Иван Милев рисува портрет на племенницата на Бенковски

https://www.24chasa.bg/Article/1807878 www.24chasa.bg
Портретът на Анна Каменова, рисуван от Иван Милев през 1924 г. Сега е в частна колекция.

БИСЕРА ЙОСИФОВА

Oбразът на художника Иван Милев е едно от най-популярните лица от артсъсловието от 1997 г. Тогава в чест на 100-годишнината от рождението му БНБ отпечата банкнота с неговия лик. Ако имате пет лева в джоба, обърнете внимание на одухотвореното лице на големия творец, който си отива от този свят едва 30-годишен.

Първият изследовател на творчеството му е съпругата на министър Богдан Филов, Елка Петева-Филова, която в издадената през 1939 година монография пише : "Иван Милев изобщо не рисуваше портрети… Единственият портрет, който той ни остави, е този на г-жа Анна Стайнова, нарисуван през 1924 г."

Ликът на твореца на банкнотата от пет лева.
Ликът на твореца на банкнотата от пет лева.

Към него ще прибавим и уникалния му автопортрет, отпечатан на афиша на първата му изложба и придружен от надпис: "През лятото на хилядо деветстотин и двадесета година откри първата си в столицата София декоративна художествена изложба Иван Милев от град Казанлък, народен учител в село Кору-Чешме, Хасковска околия."
Бедният овчарски син принадлежи към онова блестящо следвоенно поколение на интелектуалци, които, бидейки радетели за "родно изкуство", са основоположници
на българския модернизъм  Иван Милев споделя идеите на сецесиона и сам олицетворява новия тип художник, който се изявява както в кавалетното изкуство, така и в декоративното, в книжната илюстрация и театралното оформление.

Почитател на Густав Климт, Иван Милев прилага стила на българския сецесион върху сюжети, свързани с народните обреди и обичаи, легенди и предания, изображения на църкви и светогорски манастири, задушници, молитви, народни сцени, герои от националния фолклор. Каква е причината той да остави в художествената ни история този уникален портрет и коя е Анна Стайнова?

Анна е дъщеря на видния държавник Михаил Маджаров, потомка на известния копривщенски род, забогатял по време на Възраждането от търговия с памучни платове. Бабата на Анна е по-голямата сестра на Георги Бенковски. През 1919 година Анна Маджарова се омъжва за големия юрист проф. Петко Стайнов, един от първите теоретици по административно право в България и известен политик, братовчед на композитора академик Петко Стайнов. Юристът е бил министър на железниците, на външните работи и пълномощен министър във Франция в средата на 30-те години, един от учредителите на движението за защита на евреите.

Стайнови се сближават с Иван Милев по казанлъшка линия През 1925 година художникът прави стенописи в Стайновата къща в Казанлък. Самата Анна Маджарова-Стайнова е образована и известна в литературните среди. В софийския си дом години наред тя събира свой кръжец на прочутите си понеделници. Там се срещат и общуват изтъкнати художници, музиканти, политици, театрали, учени. Анна Стайнова е с рядко литературно дарование като поетеса, белетрист и преводач. През 1920 година, когато се създава списание "Златорог" на Владимир Василев, Маджаровата дъщеря е привлечена за сътрудник. Тя и съпругът й умуват какъв литературен псевдоним би й прилягал. Юристът си припомня, че докато е защитавал докторат в Лайпциг, немците са се затруднявали да произнасят фамилното му име и го преиначавали на Щайнов. Тъй като на немски Stein означава камък, решават, че това е най-подходящ псевдоним.
Тогава за българската култура се ражда Анна Каменова, преводачката на "Чичо Томовата колиба".

Иван Милев е впечатлен от ерудицията и красотата и възрожденския дух на писателката  и това личи и от портрета, който й прави. Иначе художникът винаги е бил влюбен и верен на съпругата си - оперната певица Катя Наумова. Благодарение на нея той попада в интелектуалния елит. Ако се вгледате в текста на банкнотата от 5 лева, ще прочетете написаното с почерка на художника: "За мен всичко това е чудо..." Всъщност това е цитат от негово любовно писмо, но до Анна Пашова - предишна негова дама на сърцето.

Портретът на Анна Стайнова-Каменова съдържа всички характеристики на стила, който бихме определили за български сецесион - с декоративна пищност, стилизация и същевременно екзотични детайли. Ако се вгледаме, те са заимствани от народните шевици и цветови съчетания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Символът на културното министерство през 2013 г. - ексминистър Владо Пенев и секссимволът на родния театър Захари Бахаров са неразделни. Двамата въпреки разликата в годините са близки приятели и отново бяха засечени рамо до рамо до Народния театър от топпапараците на "България Днес". Веселата компания дори се запъти на обяд след репетиции

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА