Златен Фуджи и сребърен кораб в колекцията на Тато

https://www.24chasa.bg/Article/179706 www.24chasa.bg
Божидар Йотов ще се изфука и с новите си мотористки ботуши на предстоящия рокерски събор. Снимка Авторът

"На др. Тодор Живков по случай неговата 75-а годишнина." Надписът е по ръба на огромно посребрено плато, в центъра на което е изобразена родната къща на бившия държавен глава. Отдолу се вижда и от кого е ефектният подарък - Българска асоциация по туризъм и отдих.

Това е един от експонатите в изложбата "Отминалото настояще", която от днес може да се види в градския музей в Созопол.

Тя съдържа 57 предмета - около четвърт от цялата експозиция, която се намира в Музеен комплекс - Правец. "259 са предметите, съхранявани при нас. Тодор Живков ги е получавал в продължение на 3 десетилетия по различни поводи", казва Таня Борисова, директор на историческия музей в Правец.

Опаковани внимателно, за да не се наранят, уникалните сувенири пристигнаха край морето късно в сряда след близо 10-часов преход. Към всеки предмет има и обяснение от кого и по какъв повод е получен. Един от най-забележителните експонати е копието на Тадж Махал. От Индия са и слон от тиково дърво, инкрустиран със слонова кост, кутия за бижута, украсена с макет на рикша.

Пластиката “Африканско шествие” е сред най-екзотичните.

От Изтока идва един от най-бляскавите експонати - сувенирна чиния с изображение на вулкана Фуджи, инкрустирана със злато и сребро. Вниманието на посетителите ще бъде привлечено от сребърен макет на античен кораб, подарен на Живков от емира на Кувейт.

Слон от тиково дърво

Представители на японска фирма пък са допълнили колекцията с макет на кораб съкровищница. Той символизира рога на изобилието и се подарява с пожелание за благополучие.

Директорката на историческия музей в Правец Таня Борисова показва японска бродерия от сърма, коприна и атлаз. СНИМКИ: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Колекцията е ценна, защото всеки предмет носи информация за културата и духа на страната, откъдето идва, обясняват специалисти от музея в Правец, докато търсят подходящо място за пластиката “Африканско шествие” от Мозамбик.

Сувенирна чиния с изображение на вулкана Фуджи, инкрустирана със злато

Даровете на бившия Първи дълго време се пазели от УБО. По-късно били преместени в резиденция "Бояна", но там нямало условия за съхраняването им. Така преди 7 години между резиденцията, община Правец и музея е подписан договор за отговорно пазене и експониране на уникалните предмети.

Кутия за бижута с макет на рикша от слонова кост

Преди време имаше спор за собствеността на подаръците между две министерства - на културата и на държавната администрация. Тогава от семейството заявиха, че нямат никакви претенции върху вещите, но държат те да станат достояние на обществеността, обяснява Таня Борисова.

Гостуването в Созопол е със съдействието на Жени Живкова Очаква се тя да присъства на откриването.

"Созопол е първият град, в който се представя изложбата. С колегите от Правец се запознахме повреме на разкопките на "златната" могила край Синеморец", обяснява Димитър Недев, шеф на музея в Созопол. Той припомня, че през 1978 г. созополският музей е бил открит лично от Тодор Живков.

Час по-рано в галерията ще бъде открита друга екпозиция - на около 30 платна, дарения на автори от цял свят, за фонд "1300 години България".

Сред тях има и образци на аборигенското и африканското изкуство. С изящната си изработка впечатляват два гоблена, извезани с копринени конци от българската колония в Нигерия.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

Торта от холивудския ас Майкъл Медсън зарадва актьора  Асен Блатечки навърши 47 години с... опит за самоубийство! Фенките на актьора могат да са спокойни, защото това се случи единствено в името на изкуството, на сцената на Малък градски театър "Зад канала". Там Блатечки влезе в кожата на Итън Алън Хоули,

Съпругата му се грижи за болния композитор Майсторът на шлагера се лекува вкъщи "Тончо си почива вкъщи, болен е. Лепна някакъв грип." Това заяви пред "България Днес" съпругата на 85-годишния легендарен композитор Тончо Русев - Елена. Жена му увери, че твърденията, че състоянието на майстора на шлагера е тежко, са доста пресилени.