх

https://www.24chasa.bg/Article/1787251 www.24chasa.bg

Неизвестно гражданско сдружение "Приятели на православието" внесло жалба във ВАС срещу избора на митрополитската тройка, от която в неделя трябва да бъде излъчен патриарх на БПЦ, съобщи БНР. Според радиото с този акт практически се спирало провеждането на Патриаршеския църковно избирателен събор на 24 февруари.

"Пълен абсурд е някой извън БПЦ да иска отмяна на насрочения от Св. синод избор за патриарх. В Закона за вероизповединията пише, че БПЦ не подлежи на съдебен контрол, тя е регистрирана по закон. Явно някои искат да вкарат и църквата в хаос на държавата." Това заяви юристът Радомир Чолаков, делегат на Патриаршеския църковно-народен събор от Пловдивска епархия.

Зад тази нелепа акция най-вероятно стои Христо Латинов, главно действащо лице сред разколниците, който отговаряше за завзетите църковни имоти, смятат близки до синода. Дори Инокентий го бе обявил за прокурор на т.нар. алтернативен синод, тъй като се бяха заканили да падат глави воглаве и на патриарха.

Патриаршеският избирателен църковен събор (ПИЦС) ще бъде проведен на 24 февруари т.г., неделя, и на него ще бъде избран Предстоятел на Българската православна църква - Светейши Патриарх Български и митрополит Софийски. Това се посочва в съобщение, публикувано по-късно  на интернет страницата на Светия синод на Българската православна църква, във връзка с информации, че няма да се проведе Патриаршеският избирателен църковен събор (ПИЦС).

Канцеларията на Св. Синод призовава всички членове-делегати на Събора, снабдени с техните нарочни писма, издадени от Св. Синод, от св. Митрополии, от управите на ставропигиалните манастири и от ръководствата на духовните семинарии, на 23 февруари т. г. - събота, да се намерят в столичния град София и да се регистрират съгласно определенията на Св. Синод като редовни членове на ПИЦС.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона