В Италия всички мечтаят да станат готвачи

https://www.24chasa.bg/Article/1794855 www.24chasa.bg
Идолът на младите италианци Карло Крако в градината на ресторанта си в Милано. СНИМКА: 24 часа онлайн

Ако днес попитате италианските деца какви искат да станат, като пораснат, много от тях ще ви отговорят "главен готвач", а не пилот или доктор.

Все по-малко младежи искат да учат за инженери или математици и като резултат факултетите се задъхват да намерят кандидати. Вместо това прелива от желаещи за школите и професионалните курсове по готварство. За най-престижните от тях се чака с месеци въпреки високите им цени.

Бумът с готварските предавания и канали по телевизията е истинската причина за разбъркването на приоритетите. Главните готвачи, наричани с френската дума "шеф", водят безброй програми и курсове по малкия екран и са новите идоли в Италия.
Абсолютният номер едно е 48-годишният красавец Карло Крако, чийто ресторант в Милано се смята за Меката на висшата кухня. Няма популярен готвач, който да не е издал книга с рецепти. И въпреки че във всяка книжарница томчетата на кухненска тематика са десетки, те продължават да се харчат без проблем.

Забравете за готвача с шкембенце. Повечето от известните италиански готвачи и готвачки са млади, секси, атрактивни и харизматични. Те привличат обожатели и обожателки не само с приборите и тиганите, които размахват пред камерата, а и заради привлекателния си вид. Прогресивно с увеличаването на аудиторията пред телевизора и на клиентите в ресторантите си известните готвачи трупат и милиони в банката.
Да си известен готвач в Италия, означава, че си милионер. На стабилни банкови сметки обаче се радват и редовите готвачи в добрите ресторанти.

В хотелиерския институт "Карло Порта" в Милано, който е един от най-авторитетните в тази сфера в Италия, в момента има такъв наплив, че всяка година по 150 кандидати остават отвъд прага му. Поне 70 на сто от кандидатите са за профила "кухня". Само преди години, да се влезе в някои от класическите лицеи, беше смятано за истинска победа. Днес обаче за такава се смята пробиването за професионалните училища по готварство, чиито кандидати растат с по 9,5% всяка година.

"Карло Порта" например има споразумения с почти всички най-скъпи ресторанти и петзвездни хотели в Милано. Те веднага наемат на работа 90% от випускниците му.
Обикновено след получаването на диплома от професионален институт по готварство кандидатите за кухненската професия могат да избират между три варианта. Първият е да се запишат на борсата за работа. Само една четвърт от 10 000 кандидати миналата година не са намерили работа в своята сфера.

Други пък предпочитат да се усъвършенстват професионално, така че се записват на допълнителни курсове и в чужбина, които се финансират по европейски проекти.
Трети отиват да следват гастрономически науки или хранително-вкусова промишленост в университетите. Онези обаче, които желаят да се посветят единствено на черпака и тенджерата, са задължени да завършат скъпи частни курсове за усъвършенстване.
Записалите се в университетите обикновено харчат по няколко хиляди евро до дипломирането си, без да е сигурно, че след това ще бъдат наети на работа.

 Завършилите Международната школа за италианска кухня АЛМА в Реджа ди Колорно(Парма) обаче са абонирани минимум за петица от тотото. Този институт се смята за нещо като Харвард сред готварските школи. Сред неговите преподаватели е Гуалтиеро Маркези - кралят на италианските главни готвачи и собственици на ресторанти.
Въпреки че едногодишните курсове в тази школа струват 12 хил. евро, те гарантират моментално наемане на работа от най-ексклузивните ресторанти.

90 на сто от випускниците й започват работа веднага, тъй като школата има споразумения с 500 италиански ресторанта. Ако през 2004 г. в нея са се обучавали 17 студенти, то сега те са поне по 150 годишно. Една трета от тях сключват договори за работа още по време на учението си.

18-месечните професионални курсове по италианска кухня на Нико Ромито в област Абруцо също се смятат за доста престижни. Такава е и цената им - 12 000 евро годишно. И въпреки че от всеки 100 формирани готвачи само един-двама имат качествата да станат "шеф", това в никакъв случай не отчайва кандидатите за този занаят. Поне 2-3 години след завършването на курсовете са необходими за натрупването на опит и умения. Стартът обикновено означава заплата от 1200 евро, което за 22-годишен младеж в Италия никак не е лошо.

Първият напредък в кариерата настъпва, когато готвачът стане шеф на сектор в кухнята, което значи, че командва определено звено - за риба, месо, зеленчуци или др. Това му носи месечна заплата от 2000 евро. Следващото изкачване на готварската стълбица означава да станеш дясна ръка на главния готвач и да го заместваш, когато отсъства. Заплащането е 4000 евро на месец. Към всички тези пари обаче се прибавят извънредни възнаграждения, когато се участва и във външни събития, кетъринг и т.н. Онзи, който успее да стане главен готвач пък, обикновено получава поне по 6000 евро на месец.

Разбира се, и положението на момчетата, които белят картофи и режат зеленчуци в кухнята, не е съвсем за оплакване, защото си докарват по 800 евро на месец.