Парламентът спря проекта „Белене”

https://www.24chasa.bg/Article/1804167 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

След четири часа спорове в парламента по две проекторешения, свързани с референдума за ядрената енергетика, депутатите приеха проекторешение за окончателно спиране на проекта АЕЦ „Белене". 

Депутатите подкрепиха и гласуваха проекта за решение на Иван Иванов от Синята коалиция за спиране на проекта за строителството на нова ядрена централа на площадка Белене и за окончателното му прекратяване. При голям скандал в пленарната зала заместник-председателят на Народното събрание Менда Стоянова прекъсна дебатите и обяви гласуване без да се вслуша в призивите на народните представители от ляво. В продължение на няколко минути несъгласните народни представители протестираха, като удряха с юмруци по банките.

154 народни представители гласуваха - от тях своя глас „за" дадоха 114 депутати, а 40 бяха „против".

Решението е относно проведения на 27 януари 2013 г. национален референдум. Според него Народното събрание подкрепя решението на правителството за спиране на проекта „Белене" и окончателното прекратяване на проекта. В решението се посочва, че трябва да се ускорят процедурите по удължаване срокът за експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй", както и да се започнат процедури за строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй".

С 33 гласа "за", 96 "против" и 1 въздържал се депутатите отхвърлиха проекта за решение на лидера на БСП Сергей Станишев и група народни представители за възобновяване строежа на АЕЦ "Белене" след проведения референдум.

То предвиждаше: отмяна на предишното решение на Народното събрание от 2012 г. за спиране на проекта „Белене"; Министерски съвет да предприеме действия за ускоряване на процедурите за удължаване на срока на действие на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй"; да се рестартира строителството на нова ядрена централа на площадка „Белене".

При дебатите в пленарната зала по двата противоположни проекта за решение на Народното събрание (НС) по ядрения референдум БСП излезе с "компромисно предложение" - да се отложи решението на 41-то НС и то да бъде прехвърлено на следващия парламент.

ДПС е готово да "съучаства" в промяна закона за референдумите по посока на прага за валидност, обяви председателят Лютви Местан.

За да не се предрешават набързо нещата, Янаки Стоилов (КБ) поиска да продължат проучванията по проекта до есента и следващото правителство и парламент да вземат окончателното решение. Ако приемете решение, което сега слага точка, за нас не остава нищо друго освен да поискаме доверието на българските граждани да формираме мнозинство в следващото НС, което да отмени днешното решение, посочи той.

Депутатът призова хората да настояват за граждански експертни съвети при обявяването и провеждането на обществените поръчки. По думите на Стоилов референдумът е отключил гражданската енергия и до голяма степен е станал причина за предсрочните избори. И подчерта, че "Белене" означаваше да се произвежда електроенергия на цена, близка до тази на "Козлодуй". От думите му стана ясно и че левицата не възразява да продължи разследването по сключените договори за втората атомна централа, щом има съмнения за злоупотреби.

ГЕРБ и Сините обявиха аргументите на левицата за демагогия

И от ГЕРБ, и десните обявиха аргументите на социалистите за демагогия. От СК дори обвиниха Стоилов, че иска да наруши закона за референдумите, приет от тройната коалиция и правната комисия в 40-то НС, на която той е бил председател.

Това сериозни политици ли са, къде ви е принципността, коментира съпредседателят на ПГ на дясното обединение Мартин Димитров. Предложението, според него, показвало дълбока конюнктурност. Димитров подчерта, че дебатът има особено важна стойност - политиците трябва да се определят и партиите да вземат категорична позиция. Той предупреди за възможна опасна, според сините, хипотеза, която не изключва в следващия парламент ДПС да се присъедини към коалицията за "Белене", както Кунева и така и да се рестартира проектът.

Ако това се случи, подчерта Димитров, днешните протести ще ви се виждат като невинни сбирки на граждани в подкрепа на правителството и НС, защото ще фалирате държавата. Той повтори, че бюджетът не може да понесе 20 млрд. лв. за строителството на "Белене". Хвърлените до момента 1,5 млрд лв. още сега вдигат цената на тока, добави съпредседателят на СК. Димитров за пореден път припомни и че ако беше продължило изграждането на централата, токът от нея ще е между 3 и 4 пъти по-скъп от "Козлодуй" .

От ГЕРБ заявиха, че е демагогия от страна на БСП да говори за обществени поръчки, за прозрачност, при положение, че именно при "Белене" не е имало такива. Демагогия е и твърдението на социалистите, че гражданско движение поставя въпроса за продължаване изграждането на централата. В него влизат Румен Овчаров, Янаки Стоилов, това не е гражданското общество, а хората, които направиха далаверата "Белене" и искат да прикриятсобствените си кражби, коментира Станислав Иванов.

Независимият депутат Георги Терзийски се обърна към мнозинството от ГЕРБ с думите: „Вас историята не ви учи, независимо какви удари ви нанася. Споменавахте протестиращите. Не си направихте основния и важен извод, че хората протестираха срещу непосилния начин на живот, срещу това провалено управление. Излязоха 150 000 души на улицата и вашето правителство хвърли кърпата и избяга".

„Ако излязат 850 000 души, които подкрепиха референдума с „да" за развитието на ядрената енергетика, къде ще се скриете тогава", попита той.

Петков нападна Червенкондев за цената на проекта

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Румен Петков призова Диан Червенкондев от ГЕРБ да спре със спекулациите за цената на „Белене". „Те не почиват върху нищо. Беше организирана много голяма международна конференция преди референдума. Там хората обявиха, че най-евтината енергия в света се произвежда от ядрени мощности. Можете да лъжете народа, но временно", добави Петков.

Народният представител от ПГ на ГЕРБ Станислав Иванов припомни за писмо, в което директорът на АЕЦ „Козлодуй" е помолил изкупеното от българската страна оборудване за „Белене" да отиде за „Козлодуй".

Червенкондев добави, че писмото е било за това да бъде дадено на българската централа АЕЦ „Козлодуй" основно оборудване, което е същото като на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй". „Когато попитахме: „Защо не сте го дали?", отговорът беше - вече се бяхме договорили с руската страна", добави той.

БСП: ГЕРБ не зачита легитимната воля на повече от 1 200 000 българи

Депутатът от левицата Георги Божинов заяви, че ГЕРБ не зачитат легитимната воля на повече от 1 200 000 българи.

След като председателят на Народното събрание Цецка Цачева се опита да прекъсне Божинов поради изтичане на времето му, той заяви: „Вашето време изтече, г-жо председател", на което Цецка Цачева отговори: „След два месеца ще видим на кого какво".

Проектът „Белене" е опасен за финансовата стабилност на България, започнат е без защита интересите на страната и ще осигури непосилна за гражданите цена на електроенергията. Това не трябва да се допуска, заяви депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев.

„Левицата е извън времето и пространството. Какво искат хората? В протестите хората искат яснота, прозрачност, контрол, да се разсекретят всички договори досега. Какво предлага БСП - „Уважаеми, хора, предлагаме ви един секретен договор и електроенергия, която е дори по-скъпа от тази на „Мариците", заяви Червенкондев.

От разсекретените документи се вижда как са се правили поръчките - по телефона. В Комисията „Белене" стана ясно, че цената на проекта ще е 10 млрд. евро, а не както твърдяха от БСП - 4 млрд. евро. Цената на произведената електроенергия от един блок на АЕЦ „Белене" ще е над 150 лв. на мегават часа, каза още той.

„Хората трябва да знаят, че в този проект има множество нарушения. Хората искат да знаят, защо ЕРП-ата са заобикаляли Закона за обществените поръчки, ами по проекта „Белене" се е случвало същото. В проекта са вкарани 300 млн. лв. от държавния бюджет", посочи Диан Червенкондев.

Янев: „Белене" е финансовата Сатурнова дупка на прехода

АЕЦ „Белене" е финансовата Сатурнова дупка на прехода. Най-голямата черна комунистическа каса, каза лидерът на РЗС Яне Янев.

„В АЕЦ „Белене", където и да бръкнеш, мирише на мръсни, откраднати пари. Това ще го видите много скоро, защото главният прокурор възобнови делото за източените милиони - над 500 млн. лв.", заяви Янев. „На площадката в Белене трябва да бъде построен затвор за българските корумпирани политици. АЕЦ „Белене" ощети българските граждани с няколко милиарди лева", посочи Янев.

Петър Димитров: Обяснете как „да" на референдума стана "не" в парламента

„Четири години управлявате на инат на българите. Трябва да обясните как това „да" в парламента става „не". Ако бяха гласували 4,5 милиона българи, какво щяхте да кажете днес? Вие се прощавате с нацията със заявлението „ние управляваме на инат, каквото и да ни каже нацията, ние ще правим това, което ни казва Бойко Борисов". Това заяви Петър Димитров от БСП.

„Беше елементарно след отговора „да" да кажете - "да, ние се съобразяваме с нацията, ще правим централа", вместо да кажете - "няма да правим нова атомна централа, а нов блок в Козлодуй", каза още депутатът.

„След като манипулирахте въпроса на референдума, казахте три пъти "не". Колко хора гласуваха на референдума в Бургас за Бургас - Александруполис? 27,9 процента. Тогава за вашия лидер това беше „да" и вие смачкахте проекта. 27,9 процента - всичко е наред, но за 20 и няколко процента за „Белене" - нищо не е наред", добави Петър Димитров.

„Според предизборната платформа на ГЕРБ - трябваше да изградим „Белене". Не знам какво ще запомнят българите от вашите лентички, но ще запомнят една лентичка - несрязаната лентичка на първи блок на АЕЦ „Белене", каза още Димитров и допълни: „Ще бъдем осъдени да платим претенциите на „Атомстройекспорт" и българите трябва да платят 2 милиарда лева. Това, което е днес по улиците, ще ви се струва като мечта в сравнение с тогава, когато ще трябва да се плащат парите. Централата щеше да излезе на пазара и да се конкурира с другите производители".

Лъчезар Тошев: Риск е да се строи атомна централа в сеизмична зона

Според Лъчезар Тошев от Синята коалиция е недопустимо да се поема риск да строим атомна централа в сеизмична зона.

„Би трябвало да се концентрираме върху алтернативите в енергетиката. Появили са се нови технологии, които дават нови възможности за развитието на енергетиката. Не трябва да поставяме в зависимост нашата енергетика от един вносител на ядрено гориво", заяви Тошев. Според него, не трябва да се строят атомни централи и по черноморския бряг.

Независимият депутат Димитър Чукарски заяви, че България има нужда от ядрената енергетика. Той предложи в проекторешението на Синята коалиция да се допълни забрана на работещата индустрия.