Мляко на Балканите било канцерогенно

https://www.24chasa.bg/Article/1787397 www.24chasa.bg

Прясното мляко, което се продава в Балканския регион, в последно време е пълно с канцерогенни вещества, предупреди македонският в. "Дневник".

Македонската агенция за безопасност на храните е поискала внасяното в страната мляко да бъде задържано в складовете, докато не бъдат анализирани пробите от изпратените партиди прясно и кисело мляко и сирене от Сърбия, Косово, Хърватия и Босна.
Взети от босненските власти контролни проби показали, че продаваните там марки "Мегле", "Имлек", Сомболед" и "Шабачка млекара" изобилствали с канцерогенните афлатоксини.

Ако анализите потвърдят, че картината е подобна и в Македония, внесените вече количества ще бъдат унищожени.

Токсичното мляко според информациите от Босна произхожда от няколко страни от ЕС - Словения, Унгария, Германия и Сърбия. Секретарят за земеделието в сръбския автономен район Войводина Горан Йешик писа в своя профил в туитър тези дни, че според първите тестове 29 от взетите 35 проби показали завишени над допустимите норми нива на афлатоксини.

Канцерогенните съставки били двойно по-високи от позволените 0,05 микрограма на кг. Според Йешик проблемът е в храната на добитъка и най-вече в царевицата. Реколтата м.г. била на много места заразена с афлатоксини - отровен продукт на гъбични плесени, т.е. на мухъл. Афлатоксините са смятани за най-канцерогенното вещество от биологичен произход.

"В млякото, продавано в България, няма афлатоксини, всички изследвани проби в акредитирана лаборатория в Брюксел, включително и на прясно мляко "Мегле", са отрицателни", коментира шефът на агенцията по храните Йордан Войнов. У нас проверките били засилени, след като през миналата година в Ловешко беше установено мляко с афлатоксини от заразена с плесени царевица.

"Тогава сами си го хванахме, обявихме и унищожихме", каза Войнов. Той обясни, че млякото "Мегле", което се продава у нас, е от български доставчици и се произвежда в Шумен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона