Две двойки близнаци в едно семейство - виртуози музиканти

https://www.24chasa.bg/Article/1811204 www.24chasa.bg

В събота обикновено около 18 часа започва домашният концерт в семейство Игнатови от Шумен. На 23 февруари афишът (публикуваме го с големи съкращения, защото е дълъг) включваше:

- "Приспивна" от Панчо Владигеров, изпълнява на пиано Ибрахим Игнатов-син- "Италианска полка" от Рахманинов, на пианото Хасан и Ибрахим-синове
- "Ябълко, златна ябълко", народна песен, изпълняват Нермин и Мерлин Игнатови, дъщери, съпровод на Хасан и Ибрахим на пиано и Дениз Игнатов-баща на гъдулка
- Макамлийски мелодии", изпълнява на гъдулка Дениз-баща
- "Богдане, кара Богдане", сборна група на синове, дъщери и баща

Шестчленното семейство живее от близо 2 години в Шумен. Идват от малкото делиорманско градче Каолиново. Състои се от две двойки близнаци. Третокласниците Хасан и Ибрахим и деветокласничките Нермин и Мерлин учат в местното училище по изкуствата "Сава Доброплодни".

Бащата е завършил история и археология в Шуменския университет, но работи като фелдшер в спешната помощ в Каолиново, а майката Себиле е лаборант в "Каолин". Тя пътува всяка сутрин до Каолиново, бащата - веднъж на 4 дни.

Когато Хасан и Ибрахим били на 5 години, един ден им попаднало малко детско акордеонче. "Оставих го така, че да го видят, и изчаках какво ще стане", разказва баща им.

Първо го взел единият, после другият брат. Бащата разбира, че децата са музикални, и започнал да се занимава с тях. Той самият свири на няколко инструмента още от 9-годишен. През 1986 г. печели първия си златен медал на събора в Копривщица. След това вече не брои медалите и отличията, но ги пази.

До завършването на първи клас с братята се занимава главно той. Вкъщи семейството има 2 клавирни инструмента, гъдулка, кавал, гайда, саз, тамбура, тъпан и какво ли още не.

След това Дениз разбира, че ако иска синовете му да се занимават сериозно с музика, трябва по-специална подготовка. Продават, каквото имат, в Каолиново и се местят в Шумен. Купуват на старо една пиано, руска "Ласточка", и отиват да се записват в СОУ "С. Доброплодни".

Откъде да знаят, че класовете се сформират още от първи клас. В школото отначало се мръщят, че са закъснели, но бащата се кълне, че децата ще наваксат. И то така, че сега близнаците са едни от звездите на училището, въпреки че са едва деветгодишни.

Каките Нермин и Мерлин също са близначки, но поне не са еднояйчни като момчетата и се различават лесно. Те пеят от 4-5-годишни и сега са в хора на ансамбъл "Шумен". Трудно изброяват всички песни от репертоара си.

 "Петимата можем да изнесем  5-часов концерт, без да повторим нищо", твърди бащата Дениз. Единствено майката Себиле не свири и не пее, но тя има отговорната задача да снима по концерти и конкурси изявите на талантливите си деца.

Братята Игнатови свирят и по сватби, и на международни конкурси у нас и в чужбина. Не закъсняват и първите награди. С "На Елиза" печелят първата награда на фестивал в Муратлъ, Турция. През ноември 2012 г. извоюват най-голямото си отличие засега. Жури с председател проф. Ружка Чаракчиева дава първа награда на международния клавирен конкурс "Андрей Стоянов" в София за Хасан. Ибрахим е с поощрение.

Голямата им благодарност е за учителката им по пиано в СОУ "Сава Доброплодни" Маринела Маринова. "Това е жена с голямо сърце и страхотен професионалист, която знае какво да вземе от детето и как да развие таланта му", не крият благодарностите си към педагожката родителите на Хасан и Ибрахим.

Миналото лято, когато всичките им връстници почиват, ритат топка и карат колела, Хасан и Ибрахим свирят. Всеки ден по 4-5 часа. Тъй като още нямат инструмент вкъщи, ходят в школото. Етюди, етюди и пак етюди.

"Ходят из коридорите и само като видят свободно пиано, сядат. Чуваш, че някой свири, но не ги виждаш, защото са още дребнички и не се забелязват зад инструмента", разказа една от учителките им.

"Казано на медицински език - те двамата вече са заразени", смее се бащата Дениз. Наистина децата свирят с огромен мерак. Не са много по приказките, но споделят, че свиренето на пиано никога не им омръзва. Отличници са по всичко, но музиката е на първо място.

Освен че свирят като виртуози, братчетата опитват и да композират. Вече имат 15-ина свои творби. Тази година с тях ще участват на конкурс в Добрич.

Общо взето ги чака трудна година. Конкурси в Бургас, София, Мартенски музикални дни в Русе, конкурс "Панчо Владигеров" в Шумен, Провадия, "Димитър Ненов" в Разград, Шабла. От мениджърския родителски екип преценяват, че за да не се изпускат учебни дни, ще се участва само в надпревари в България.

Семейство Игнатови живее в скромна панелка в Шумен. "Използвам случая, за да се извиня на съседите за шума от пианото, но и те като че ли взеха да свикват", споделя бащата Дениз.

От няколко месеца братята Игнатови са едно от лицата на проекта “Шумен - живият град”, който се осъществява от общината.

А голямата мечта и на момчетата и на техните родители е да имат един по-добър инструмент вкъщи, за да могат да го използват непрекъснато и да не зависят от това дали училището е отворено.

Вчера стана ясно, че мечтите понякога се сбъдват. Преди месец СОУ "Сава Доброплодни" посетил известният наш PR експерт Максим Бехар, който е бивш възпитаник на школото. В коридорите внезапно чул вдъхновено изпълнение на пиано и толкова бил впечатлен, че помолил да го заведат да види кой свири. Видял двамата малки виртуози и наистина останал слисан.

Разбрал за проблема с пианото и когато се прибрал в столицата, разказал за Хасан и Ибрахим на дъщерята на известна наша пианистка. Тя е била професор в музикалната академия и е вече покойник. Дъщерята на музикантката с огромно удоволствие решила
да дари инструмента на майка си на младите таланти Обяснила, че това е била волята  й приживе, но пожелала анонимност.

На 1 февруари двамата музиканти свирили на концерта на радио "Шумен" по случай 40-годишния юбилей на медията. Гост на проявата бил и композиторът Стефан Димитров. Той също се включил в акцията за намиране на инструмент за Хасан и Ибрахим. С общите усилия на Максим Бехар и Стефан Димитров до дни един класен инструмент ще направи семейните концерти на Игнатови още по-качествени.