Хората от протеста казват на политиците: Писна ни от вас, така повече не може

https://www.24chasa.bg/Article/1787521 www.24chasa.bg

Cлед оставката на правителството на Борисов минаваме през стандартната парламентарна процедура - колко ще трае тя, зависи от желанието или нежеланието на парламентарните партии да сформират правителство. Към момента всички отказват да го направят и твърдят, че искат бързи избори. Т.е. чака ни служебен кабинет на президента Плевнелиев, което означава, че цялата отговорност за стабилността на държавата е в негови ръце.

Много ще е важно кой ще бъде назначен за министър-председател и кои - за министри. Дали това ще са кандидати, близки до олигархични кръгове и икономически групировки, или ще са експерти, подбрани от президента.

Иначе способни хора в България има. Но за да станеш политически лидер, трябва да направиш политическа заявка, която хората да харесат. В момента всички политически заявки са за национализация, някакви химерни и общи анархистични практики от рода "Държавата да си я върнем на гражданите!" и др.

Сега не се вижда рационално лидерство, което да издърпа страната напред. За голямо съжаление не виждам такова и в лицето на основната опозиционна партия, откъдето не правят нищо друго, освен да потриват ръце, мислейки, че властта ще им дойде на принципа на махалото. Това няма да се случи!

Очаквам дори нещо друго - ГЕРБ да мине през един кризисен период на срутване на доверието, след което да се стабилизира на някакво ниво. Това ниво едва ли ще е достатъчно да им върне властта на изборите, но със сигурност ще е достатъчно да
създаде ядове на БСП.

Имаше един полууспешен или полунеуспешен опит за създаването на партия, която твърди, че е на гражданите. Към момента доверието в тази партия е много ниско, за да претендира, че е партия на промяната. И проблемът е по-сложен от това някой да се появи, да каже нещо и да създаде партия.

Проблемът е, че в момента са нужни икономически реформи, които трябва да бъдат обяснени честно. А това означава лидерство в момента. Случва се обратното - активна част от протестиращите иска някой да опрощава сметки, да национализира и да раздава. Т.е. имаме обратни задачи - активната част на протестиращите искат едни неща, а необходимостта на обществото е друга. Културата на протеста в България, повлияна от протестните движения в цяла Европа, не може да даде формула за икономически успех на страната.

Трябва да осъзнаем и още нещо много важно: не протестира цялата нация, протестират разгневени, в голяма степен бедни хора, които нямат алтернатива. Едно поколение на възрастни хора, на пенсионери, си стои вкъщи, защото няма сили и енергия да излезе на улицата на бунт.

За съжаление на протестите виждам много млади хора, които не са придобили образователен ценз, за да формулират смислено политически искания. Казвам го с уважение към тях. Но сам по себе си фактът е лош.  Ако трябва да обобщя, ситуацията сега е - в момента пада Отечественият фронт. След него идват хора, които говорят за национализация, колко държавата може и как ще въздадат справедливост за всички. Едно време са им викали комунисти. Сега поради спецификата на европейската демокрация и на това, че сме държава от ЕС, не знам как да ги наречем. Но исканията им със сигурност са такива.

Във всеки случай е много важно онова, което протестиращите казват. "Ние може да не знаем как да управляваме и може да не знаем какво искаме, но категорично ни писна от вас!". Това е много ясно послание към всички политици, задържали се повече от десетилетие на власт и поставили в България монополи в енергийната сфера, също в редица ключови сфери на икономиката, които са пред фалит. Хората не дават решение, но им казват: "Писна ни от вас! Така не може!".

Решението трябва да дойде от легитимни политически субекти. Възможно е част от хората на улицата да се организират и да направят легитимен политически субект. В динамична обстановка като днешната една седмица изглежда много време, т.е. не можем да прогнозираме с точност какво ще стане в бъдеще.

Със сигурност е по-добре обществото да се успокои и да се подходи рационално към промяната в политическата система, отколкото да ескалира напрежението в страната.
За пореден път се вижда сценарий, футболни агитки, и радикали, които го търсят и за пореден път се вижда, че определено икономически и олигархични лобита се опитват да подреждат политическите процеси.

Предимството на олигарсите пред нас, обикновените хора, е, че имат много пари и свободно време да мислят за своето собствено благо и как да управляват страната. Докато ние сме заети с това да работим на заплата. Така че олигарсите винаги имат предимство. Това е колкото в рамките на шегата, толкова и сериозно действие.

ДИМИТЪР АВРАМОВ, политолог

 

  • Да си признаем - за 3 дни стана
чудо с българското образование!

    Да си признаем - за 3 дни стана чудо с българското образование!

    Ако нещо хубаво се случва при тази зараза, то е успешният преход към дистанционно обучение “Виновен” е Красимир Вълчев, който откакто е просветен министър тласка учители, ученици, родители и издателства в тази посока Ако нещо хубаво се е случило напоследък с неочакваното бедствие, това е успешното въвеждане на дистанционното образование
  • Яна Маринова в дома си
СНИМКА: ФЕЙСБУК

    Яна Маринова: Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си (Видео)

    "Останете си вкъщи, мили приятели! Нека бъдем обединени в това да опазим здравето си, морала си. Да не се превръщаме в затворени същества, които само се оплакват от това, което се случва. Ние не можем да го променим. Можем да го променим само ако повярваме, че можем да започнем нещата от начало. Да работим от вкъщи, от домашния си офис