Борислав от Видин стана два пъти герой в Италия

https://www.24chasa.bg/Article/1802477 www.24chasa.bg
Борислав Александров Богданов е предложен за медал в Италия. Снимка: фейсбук

На пръв поглед изглежда невероятно, но понякога се случва така, че два пъти на едно и също място един и същи човек се оказва в една и съща ситуация.

В началото на март 2011 г. 27-годишният сега Борислав Александров Богданов спаси живота на един италиански шофьор, след като се хвърли в река Крати, град Козенца.
Шофьорът излетял с камиона си, след като прогизналият от дъждовете мост се срутил.
По-малко от 2 г. след това, на 22 февруари, Борислав пак се хвърли в реката почти на същото място, опитвайки се да спаси една жена. 60-годишна местна жителка, която е искала да се самоубие, беше измъкната жива от Борислав от реката.

И този път, както и преди, той се оказа единственият, който не се поколеба да помогне,
 въпреки че наоколо е имало и други хора. По-късно обаче жената е починала в болницата.

“Още съм в шок от случилото се и от факта, че тази жена е починала”, каза за “24 часа” по телефона от Калабрия българинът. Той е разбрал за това от италианските медии два дни по-късно.

“Разхождах се близо до мястото, където преди 2 г. спасих шофьора. То е близо до магазина, в който помагам от време на време, и е на 3 км от мястото, където живея. Към 18 часа вървях по моста към магазина. Съвсем случайно надникнах на едно място, за да огледам реката и видях тази жена, която искаше да се хвърли в нея, разказва Борислав.

Той я хваща здраво, дърпа я назад, опитвайки се да я спре, но не успява заради тежестта й. Близо десетина минути двамата се боричкат, Борислав дори получава гърчове от усилията и паниката. Въпреки че наблизо минават хора, никой не отива да помогне. В крайна сметка жената се хвърля в реката.

Борислав слиза във водата, има опасност дори течението й да отнесе тялото на жената надолу. Той обаче я хваща, издърпва я на плиткото и я покрива с якето си. Така губи и
 ключовете си  в него. Пристигат и “Бърза помощ”, и полиция, след което го оставят да си отиде, без дори да го попитат за името му. Разпознават го обаче журналисти, дошли на мястото - те са същите, които са запечатали момента, в който той спасява падналия шофьор преди 2 години.

Два дни по-късно Борислав прочита в местния вестник как “този път не е успял да спаси човешки живот”.

“Направо ми прилоша, като прочетох това, даже не го дочетох докрай.”
И този път, както и преди 2 г., местният лидер на Движението за граждански права Франко Корбели призовава кмета на Козенца Марио Окиуто да награди българина за геройството му. Предложението е Борислав да бъде нает на работа като охрана на моста,  което би било истинска помощ за него самия, тъй като е без работа от доста време.

Дали обаче след призивите на Корбели ще последват дела, не е сигурно, като се има предвид, че Козенца е една от общините с най-голяма безработица сред местното население.

Всъщност подобен апел за награждаването на българския герой е отправен и след първия му смел жест. Пред очите на много местни жители, събрали се на моста на река Крати на 3 март 2011 г., Борислав единствен се хвърля, без да се замисли, в студените води.

Секунди преди това там е паднал камионът на работещия по ремонта му Джузепе ди Турсио.

Тогава бившият кмет Салваторе Перуджини отговаря положително на призива за награда, но месеци по-късно, когато на неговия стол сяда сегашният градоначалник Марио Окиуто, обещанията увисват във въздуха. Борислав е награден с почетна грамота.

Миналата година дори е принуден да си тръгне за България, след като месеци наред е без работа. Както разказва самият той, десетки от българите в Козенца също потеглят към родината си заради кризата и безработицата в Калабрия.

Борислав Богданов дори води дело, което печели, срещу бившия си италиански работодател, който не му е плащал в миналото нито заплати, нито осигуровки. Кога и как ще си получи обезщетението обаче, не е ясно.

През ноември миналата година видинчанинът се връща в Козенца, опитвайки се отново да намери работа, но и този път не успява.
Въпреки обещанията на кметството на Козенца, че ще го възнаградят, българинът е скептично настроен.

“Никога не съм се хващал за обещания, нито пък съм очаквал нещо от някого”, споделя Борислав. Той е свикнал да се справя сам още от малък, като се има предвид, че е израснал с баща си, който след развода си е отглеждал и брат му, и сестра му.
“Нека кметът Марио Окиуто да се откаже от някой и друг празник и вечеринка и да даде парите от тях на българина. Или пък да го наеме на работа посредством някой от социалните кооперативи. Да не бъде награден този младеж, е не само знак за голяма несправедливост, но е и истински шамар за солидарността, алтруизма и героизма”, твърди пред медиите в Козенца лидерът на “Граждански права” Франко Корбели.

Кметът Окиуто обаче отговаря чрез вестник “Джорнале ди Калабрия”, че администрацията вече е помислила за награждаването на българина за алтруизма му и че тя “ще даде своята дан”.

До ден днешен обаче това все още не се е случило.