Румен Овчаров: Москва не обича Борисов, но не тя му прочете присъдата

https://www.24chasa.bg/Article/1798552 www.24chasa.bg
СНИМКА: Румяна Тонeва

С Румен Овчаров, депутат от БСП, разговаря Елица Гилтяй 

Омръзна ми да повтарям, че не съм камила. Ако бях свързан с която и да е фирма в енергетиката, досега нямаше ли тази история да се раздуе?! 

- Г-н Овчаров, ще успеят ли протестиращите да формулират ясни, единни искания и да ги отстояват, или отново ще ги употребят, разединят и тази огромна обществена енергия ще бъде пропиляна?
- По-сложният въпрос е как отрицанието да се превърне в нещо градивно. Пожелавам им успех.
Дано обаче да не стигнем до поредния некадърен месия, който 4 години да се упражнява на наш гръб.
- Как ще коментирате теорията, че Москва разклати кабинета заради „Белене"? Че българските правителства продължават да са заложници на руската енергийна политика?
- Москва няма причини да обича Бойко Борисов. А когато едната велика сила ти е прочела присъдата, втората очевидно няма за какво да те хареса, а третата (Европейският съюз) просто не се интересува от теб, то явно дните ти са преброени.
- Вие сред проводниците на руските енергийни интереси в България ли сте? Можете ли да свалите този етикет от себе си?
- Никога не съм лепил или свалял етикети. През 1996 г. руският посланик твърдеше пред Виденов, че не трябва да ставам министър на енергетиката, защото съм проамерикански настроен. Тогава американската фирма “Уестингхауз” влезе в проекта за модернизация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй”.
Винаги в работата си съм се старал да защитавам интересите на страната си. Това, че в определени моменти те са съвпадали с интересите на едни или други велики сили, означава, че просто съм го правил добре.
- Имате ли притеснения за себе си, че можете да се окажете герой в сценария “Политици на съд”? И вашият портрет бе горен от протестиращи редом с този на някои други политици.
- Уморен съм да бъда лош пророк. Когато през 1998 г. и 2001 г. предупреждавах Иван Костов, че двата американски проекта в “Марица - изток” са неизгодни за България, тогава той беше велик, трябваше да се ръкува с Буш, а сега ние с вас плащаме високите сметки. Когато през 1999 г. и 2002 г. предупреждавах и Костов, и Кунева, че спирането на първите 4 блока на АЕЦ “Козлодуй” ще доведе до драстично увеличение на цените, отново нямаше кой да чуе.
Не ме чуха и през 2004 г., когато Шулева и Ковачев продаваха ЕРП-тата. Не ме чу и Бойко Борисов за ВЕИ-тата и “Белене”, не чу и за миноритарните дялове на държавата в ЕРП-тата и ги продаде на тройно по-ниска цена. Ето така на практика държавата се отказа от контрола върху тях.
Никой не може да ми попречи да казвам истината такава, каквато я виждам. Тъжното е, че познавам.
- А вие да не би да не сте звъняли на г-н Шушулов - председателя на ДКЕВР по времето, когато бяхте министър?
- Как е работила ДКЕВР по мое време, се вижда от финансовите резултати на дружествата в енергетиката и разликата днес. След НЕК и “Булгаргаз” Бойко Борисов ще фалира и АЕЦ “Козлодуй” Централата вече дължи на БЕХ над 300 млн. лева.
- Как така “Козлодуй” ще фалира, нали продава ток и печели?
- Раздутата му печалба се дължи на спестени разходи за инвестиции, т.е. за поддържане на ядрената и радиационна безопасност на централата. Така че, освен че буташе централата към фалит, това управление отказа да гарантира и нейната безопасност.
- Винаги сте били подозиран, че чрез близки до вас фирми участвате в търговията с ток, диктувате условията на този пазар. Убедете ни, че не е така.
- Нямам намерение да доказвам, че не съм камила. Ако имаше каквато и да е
 фирма, свързана с мен въобще в енергетиката и търгуваща с електроенергия, вие отдавна да я бяхте разбрали и раздули. И не мога да приема да се повтарят до безкрайност измислени легенди за мен, а да не се забелязва как съдружници на новите министри бодро печелят поръчка след поръчка. Как съратниците на Борисов от престъпния свят разграбват последния държавен сектор - енергетиката, а и не само нея.
- Но все пак политици от БСП са свързани - поне за Георги Кадиев със сигурност се знае.
- Да се търгува с електроенергия, не е престъпление. Всеки има право да го върши, ако отговаря на определени условия. Кадиев е жив и здрав и ако имате въпроси, задайте му ги на него лично.
- Обяснете простичко защо в тока, който стига до хората, не е по-голям делът на евтината енергия от АЕЦ, за да са по-ниски сметките. И защо не можем да избираме доставчика на еленергия така, както си избираме например кабелния оператор?
- На тези въпроси трябва да ви отговорят Бойко Борисов и Делян Добрев. Европейската комисия вече е започнала наказателна процедура срещу България заради неадекватните действия на правителството.
А иначе сериозният въпрос е ще продължим ли да си играем на псевдолиберализация и конкуренция в сферата на естествените монополи? Досегашните експерименти в България от 1997 г. до днес доведоха до шесткратно увеличение на цената на електроенергията.
- Каква е алтернативата?
- Другият вариант е да се откажем от частния монопол в енергетиката и въведем наистина независима регулация. В началото на ХХI век достъпът до електроенергия е изконно право на всеки човек и в европейска България сме длъжни да му го осигурим.
- Какво ще прави БСП, когато хем е опозиция, хем улицата не я иска? ГЕРБ спря големия си спад с това оттегляне - ето, послушахме хората, но дори в оставка сваляме цените и чакаме вот на доверие на изборите да продължим. А вашият полезен ход какъв е?
- Наистина ли вярвате в театралните сценки на Бойко Борисов? Хората отдавна разкриха клакьорите му - като Пеловска. А и на всички вече трябва да е ясно, че лицензът на ЧЕЗ не може да бъде отнет за дни, както си го представя Борисов. И цените на електроенергията не могат да бъдат намалени от 1 март -  не само защото законът не го позв олява, а и защото АЕЦ “Козлодуй” няма свободна електроенергия. Всичко е продадено до 1 юли и ако някой вземе вече продадената еленергия, ще трябва да остави без ток най-големите промишлени предприятия в България, т.е. да ги фалира. Да, Бойко може всичко, за него няма закони и правила. Но държава на заден ход не може да се управлява.
- Наистина ли цената на тока свали Бойко Борисов?
- Сметките за тока бяха капката, която преля чашата. Вината на Борисов за тези увеличения е очевадна.
Но той се опита да си играе с американците, бавейки посочването на “Хизбула”. Досега се откупуваше, като продаваше икономическите интереси на страната - най-яркият пример е спирането на АЕЦ “Белене”. Сега се опита да изтъргува и сигурността на България, но обърка тайминга и закъсня с обявяването на “Хизбула”. Не го пожалиха и веднага извадиха досието “Буда”. Последвалата оставка на Симеон Дянков всъщност не беше опит на Борисов да се спаси, а опит на Цветан Цветанов да стане безалтернативен следващ премиер.
- Улицата иска виновници за високите сметки пред съда. Това, че зам. главният прокурор Галина Тонева “изгърмя”, сигнал ли е? Да чакаме ли обвинения срещу политици, сключвали договори в енергийната сфера?
- Тонева няма нищо общо с цените на тока. Причината за повишенията през последните четири години е некомпетентността лично на Бойко Борисов, защото той диктуваше през този или онзи министър кога да се задържат цените и кога и с колко да се повишат.
Той предизвика хаоса с ВЕИ-та, за да осигури реализацията на проектите на близките си.
Ако не беше глупостта на Борисов, днес първи блок на “Белене” вече щеше да работи и с произведената евтина електроенергия да изплаща заемите за изграждането си. А сега ги плащаме всички ние.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

  • Спирайте коли, но само ако цапат много

    Надали има някой, който да смята, че идеите, залегнали в стратегията за чист въздух, няма да предизвикат силни дебати. Особено предвидените забрани за внос на стари дизелови автомобили и ограниченията за движението им в градовете. Защото всяка забрана води до обществено недоволство. А в държава с не особено висок стандарт на живот,
  • Мотиви за нова конституция за по-добра България

    Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в