Лекарите отменят протеста само ако лимитите паднат

https://www.24chasa.bg/Article/1806027 www.24chasa.bg
Д-р Райчинов е председател на лекарския съюз.

Докторите може да отменят протеста си, само ако шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков се откаже от методиката си с искане до МС, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на лекарския съюз (БЛС).

Тя е изворът на всички проблеми с орязаните бюджети, заради които болниците се разбунтуваха. По обща преценка парите са със 100 млн. лв. надолу.

Зам.-шефът на БЛС д-р Юлиян Йорданов цитира факти за болниците. Бюджетът на "Св. Анна" в София бил намален с 25-30%, този на Онкологията в София - с 32%, на "Св. Екатерина" - с 25-30%. В страната не било по-различно. В Ямбол обемите са с 1/4 по-малко, в Перник орязването е над 20%, във Варна между 25 и 30%.

Болниците в малките населени места също са ощетени, а там пациентите нямат и право на избор. В Мадан например за цялата 2013 г. е поставен лимит от три операции на апендикс.

Още през месец януари обаче болницата е направила 4 такива операции. На практиката следващите пациенти от общината с подобен проблем трябва да пътуват и да търсят друга болница, където бюджетът не е изчерпан.

Спешно да се върне методиката на НЗОК от 2012 г. за разпределение на средствата, искат в писмо болниците в Бургас. Държавни, общински и частни здравни заведения се обединиха в безпрецедентно сдружение, за да демонстрират единство в исканията си. Според тях новата методика ги принуждава да работят с по-малко от 60% от капацитета си.