Оставката на Станишев е проблем на елита на БСП

https://www.24chasa.bg/Article/179774 www.24chasa.bg
Росен Карадимов:

Росен Карадимов: Не успяхме да се справим с корупцията на битово равнище, която най-много убива хората. Създаде се усещане, че има двойни стандарти. По повод на споменатото интервю на Татяна Дончева, един от тези двойни стандарти беше поправката “Ванко 1” в Наказателния кодекс (в пъти бе намалено наказанието за сводничество - бел.ред.). Тази поправка, която взриви обществото, не беше внесена нито от правителството, още по-малко измислена от съветниците на премиера. Не съм от хората, които имат навика да отговарят на лични нападки, но тъй като въпросът не е само личен, ще си позволя коментар. Опитът да бъде създавана психоза и да се идентифицират някакви неясни кръгове с неясни правомощия е нереалистичен и е похват от миналото. Като съветник на премиера, а не на лидера на БСП, никога не съм имал отношение към стратегически политически и към кадрови решения в БСП. Не съм бил и в борд. През последните 4 г. не съм бил неин член, защото считах, че е неморално да възстановя членството си, когато партията е на власт. Днес обаче го възстановявам, защото БСП е в опозиция.

- Г-н Карадимов, поне в най-тесния кръг около премиера отговорихте ли си честно защо загубихте изборите?

- Има два ключови въпроса, на които трябва да бъде даден отговор. Първият е оценката на мандата и резултатите от него. Вторият е на какво се дължи загубата на изборите.

ТАТЯНА ДОНЧЕВА
ТАТЯНА ДОНЧЕВА

Парадоксално е, но отговорите на двата въпроса взаимно се отричат. Аз нямам колебания, а и всички данни показват, че приключихме успешен за страната мандат.

Материализиран в над 6% ръст в икономиката за всяка една от 4-те години. Над 24 млрд. евро чуждестранни инвестиции, 25 млрд. лв. валутен резерв, между 6 и 8 млрд. фискален резерв. Около 80% увеличени доходи и двойно увеличени пенсии, както и най-дългото платено майчинство в Европа - 410 дни.

Тези резултати позволяват в момента на фона на бушуващата криза България да излъчва послания на сравнителна финансова стабилност.

Страната ни все още не е излязла на бюджетен дефицит за разлика от 21 държави в ЕС, чиито дефицит ще надхвърли европейските критерии. Изводът е, че БСП преизпълни  предизборните си обещания от 2005 г. От партийна гледна точка обективният критерии за успех или неуспех на управлението е дали си успял да изпълниш програмата, с която си дошъл на власт. БСП категорично го направи.

Ако се появят критикари на резултатите от мандата, те би трябвало да докажат, че са били критици и на предизборната платформа.

- За мен основният проблем е в допуснатото усещане в обществото за дефицит на справедливост. На тези избори се сблъскаха разумът и обективните показатели с една силно морално-етична вълна, чийто генезис е в усещането за дефицит на справедливост. Компромисите в политиката, които са съществен елемент от политическия арсенал, основателно или не, бяха приети от хората като съглашателство. Само времето ще докаже дали тези компромиси в името на по-висши национални интереси са били оправдани.

- Аз говоря за усещането, но не съм убеден, че обективно в обществото няма справедливост.

- Ако Станишев имаше уши за критиките отвътре, можеше ли да се избегне днешната криза в БСП?

- Мандатът беше съпътстван от непрекъснати скандали в тройната коалиция, които също създадоха впечатление за двойни стандарти и липса на справедливост. Но те бяха провокирани най-вече от членовете на вътрешната комисия в парламента. За 4 г. не чухме съдържателна критика по принцип, а бяхме вкарвани от скандал в скандал, като по време на поредния Дончева си позволи да заяви, че обратният часовник за Станишев тече. Само защото той не се разправи  по безпринципен начин с Румен Петков - ключова фигура в БСП.

Последващите съдебни решения доказаха правотата на Станишев, но ние не чухме извинение от Дончева. Тази практика създаде нездрава среда, омаловажи постигнатото и изведе на преден план пикантерията и скандала.

- Дончева обвинява съветниците на Станишев, че сте орда блюдолизци, заради които премиерът трудно мисли с главата си.

- Въпросните слуги, към които съм причислен, имаха доблестта да се явят открито на изборите. Дончева очевидно е проспала 5 юли. Аз бях мажоритарен кандидат в Добрич. Цялата кампания съм провел с ясната теза, че като съветник на премиера нося отговорност за всичко, случило се в страната, и за резултатите в управлението.

Искам да кажа на г-жа Дончева, че на мажоритарния вот имам 28 655 гласа, или 28,53%, и 3000 гласа над резултата на пропорционалната листа. Този резултат е трети в страната за Коалиция за България след Видин и Хасково. Имал съм доблестта да изляза в директен сблъсък публично и за мен оценката на тези 29 000 души е по-важна от тази на г-жа Дончева. От 5 юли насам, обиждайки мен, тя обижда и тях. Защото очевидно те са глупави и не са разбрали нейната прозорливост. Аз мога да приема морални оценки само от хора, които безкористно са подкрепили БСП. Такива са онези, които бяха на неизбираеми места в листите.

Те не поставиха въпроса “под трето място не играя”, а вложиха лични усилия, време и средства, за да подпомогнат каузата. Никога няма да забравя Стилиян Маринов от с. Овчарово, председател на кооперация. Той беше в дъното на добричката листа. В продължение на 21 дни с изгладен панталон, изпрана риза и по време на жътва даде всичко от себе си. Хората в селото му стигнаха почти до бунт, уплашени, че може да стане депутат и да остави най-успешната кооперация в България. На тях благодаря и ако те поискат моята оставка, бих я дал веднага. По време на кампанията съм здрависал над 5000 мазолести ръце. Тези хора ми повярваха. И макар да не съм избран, оставам в района и ще вложа контакти, позиции и средства, за да им бъда полезен. Съзнавам, че е много по-лесно да прескачаш от студио в студио между жълтите павета, но другият подход е по-истински. След изборите се срещнах пак с тези хора. За тях проблемът с оставката на Станишев не стои.

- Защо я пазите толкова тази оставка? В крайна сметка не е ли въпрос на морал подаването й?

- Проблемът с оставката на Станишев е проблем на елита на БСП, а не на симпатизантите и членовете. В момента БСП се нуждае от много ясна консолидация. Хората, които гласуваха за БСП, а те не са малко, трябва да бъдат мотивирани и да се очертае ясна перспектива пред партията. Давам си сметка, че говоря като редови член и че отговорността за решенията е на пленума и на конгреса. Но Станишев доказа, че в много по-голяма степен е човек, който обединява, отколкото разделя. Той натрупа огромен опит като премиер и няма по-подходяща фигура за лидер на опозицията Освен това е изключително добре приет в Европ. И най-важното - той е единственият премиер в прехода, за който не се появи дори съмнение за непочтеност.

- Каква полза от това, след като подобни съмнения засягат хора около него - и в БСП, и сред коалиционните му партньори? Носи отговорност и за тях.

- Ползата е пряка. С личното си поведение Станишев даде пример. Летвата е вдигната и оттук нататък всеки на власт трябва да се съобразява с нея.

Когато настана кризата с пътната агенция и всяка сутрин осъмвахме със заглавия за Батко и Братко, той предприе безпрецедентно действие, като позиционира пътната агенция на директно свое подчинение. Този акт криеше много рискове, защото Станишев привнесе личния си морален авторитет върху една структура, наслоена с много съмнения в годините на прехода. Рискът му обаче се оправда. В момента НАПИ е структура, за която не може дори да има намек за непрозрачност. Брюксел изцяло утвърди и прие новата структура и размрази парите по ИСПА.

- Е, и? Тук всеки би ви попитал - а къде ми е магистралата до морето, която чакам от 20 г.?

- Резонен въпрос. Един от компромисите на тройната коалиция беше наследеният проблем с магистрала “Тракия”. Юридически нямаше как договорът с португалския консорциум да бъде развален, защото България беше изправена пред огромни неустойки и дългогодишни съдебни дела, които щяха да блокират всяка друга процедура. Давахме си сметка, че екзотичният акт по развалянето на договора щеше да доведе до сериозен политически дивидент и нулева управленска ефективност. Правителството постави ултиматум на португалската страна и договорът беше предоговорен с изцяло изгодни за страната условия. За съжаление, финансовият и управленски капацитет на португалците не успя да осигури финансирането на проекта в условията на настъпващата криза. След преструктурирането на НАПИ към премиера агенцията предложи финансирането на магистралата да бъде с пари по оперативна програма “Транспорт”. Това предложение срещна съпротива, тъй като заради остарели ОВОС-и не беше възможно магистрала “Струма” да влезе по оперативната програма. Премиерът обаче успя да го наложи. Отменихме проведени вече търгове за “Тракия” поради съмнения за недостатъчна прозрачност. Сега новите търгове са подготвени и бъдещото правителство може да ги проведе.

- Открехнете малко вратата на управленската кухня - кои компромиси свалиха Станишев от власт?

- Мога да кажа кои са компромисите, които Станишев не направи никога. Колкото и патетично да звучи, но е самата истина, той не жертва интересите на страната, финансовата стабилност, сигурността на валутния борд. Отношенията в една коалиция са като в семейството - виждаш недостатъците, но се съобразяваш с най-голямата ценност. В едно семейство това са децата. През тези 4 г. много ясно бяха очертани приоритетите и се приемаше, че в името на голямата цел са възможни по-малки компромиси. Това може би доведе до усещането за безпринципност. В политиката обаче да създаваш мостове и да задържаш отворени врати, е изкуство. Давам си сметка от сегашна гледна точка, чеза БСП беше по-изгодно на по-ранен етап да излезе от коалицията и да предизвика предсрочни избори. Тази позиция щеше да е честна от партийна гледна точка, но авантюристична за държавата.

Появяват се и други критики от иначе морални хора в лявото крило на БСП. Искам да припомня, че през 2007 г. на едни драматични заседания на Висшия съвет лявото крило обвиняваше Станишев в дясна политика и даваше за пример унгарските социалисти. Тогава те бяха увеличили доходите почти двойно. След месеци Унгария беше пред фалит. Най-тежко пострадаха социално най-слабите.

Един от най-тежките моменти в управлението беше учителската стачка. Станишев прекрасно разбираше, че хората са прави. В този момент румънското правителство вдигна с 50 на сто заплатите на учителите. Станишев отново беше обвинен в коравосърдечност и дясна политика. Той предпочете да запази финансовата стабилност на държавата. Днес Румъния е с над 30% девалвация на националната валута, рестриктивно споразумение с МВФ и от 1 юли започна намаляване на заплатите.

- Българите искат от Бойко Борисов възмездие и справедливост. Притесняват ли ви обещанията на ГЕРБ за проверка на всички сделки?

- Аз искрено пожелавам успех на новото правителство, защото България наистина се нуждае от стабилност. Най-лошият сценарий би бил избори до дупка. Много се надявам, че няма да се надигне вълна на политически реваншизъм, под което разбирам самоцелно освобождаване на хора само защото са били назначавани при други управления. Проверката на всякакви сделки и управленски действия е нормална процедура и това не е реваншизъм. Стига да не бъде направена тенденциозно.

  • Защо депутатите пак се дърпат от зеления сертификат

    Защо депутатите пак се дърпат от зеления сертификат

    Странно защо депутатите се дърпат от зеления сертификат и когато ги питат дали ще го въведат в парламента, започват да го усукват. Нещо повече - в събранието има една партия, чиито депутати тръгнаха напред с обещанието, че ще го махат изобщо. Но докато зеленият сертификат е в сила и докато българският гражданин е длъжен да го има
  • Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    Задава ли се най-лявопопулисткото управление на прехода?

    - Горещо призовавам да не се харчат никакви милиарди в края на годината - "Те ги вдигат, аз ги плащам" ли е предложението за космическа минимална пенсия - Който предложи популистко харчене, приема се веднага, а ако някой загатне наченки на реформи, сам се отказва Следя преговорите за съставяне на правителство

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо