Нуриел Рубини: Политическата стабилност е ключова цел за България сега

https://www.24chasa.bg/Article/1805928 www.24chasa.bg

Американският икономист от ирански произход Нуриел Рубини посети България за първи път. Той изнесе публична лекция: "Възможности за растеж на една малка икономика в глобализирания свят". У нас Рубини е поканен от пенсионноосигурителната компания "Доверие" и с медийното партньорство на "Капитал" и Bloomberg.
Световната му слава дойде, когато през 2006 г. той прогнозира, че имотният балон в САЩ ще донесе световна финансова криза. След като прогнозата му се случи, The New York Times Magazine го нарече Dr. Doom (от англ. обричам - б. р.) Една от несбъднатите му прогнози е, че валутния борд на България и на Латвия ще се срине. През есента на 2011 г. Рубини прогнозира втора криза през 2012 г.
Ето как отговори Рубини след лекцията си на журналистически въпроси:

- Излиза ли светът от кризата?

- В САЩ растежът е малък и има фискални проблеми. В еврозоната рисковете са значително по-ниски в сравнение с година по-рано. Има известна загуба на конкурентоспособност и високо ниво на публичен дълг. Натрупаната умора от програмите за икономии вече се усеща не само в Италия, но се прехвърля и в други държави от еврозоната. Централна и Източна Европа имаха неустойчив модел на растеж, базиран на прекалено висок ръст на потреблението и на бюджетни дефицити. Затова и кризата от 2008 г. имаше характер на рецесия и криза. Въпросът е какъв ще е моделът за растеж.

- Каква е оценката ви за България?

- Макроикономическата ви рамка е стабилна, публичният дълг е нисък, имате стабилна валута, малък дефицит, ниска инфлация, стабилна банкова и финансова система. Икономическият ви ръст обаче е нисък, анемичен, а безработицата е висока и расте. За една малка и отворена икономика като вашата е важно да се върне към силния икономически растеж. Някои от проблемите ви се пренасят от съседни държави. Пред правителството ви остава отворен въпросът кои инвестиции да засили - в инфраструктурата, в образованието, в работната сила. А и да направи реформи, които да засилят потенциала за растеж.

- Грешка ли бе търсенето на фискална стабилност на всяка цена?

- Както много други държави от тази част на света до 2006-2007 г. нямахте устойчив модел на растеж. Както знаете, ставаше дума за растеж, базиран на ръста на вътрешното потребление, прекалено много инвестиции в недвижимите имоти и финансовия сектор, който доведе до балон на кредитите. Дефицитът е малък, но проблемите са свързани с високо ниво на задлъжнялост в частния сектор. Фискалната позиция на страната обаче е стабилна и премина през кризата без проблеми.

- Застрашен ли е валутният борд  от политическатанестабилност?

- Не виждам рискове за борда, той датира от 1997 г., като през това време имаше доста възходи и сривове на икономическата активност, смениха се различни правителства, имаше глобална финансова криза. Но финансовата ви система е стабилна, спестяванията са високи, банковият надзор е добър, така че въпреки високото ниво на лошите заеми и крехката икономика не виждам рискове за борда.

Рискът ви по-скоро е как да се върне икономическият растеж, защото ръст от 1-1,5% годишно не е задоволителен и може да е източник на допълнително напрежение. Ако нямате ръст, лошите кредити ще се увеличават, бюджетният дефицит ще нарасне, критиците на валутния борд ще издигнат глас, защото ще посочат, че той ограничава икономическия растеж.

Ключовата цел за страната е да възстанови политическата стабилност чрез демократичен процес и след това да се проведе дебат, за да се види какъв ще е най-добрият начин за връщане към висок икономически растеж. Получихте разумно ниво на лихвите при облигационната емисия заради стабилната си фискална политика.

- Да сменяме ли икономическия  модел?

- Старият ви модел на растеж е провален, безработицата е висока, този път трябва да се намери по-добър модел, базиран на инвестиции в частния сектор и по-нататъшно отваряне на икономиката, структурни реформи и в тази връзка моят съвет е държавата да търси модели на публично-частно партньорство за инвестиции в образованието, инфраструктурата, обучението на работната сила, здравеопазването. Кохезионните фондове не са достатъчни да осигурят в пълен размер такива инвестиции, затова има известен фискален резерв, който може да се използва за капиталови инвестиции. Но трябва да се помисли и как фискалните ресурси да се използват интелигентно, без да се рискува стабилността на фискалната политика. Целта е да се повиши продуктивността на икономиката и частният сектор.

- Оценката ви за политическата нестабилност у нас?

 - В България има демокрация, а хубавото на демокрацията е, че има дебат за бъдещето на икономиката и социалната политика. Изборите ще се случат по-късно през годината. Вярвам в силата на демокрацията. Има безредици, но има възможност за дебат и хората ще решат по какъв път ще поемат.

При политическа нестабилност инвесторите стават по-внимателни, потребителите също преценяват повече, бизнесът - става по-предпазлив. Важно е за всяка страна със своите демократични сили да реши дали ще има избрано правителство, което ще е овластено да проведе взаимосвързан комплекс от икономически политики. Това е по-добре от това да не се знае кой е на власт и каква е неговата политика. В момента в САЩ има дебат за бюджета, демократите не искат да намаляват разходите, републиканците не искат увеличение на таксите и това води до несигурност в бизнеса и потребителското доверие. Демокрацията е добра система, понякога правителствата падат, идват избори и се избира правителство с ясна икономическа политика. Колкото по-скоро стане това, толкова по-добре, защото намалява несигурността.

- Прогнозата ви за еврозоната днес?

- Миналата година бях сериозно загрижен за еврозоната, по-специално заради проблемите на Испания и Италия. Но в момента смятам, че вероятността Гърция да излезе от еврозоната е ниска и не очаквам да стане тази година. Трипартидното правителство постигна споразумение за реформи и орязване на бюджетните разходи, като в замяна на това Германия и Тройката осигуряват значителен финансов ресурс, който помогна на банките да останат на крака и да се финансират провителствените разходи докато реформите продължават.

Обърнах внимание, че има фундаментални проблеми в еврозоната - нисък потенциал за растеж, рецесия, висок дълг - публичен и частен, загуба на конкурентоспособност.
Икономиките на седем държави не са в добро състояние - Гърция, Ирландия, Португалия, Италия, Испания, Кипър и Словения.

Все повече държави може да тръгнат по пътя на Гърция и да преструктурират задълженията си. И накрая след няколко години не знам дали сегашните членки на еврозоната все още ще са в нея.
Ако Италия и Испания успешно се справят с кризата, дори малки икономики като Гърция и Кипър да излязат, не очаквам разпадане на еврозоната. Все пак не изключвам възможността през следващите няколко години някои от малките членки, ако не могат по друг начин да решат фискалните и финансовите си проблеми, да излязат. Една или две страни.

- Какво мислите за прякора си “Мистър Дуум”?

- И аз бих предпочел да не ме наричат така или още по-лошо - "Мистър Катастрофа". А да ми казват например "Мистър Благоденствие". Но уви, все още много мои лоши прогнози се сбъдват.

НУРИЕЛ РУБИНИ, американски икономист, пред журналисти

  • Да върнем честността в пенсиите - да преизчислят всички, а не само минималната

    Да върнем честността в пенсиите - да преизчислят всички, а не само минималната

    Който и да е човекът от управляващите, сетил се, че не е нормално да се вдига само минималната пенсия, трябва да бъде похвален. Защото в последните години под натиска на политиците от “Обединени патриоти” пенсионната система в България стана възможно най-нечестната. Увеличението само на минималната пенсия просто лека-полека щеше да изравни
  • Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Барни Ръбъл в тола, а не в правосъдното министерство

    Английският е задължителен, все пак сме в ЕС Барни Ръбъл се оказа в тола, а не в провосъдното министерство. Почти в третото десетолетие на ХХI век в една държава от ЕС е необходимо да мине половин час, за да ти активират винетката. Нещо невиждано и нечувано. След половин час спокойно могат да те хванат точно 10 пъти в нарушение