Борисов: БСП и ДПС да съставят правителство, давам им 20 депутати

https://www.24chasa.bg/Article/1798218 www.24chasa.bg

„10 секунди сме държали мандата, въпреки някои спекулации. Искам да напомня, че близо 4 години носихме цялата политическа отговорност. Това е важно да се знае. За радост протестите минаха мирно, не се проля капка кръв. Станишев и Доган свалиха правителството с метеж", заяви премиерът в оставка Бойко Борисов в президентството, след като върна проучвателния мандат за ново правителство.

"Предлагам вариант за работа на институциите, а падна и митът за контрола ми върху медиите. Сергей Станишев ни упрекваше, че няма да проведем честни избори, използваха всякаква форма да говорят, че съм диктатор - кой диктатор връща цялата власт? Вторият мит беше за контрола върху медиите - някои от вас брутално ни подкрепяхте, без да съм имал нужда от вас. Сега става ясно, че всичко е било целенасочено. Когато излезе „Буда", какво стана - Станишев излезе и каза „Ще го направим по друг начин" и стана, Лютви Местан излезе и каза: „Идете си с мир". Сиреч всичко беше планирано. Включително това със сметките - да са не за 60 дни, а за 90 дни. Да се пуснат инкасаторите в отпуска по Нова година - също не бе случайно. Станишев и Доган през цялото време говорят за кабинети „на слънце", а сега Станишев е объркан от хода ми, защото митовете рухнаха. С моя ход да върна мандата от Тройната коалиция не могат да кажат, че следващите избори са били манипулирани", допълни той.

"Предлагам ДПС или БСП, те са едно, да вземат мандат. Те ще проведат изборите, те ще имат вътрешен министър. Досега съм се явявал на избори винаги, когато те са били на власт и винаги съм ги бил. Ако Станишев и Доган вземат властта за тези два месеца, няма да могат "да си заметат следите", ще вдигнат заплатите незабавно, ще вдигнат пенсиите незабавно, Станишев ще отиде в Брюксел, за да наложи вето на Европейския съвет", предложи Борисов.

"Гарантирам на БСП и ДПС по 20 депутата от ГЕРБ и да работи парламентът докогато те искат. Станишев - има си кабинета в сянка - има си мандатоносителя - ДПС. Г-н Костов многократно каза - да остане парламентът и да работи. Плюс „Атака", която е за точно такава политика, която г-н Станишев прокламира. Стават 101 депутата, аз гарантирам всеки ден да има по 20 депутати от ГЕРБ в парламента и да работят до когато искат. 20 души, но това означава Ахмед Доган да ходи всеки ден на работа. Аз гарантирам 20, за кворума, това е отговорно, това мога да направя. Ако те са уверени, че ще спечелят изборите, защо два месеца да има безвремие", каза Борисов.

"Оставил съм финансово стабилна държава - няма да слушам глупостите на Станишев. ЕК дава, че в България растежът е по-голям от други страни. Сега ще видим неговите антикризисни мерки, да видим - къде в света ги приложиха и те са успешни. Аз управлявах с малцинство, БСП казаха, че имат кабинет в сянка, сиреч - утре излизат и правят кабинет. Ако вие утре си пратите съветниците за министри, ще оголите вашата институция, кой ще работи в президентството", допълни той.

"Хората могат да избират между ГЕРБ и мен и между двойната коалиция, тройна, четворна и т.н. Служебни министри - президентът сега трябва да ги търси. Станишев предложи - да махнат министрите, всички заместник-министри и областните управители. Как ще работи държавата, ще настъпи хаос. Хората да изберат - дали да изберат нас и да продължим да строим или искат да изберат другите. Ако искат да вземат мандата - някой им дава властта сега за два месеца, а искат да го вземат след три месеца. Казал съм на президента - след като не искате да градим, правете каквото намерите за добре, аз съм готов да дам тези депутати за кворум, само толкова, каза Борисов.
От първия ден вдигнахме пенсиите; Станишев само взе решението. Затова му казвам - ела и вдигни пенсиите, вдигни на хората доходите, така както аз направих", каза още премиерът в оставка.

"Хората видяха лицата на част от протестиращите, които опорочиха протестите. За два месеца е по-добре да има отговорни, отколкото министри, които не се знае кои са. Президентът сега трябва да ги търси. Станишев иска хаос, ние се дърпаме. На изборите хората ще изберат - дали искат нас, които градим, или искат тях. Казал съм му на президента, не искам да се меся в нищо. След като не искаха да градим, оставете ги да правят каквото искат", заяви Борисов.

И заключи: "Гражданите, които протестират, да се пазят от политическите партии, да не се поддават. Да внимават да не бъдат експлоатирани. В 1917 г. от властта на народа дойде Сталин с КГБ, в Германия дойде Хитлер с "Гестапо", в Румъния дойде Чаушеску. Да внимават да не си разрушим държавата".

"В сряда планирам да връча мандата на БСП. Движим се в рамките на правомощията на президента. В петък връчвам мандата на ДПС, ако от БСП го откажат", каза преди него държавният глава Росен Плевнелиев.