Младен Маринов: С полицията не бива да злоупотребяват нито граждани, нито политици

https://www.24chasa.bg/Article/1787499 www.24chasa.bg
Комисар Младен Маринов

С комисар Младен Маринов разговаря Силвия Гурмева

- Комисар Младенов, защо се стигна до това полицаи да бият протестиращи на Орлов мост във вторник?
- Категорично полицаи не са използвали сила срещу мирно протестиращите граждани в столицата.

- Десетки камери заснеха във вторник вечерта мъж на средна възраст с окървавена глава.
- Не е ясно от какво е пострадал въпросният мъж. В момента, в който той е бил ударен, група от протестиращите са хвърляли камъни и павета в посока на полицейския кордон. В този момент полицаите само са се предпазвали с щитове и не са използвали палки. До задържане на част от агресивните младежи се стигна по-късно, когато те потрошиха над 10 автомобила и витрини на магазини по трасето, по което се оттегляха от мероприятието.
В района на бул. "Фритьоф Нансен" и бул. "България" те унищожиха тотално автомобил на пътната полиция, без каквато и да било причина. В него имаше двама колеги, чиято задача бе да регулират движението и с нищо не са провокирали младежите. Продължавайки по бул. "Скобелев", обърнаха всички кофи за боклук и продължиха да чупят стъкла на магазини. Едва тогава пристъпихме към задържането им.
Всички бяха на възраст между 17 и 20 години и не можеха да дадат обяснение за поведението си.

- Искате да кажете, че до този момент полицията не е използвала сила?
- До този момент бяхме достатъчно толерантни. Междувременно няколко от колегите бяха ударени лошо с павета и камъни, включително и с кутия от латекс. А друг бе напръскан в очите със сълзотворен спрей и в момента има проблем със зрението. Благодарение на защитното облекло няма полицаи в болница. Колегите ми проявиха изключително търпение, каквото рядко съм наблюдавал при подобни ситуации в други европейски страни. Жалко, че някои медии отправиха абсолютно незаслужени нападки срещу нас.

- Организирани ли бяха от някого тези младежи, както твърди шефът на СДВР Валери Йорданов?
- Има елемент на организираност и тактика при действията на тази група.
Фактът, че бе хвърлена кутия с латекс например, означава предварителна подготовка и намерение за провокация. Няма как да наречем спонтанно действие и хвърлянето на самоделни бомбички от миниум и бронз. Никой мирно протестиращ не тръгва с подобно въоръжение. Знаете, че такава бомбичка може да убие човек, какъвто бе случаят със загиналия в района на бул. "Патриарх Евтимии" - Младен Младенов, след мач на "Левски" преди години.

Тези хора имаха предварително изготвена тактика на действие. Бяха се ситуирали в центъра на множеството. Излизаха на предна линия, атакуваха полицейския кордон, а после бързо се връщаха обратно във вътрешността на тълпата.
Така полицаите не могат да стигнат до провокаторите, ако не разбутат мирно протестиращите, каквато е и целта - да се създаде напрежение и органите на реда да влязат в съприкосновение с гражданите. Ако имате камери, с които да заснемете един подобен протест от висока гледна точка, много ясно ще видите начина на действие на тези групи.

- Защо се наложи да викате за подкрепа техника на военната полиция?
- Армията не е помагала за осигуряване реда по време на протеста. Както всяка година имаше техни коли пред паметника на Васил Левски. Това е стандартна процедура при мероприятия, свързани с военни караули и почести.

- А полицията с какво разполага за опазване реда на улицата?
- Имаме водометна машина, както и различна техника за обгазяване. Решението да бъдат използвани такива средства се взема от оперативен щаб. А условието за това е евентуалните щети, които тази техника може да причини, да са по-малко от очакваните от страна на протестиращите.

- Имаше ли граждани, които се опитаха да спрат агресивните между тях?
- В интерес на истината имаше хора, които ни предупредиха, че ще има провокации.
На Орлов мост в продължение на 30 минути по високоговорител колега призоваваше хората да не използват забранени предмети, да не нападат полицаи или хората около себе си. Въпреки това ядрото от агресивни младежи многократно атакува полицейския кордон.

- Това хора от футболните агитки ли бяха?
- Не мога да бъда категоричен в това. Такива мероприятия се заснемат, а след тава се анализират, така че предстои това да се разбере.

- Каква е целта от насаждане на напрежение между полицаи и протестиращи граждани според вас?
- Да се постигне паника, хаос и впечатление, че на улицата става страшно.

- Вие каква сметка за ток платихте този месец?
- Последната ми сметка бе 180 лв., като преди това съм плащал между 90 и 100 Определено има завишение на цената на тока, с което и аз не съм съгласен. Моята заплата не е толкова голяма, че да пренебрегна нови семейни разходи от 80 - 90 лв. Но във вторник вечерта не чух призив срещу цените на тока или монопола на дружествата. Най-честите скандирания бяха "Оставка" срещу правителството и "Убийци" - отправено срещу нас.
Полицаите не бива да се използват нито от гражданите, нито от политиците.
След толкова години на преход, в които бяхме свидетели на протести срещу правителства от различни цветове и различни работодателски организации, мога да твърдя, че полицаите, които работят на улицата, са политически безпристрастни. Ръководят се единствено от това да опазят обществения ред, да не допуснат да загинат хора или да се унищожи държавно или частно имущество.
Полицията няма никакъв интерес от това да бие хората и вярвам, че това е ясно на обществото.

- Очаквате ли протестите да продължат?
- Не би трябвало, тъй като правителството подаде оставка - каквото искане отправиха хората, които излязоха на Орлов мост. А доколкото знам, вървят преговори с енергийните дружества и бе обещано намаляване на цените.

CV

Марин Младенов е роден през 1971 г. в София. Завършва средното полицейско училище в Пазарджик.
През 1996 г. се дипломира в Академията на МВР. Започва работа в Поделението за охрана на масови мероприятия през 1991 г. Преминал през всички нива в службата. От 2008 г. е началник на отдел “Охранителна полиция” в СДВР.
Магистър е по право от Югозападния университет “Неофит Рилски”. Завършил е курсове в Международната академия по правоприлагане в Унгария и САЩ.
Ползва английски и руски.
Семеен, с две деца.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Какво трябва да се промени в изборните закони

    Какво трябва да се промени в изборните закони

    Пак ще променят Изборния кодекс. Това е правилно действие, защото изборните закони у нас определено имат кусури - твърде са сложни, твърде излишни забрани има и няма някои важни възможности. Струва ни се например, че е важно да започне някаква форма на дистанционно и предварително гласуване по аналогов път
  • Каубойско яке и как всичко е наред

    Каубойско яке и как всичко е наред

    Кога за последно у нас някой музикант е изказал проблемите на големи маси хора, така че да крещят в синхрон От доста време насам имам навика да си пускам цели концерти на най-различни групи - стари и нови. Бих излъгал, че го правя с дълбоката цел да направя сравнение между поколенията, да се потопя в атмосферата на някой жанр или да оценя