Цял служебен кабинет се изучил в шуменска гимназия

https://www.24chasa.bg/Article/1811281 www.24chasa.bg
Шуменската гимназия с преподаване на чужди езици “Никола Вапцаров”. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Какво е общото между Панайот Волов, Васил Коларов, Желю Желев и Тодор Колев?
На пръв прочит нищо, но внимателният поглед в историята показва, че всички те са били съученици, макар и в рамките на повече от век.

Един президент на страната, 4-ма министър-председатели, 14 министри, няколко зам.-министри и цяла плеяда от знакови имена в най-новата българска история са минали през класните стаи на едно обикновено шуменско училище.

По продукцията си от политически лидери шуменската гимназия “Вапцаров” отстъпва
само на Оксфорд, където според статистиката са се дипломирали 26 британски премиери.

Директорът Георгиев показва снимки на възпитаници министри и премиери.
Директорът Георгиев показва снимки на възпитаници министри и премиери.

Историята  започва в далечната 1841 г., когато Сава Доброплодни създава в Шумен мъжкото взаимно училище. След много смени на имената си днес, 162 г. по-късно, гимназията с преподаване на чужди езици “Н. Й. Вапцаров” носи традициите на първооснователите.

До 1954 г. училището е било само мъжко, след това приема името на Вапцаров за свой патрон и става смесено.

Скромен, но излъчващ достойнство и аристократизъм училищен музей пази многогодишните тайни на гимназията.

Куртки и фуражки от униформите на учениците, помагала отпреди век и половина, дневници, албуми, пожълтели черно-бели снимки изпълват витрините на музея.

В хранилище пък се пазят главните книги от повече от век и всеки, който се интересува, може да сравни успеха на Васил Коларов и Тодор Колев например.

От най-важния кът, този с ВИП възпитаниците, става ясно, че на 1 август 1949 г. в училището е приет Желю Митев Желев, а завършва точно преди 60 години. Документът с №183 е издаден през 1953 г. и затова оценките в него са по петобалната система.

Пълния отличен в дипломата на бъдещия доктор по философия разваля една четворка по геометрия, затова общият му успех е “отличен 4,93”.

Абитуриентът от с. Веселиново има отлични бележки по всички общообразователни предмети, включително по френски, руски, по история на СССР, по астрономия, по конституция, психология и логика.

Много преди него търкат дървените чинове на училището едни от първите ни премиери - Стоян Данев, ген. Рачо Петров и Васил Друмев. През 1949 г., когато Желю Желев става ученик, друг възпитаник на гимназията, Васил Коларов, става министър-председател.

Министрите са от всички политически цветове. Едни от първите дейци на следосвобожденска България получават образование в шуменското школо. Голямата част от тях продължават след това да учат в чужбина, завръщат се и заемат ключови постове в новата държава.

Още през 1865 г. за учител е назначен Тодор Икономов. По-късно той е вътрешен министър и председател на Народното събрание през 1881 г. Година по-рано външен министър е Никола Стойчев, също възпитаник на школото.

Вътрешното министерство е оглавявано през 1915 г. от Христо Георгиев Попов, а от 1923 до 1926 г. от ген. Иван Русев, и двамата учили в шуменското училище.

Янко Сакъзов е министър на търговията и промишлеността през 1918 г. От 1938 до 1939 г. Николай Николаев е вътрешен министър, по-късно и на народната просвета.

До 1944 г. Димитър Василев оглавява министерството на обществените сгради и пътищата. След Девети отличници на училището също стават министри. Данчо Димитров е цели 12 г. шеф на транспорта, по-късно е и посланик в ГДР.

Марин Вачков от Нови пазар е министър на селското стопанство от 1962 до 1966 г.
Известният с няколко култови реплики вицепремиер Нейчо Неев също е получил образованието си тук.

От сегашната изпълнителна власт възпитаник на гимназията е зам.-министърът
на правосъдието Велина Тодорова.

Тя е от випуска, от който излезе военният министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Николай Свинаров, от който е и Соня Янкулова, която беше зам.-министър на отбраната, а по-късно и на вътрешните работи.

Във витрините на музея е и личното дело на председателя на Съюза на учените, големия наш хирург академик Дамян Дамянов.

Оказва се, че когато е бил в XI клас, е получил петица по стенография, а в трите години в гимназията има петици и по физическо.

Освен политици гимназия “Вапцаров” е дала учени като Тончо Жечев, д-р Кирил Игнатов, философа Асен Игнатов, актьора Тодор Колев и театрала Емил Кьостебеков.

Първите паралелки с разширено изучаване на чужди езици се сформират през 1976 г. От 13 г. гимназията е призната за езикова и е асоциирана към ЮНЕСКО.

Днес училището е едно от 10-те в страната, в които учениците получават престижния шпрахдиплом, който им отваря вратите към немските университети. Децата учат английски, немски, френски и руски език.

Директорът Георги Георгиев, който от 17 г. ръководи гимназията, пази и показва няколко
папки с грамоти и сертификати от състезания и олипмпиади, на които децата показват своите знания.

“Държим на външните изяви. Едно е да получаваш шестици на кило, а друго - да излезеш на състезание и да видиш къде си. Задача на колегията е да накара детето да повярва, че знае, да му вдъхне самочувствие”, смята директорът.

Той с гордост, но и с известна тъга изброява възпитаниците си, които са приети в чужбински вузове и са останали там завинаги.

В сайта на училището има специална опция за реализация на бивши ученици и така се събира информация кой къде разнася славата му.