Лекарите отменят протеста само ако лимитите паднат

https://www.24chasa.bg/Article/1806027 www.24chasa.bg
Д-р Райчинов е председател на лекарския съюз.

Докторите може да отменят протеста си, само ако шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков се откаже от методиката си с искане до МС, заяви д-р Цветан Райчинов, председател на лекарския съюз (БЛС).

Тя е изворът на всички проблеми с орязаните бюджети, заради които болниците се разбунтуваха. По обща преценка парите са със 100 млн. лв. надолу.

Зам.-шефът на БЛС д-р Юлиян Йорданов цитира факти за болниците. Бюджетът на "Св. Анна" в София бил намален с 25-30%, този на Онкологията в София - с 32%, на "Св. Екатерина" - с 25-30%. В страната не било по-различно. В Ямбол обемите са с 1/4 по-малко, в Перник орязването е над 20%, във Варна между 25 и 30%.

Болниците в малките населени места също са ощетени, а там пациентите нямат и право на избор. В Мадан например за цялата 2013 г. е поставен лимит от три операции на апендикс.

Още през месец януари обаче болницата е направила 4 такива операции. На практиката следващите пациенти от общината с подобен проблем трябва да пътуват и да търсят друга болница, където бюджетът не е изчерпан.

Спешно да се върне методиката на НЗОК от 2012 г. за разпределение на средствата, искат в писмо болниците в Бургас. Държавни, общински и частни здравни заведения се обединиха в безпрецедентно сдружение, за да демонстрират единство в исканията си. Според тях новата методика ги принуждава да работят с по-малко от 60% от капацитета си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата