Плашили генерал с мешерето и премиера

https://www.24chasa.bg/Article/1802514 www.24chasa.bg
ген. Никола Николов

Бившият шеф на "Гражданска защита" ген. Никола Николов е бил заплашван с мешерето и с компрометиращ фалшив документ, адресиран през 2009 г. уж до премиера Бойко Борисов.

Това става ясно от мотивите към присъдата по делото срещу Христо Върбанов-Ицо Папата, и Димо Димитров, огласени днес. Двамата бяха осъдени за рекет.

Папата получи 6 г. затвор, а съучастникът му - 3 г. условно. Оправдан бе лидерът на партия "Евророма" Цветелин Кънчев. Според съда той съдействал за среща, но не е знаел за исканите и взети суми от Ицо Папата, известен като вуйчо на фолкпевеца Азис и самопровъзгласил се за шеф на Върховното мешере.

Николов бил заплашван с разгласяване на компромати, че е искал пари от роми, за да ги уреди за обществени поръчки. Документите били подготвени за заседание на мешерето, негов член бил и Димитров.

От Николов първо били поискани 500 000 евро. Той реагирал: "Луди ли сте, кой има толкова пари!" Обяснил, че не е милионер. Папата отвърнал: "Не си милионер, ама имаш деца, имаш внуци".

След преговори ромските барони намалили сумата наполовина. Николов почнал да събира пари от близки роднини и познати. Казал, че по-скоро "ще се гръмне", но няма да позволи репутацията му да пострада. На 3 пъти дал общо 165 000 евро. Натискът продължил и той се жалвал в СДВР.

Според съда обвинението се доказва от свидетелски показания, видео и звукозаписи със СРС. Иззети са и белязани банкноти. Димитров е получил значително по-лека присъда, защото бил болен - страдал от диабет.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Треньор №1 на ХХ век на България Димитър Пенев представи биографичната си книга "Стратега" в Плевен. Човекът, извел националния ни отбор до четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 година, беше уважен от кмета на града Георг Спартански и някои от легендарните спортисти на града - футболистът Пламен Гетов и баскетболистът Цветан

Жан-Клод Ван Дам е герой не само в екшън филмите, но и в живота. Холивудската звезда го доказа с последната си постъпка - успя да убеди институциите в България и Норвегия да спасят живота на 3-месечната Рая. Кученцето беше заплашено от евтаназия, защото се оказа, че е пристигнало в скандинавската страна с фалшив паспорт