Проверяват зам.-главния прокурор Галина Тонева за чадър над енергийната мафия

https://www.24chasa.bg/Article/1787656 www.24chasa.bg
Галина Тонева

Върховната касационна прокуратура започна дисциплинарна проверка срещу зам. главния прокурор Галина Тонева. За първи път магистрат от толкова висок ранг в държавното обвинение ще бъде проверяван за незаконни действия по дела, свързани с енергетиката. Преди да стане заместник на Сотир Цацаров, Тонева бе в екипа на Борис Велчев.
Дисциплинарната проверка срещу нея е предизвикана от сигнали на шефа на парламентарната комисия по корупция Яне Янев.
Преди десет дни той даде на главния прокурор Сотир Цацаров 15-ина папки за
престъпни схеми в енергетиката, прикривани от магистрати.
Тогава Янев назова имената на трима - Стоян Граматиков от ВКП, Стойчо Ненков от Софийска апелативна и Георги Тафров от градската прокуратура. Преди ден във в. "Телеграф" сред имената на прокурорите, заподозрени, че са опъвали чадър по дела, се появи и името на Галина Тонева. Тя бе сред претендентите за главен прокурор, а след избирането на Цацаров той я предложи за един от 6-имата си заместници.
Повод за скандала с Тонева е фактът, че тя е следила енергийните дела въпреки че те са били в ресора на колегата  Валери Първанов. Тонева назначила Христо Граматиков като наблюдаващ прокурор от страна на ВКП. Дала му право да контролира и координира работата по делата, които се водят в прокуратурите в София, Пловдив и Стара Загора. Резултатът бил, че повечето били прекратени.
“В България е съществувала енергийна мафия, покровителствана на най-високо ниво в прокуратурата, а най-високото е Върховната касационна прокуратура”, обяви вчера Яне Янев след нова среща с Цацаров. Лидерът на РЗС пристигна в Съдебната палата в 16 ч и донесе още 10-ина папки за прекратени дела в областта на енергетиката. Той съобщи, че данните, които носи, са за 2 потулени досъдебни производства и дисциплинарна преписка. От тях ставало ясно, че е осъществявана търговия с влияние в енергийния сектор.
“На практика определени хора са действали като организирана престъпна група,
 чиято единствена цел е била да набави облаги за себе си”, каза Янев и добави, че това е ставало не без помощта на прокурори. В новите папки присъствали имената на няколко магистрати. Цацаров го уверил, че срещу тях ще започне проверка.
Янев заяви, че не може да съобщи повече подробности, защото главният прокурор и заместникът му Борислав Сарафов направили справка и се оказало, че материалите, които носи, са следствена тайна.
“За мен е много странно зам. главен прокурор да изземва функции на главния”, коментира Янев по повод информацията, че заповедта на Тонева е написана на бланка на главния прокурор. Тя е от   4 май 2010 г. Тонева я подписва в качеството  тогава на заместник на Борис Велчев. С нея, освен че назначава Христо Граматиков да контролира разследванията по сигналите на МВР, ДАНС и НС за енергетиката, тя дава още една заповед. Разпоредила шефовете на Софийската градска прокуратура и на прокуратурите в Пловдив и Стара Загора да организират “спешното предоставяне” на информация за преписките и разследванията. Те изпълняват и пращат материалите в София. Съмненията са, че част от преписките са “смачкани”, а други са потънали в чекмеджетата.
Тонева не отрече, че е издавала заповедта. Тя обясни, че е действала по указания на ръководителя си Борис Велчев, който провел съвещание.
“Според нашите експерти делата са разпределяни неправомерно”, обвини още Янев. Неговата комисия проверява прекратените дела. След срещата вчера Янев получил уверение, че до ден-два проверката по неговите сигнали отпреди седмица ще приключи. “Прокуратурата работи изключително сериозно и скоро ще има резултати”, заяви Янев.
 Заради скандалните разкрития Върховната касационна прокуратура вчера започна служебна проверка на всички дела, свързани с НЕК, ТЕЦ “Марица-изток-2”, Мини “Марица-изток”, БЕХ, “Белене” и енергийния регулатор през последните години. Целта е да се провери как са водени разследванията, колко от преписките са висящи, колко са приключили и с какви заключения.
Делата за нарушения и корупция в енергетиката са над 20.
Повечето са за безстопанственост или престъпления по служба.
“Част от делата са водени грешно. Тепърва ще се прави анализ по какви причини”, каза магистрат, запознат с преписките. Вече обаче лъснало, че и тук, както и при воденето на делата от разформирования вече инпекторат на ВКП, има нарушения на случайния принцип на разпределение. По правилата той трябва да става с компютърна програма.

Галина Тонева:  Разследвания не са прекратявани

"Действията, които съм извършила по делата за енергетиката, са по разпореждане на тогавашния главен прокурор. Под заповедта е моят подпис в качеството ми на заместник. Тя се отнася до 12 области в енергетиката с преписки и дела. Начинът, по който съм действала към този момент, бе определен от г-н Велчев на съвещание на ръководството на прокуратурата", каза вчера Галина Тонева.
"През 2009-2010 г., след съставянето на правителството на ГЕРБ, в прокуратурата постъпиха много сигнали в различни сфери, по които трябваше да извършим проверки. Някои от тях се дублираха. Затова се създаде такава организация, че по най-бърз начин да ги анализираме и да установим в кои от материалите има данни за престъпления и кои се повтарят.
Моята заповед не се отнася до 12 дела, а до 12 области в енергетиката, всяка от които включва минимум по 2-3 дела или преписки. Те трябваше да бъдат анализирани и да се реши дали да бъдат обединени", обясни Тонева. На другия зам. главен прокурор Валери Първанов било наредено да ръководи екип за проверка на огромен брой договори - 120, без да има обезпечени финансови средства по тях. "Не съм възложила проверката за енергийните дела само на Граматиков, а на екип от отдел 1 за противодействие на корупцията. Между Граматиков и Емилия Пенева на случаен принцип са разпределяни преписки в областта на енергетиката. Това бяха единствените двама възможни прокурори. Техните колеги бяха в други екипи. Задачата им бе само да подпомагат наблюдаващите прокурори. Така че не е нарушен принципът на случайно разпределение. Категорично отричам делата да са прекратени, смачкани или нещо подобно", заключи Тонева.

Борис Велчев: Тя изпълни мое разпореждане 

Лидерът на РЗС Яне Янев
Лидерът на РЗС Яне Янев

Галина Тонева изпълни мое разпореждане. Прочетох нейни изявления в медиите и мога да потвърдя, че тя коректно и обективно пресъздава онова, което се е случило тогава.
 Заповед като писмен акт не съм издал, защото не можех да си представя, че трябва да давам писмени заповеди за всичко, което възлагам на заместник главните прокурори. Но такова решение, което за нея беше задължително да го изпълни, имаше. Бяхме се събрали на оперативка и решихме, че трябва да се сложи някакъв ред. Разбрахме се всеки да поеме в допълнение на ресора си внесените сигнали за корупция. Не можеше да бъдат само при колегата Валери Първанов, щеше да бъде непоносимо за него като обем. Всеки от зам.главните прокурори създаде организация, по която да събере информация и да облекчи работата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона