Гларус реди плажни истории на чаша вино

https://www.24chasa.bg/Article/1794424 www.24chasa.bg
Георги Велчовски направи от солено-сладки варненски истории моноспектакъла "Шамандура за лично ползване". СНИМКА ИСКРА СОТИРОВА

Един побелял гларус реди варненски истории, докато завързва зеления флаг на спасителния си пост. Георги Велчовски не само че влиза в ролята на препатил спасител, но оживява собствени текстове. Известният актьор от варненска сцена и автор на фрагменти и неговият приятел хаджи Ламбрин Сотиров канят публика на "Шамандура за лично ползване".

Това е първата театрална пиеса за Варна от 30 години насам. Сцената е съвсем нова - в избата на читалище "Стара Варна".

"Направихме първата постановка благодарение на програмата "Варна - територия на творчеството" и имаме програма какво ще играем в близките 3 години", казва Ламбрин Сотиров.

Премиерата подкрепя кандидатурата на Варна за европейска столица на културата.
Моноспектакълът стопля сърцата на зрителите с истории от плажа, живота на морските обитатели, лакардии на старци. Той е облечен в най-хубавите песни писани някога за Варна, а също и във вечнозелени парчета на руски, френски и английски.

Гледането е придружено с чаша хубаво българско вино, а на излизане всеки може да се сдобие с календар с акварели на художника Пламен Монев от 12 култови варненски места и рецепти за риба.