Кръгът Банкя - стари другари от службите и милицията

https://www.24chasa.bg/Article/1811464 www.24chasa.bg
Ресторант "Бялата къща" се намира на видно място в Банкя.

Кой е мистериозният кръг "Банкя"? Какви лица има там и наистина ли са задкулисните кукловоди на процесите у нас?

Премиерът в оставка Бойко Борисов посочи именно този кръг като инициатор на компроматите срещу него, включително и на скандала "Буда".

Водещата фигура в кръга "Банкя" е Чавдар Чернев. Той е сред учредителите на сдружение ГОРД, а неговият лидер Слави Бинев е яростен политически противник на премиера в оставка.

Кръгът "Банкя" има доста богата история.

Той е по-стар и от кръга "Монтерей", за чийто лидер се брои бившият външен министър ген. Любен Гоцев.

Общото между двете структури е Виктор Вълков - също ексминистър на външите работи, но в правителството на Димитър Попов.

Според Вълков всичко тръгнало от редовни сбирки в ресторант "Бялата къща" в центъра на Банкя.

На дългите обеди се събирали главно бивши играчи от голямата политика и все още действащи бизнесмени с определен интерес към търговията със специална продукция и охранителната дейност.

Един по-внимателен поглед открива общия знаменател - почти всички са бивши полицаи или хора от службите от времето преди 1989 г. и първите години на демокрацията.
След като Виктор Вълков променя предпочитанията си в полза на намиращия се на две крачки от дома му ресторант "Монтерей", безспорен лидер на сбирките в "Бялата къща" става Чернев.

Кой е Чавдар Чернев? Потомствен полицай, стигнал до шеф на Софийското градско управление на МВР. Баща му Антон Чернев е бил дългогодишен началник на 6-и отдел в Трето управление на ДС - военното контраразузнаване.

Брат му Тихомир Чернев реализира завидна кариера в митниците. През 2002 г. от редови митнически инспектор на летище София е издигнат за главен секретар на Главно управление "Митници".

Чернев оглавява софийската полиция през смутните 1990-1991 г. Това е периодът на създаването на първите борчески групировки. Говори се, че благодарение на него разрешителни за оръжие са получили неколцина борци, които през август 1991 г. за първи път открито се опълчват на органите на реда.

Като охранители на ресторант "Ла Страда" в курорта "Дюни" те умишлено предотвратяват полицейска проверка след тежко престъпление.

След като се оттегля от МВР, Чернев създава десетки фирми - все в съдружие със сътрапезници от "Бялата къща". Например с Виктор Вълков имат обща фирма "Чавил " ООД.

В "София Делта" пък е съсобственик с Димо Кръстинов и Евстати Гюров. В АБМГ (Американо-българска медицинска група) играе заедно с Димитър Събев, Димо Кръстинов и ливанеца Робърт Абужауди.

За разлика от Виктор Вълков и Любен Гоцев, които понякога се появяват в печатни и електронни медии, Чернев отказва всякакви контакти с журналисти. До този момент няма случай репортер да го е накарал да каже поне една дума.

Факт е, че единствено името на Чернев фигурира сред учредителите на ГОРД. По неофициална информация обаче почти всички негови приятели от кръга "Банкя" подкрепят по един или друг начин партията на Слави Бинев.

Кои са другите от кръга "Банкя"?

Според отлично осведомени това са Ангел Стойчев, Евстати Гюров, Димитър Събев, Димо Кръстинов, Максим Димов, Иван Саздов.

Димо Кръстинов е син на известния в близкото минало проф. д-р Генчо Кръстинов, бивш началник на Военномедицинската академия. Възпитаник на Английската гимназия в София, бивш служител на Първо главно управление на ДС - външното разузнаване, управлява или е в съдружие в десетки фирми.

Димитър Събев е професионален дипломат арабист, работил в Ливан и Йемен, доктор на историческите науки. Напуска МВнР през 1992 г. и започва частен бизнес. Справка в системата ДАКСИ показва, че освен едноличните фирми "Ася-87" и "Уелкъмнет", има и участие в "Дарокс-инженеринг", "София-Делта", "Пидимекс", "Интерком".

До неотдавна Събев е управител и собственик на "Агробин". В "Рубин инвестмънт груп" е съдружник с Ангел Стойчев. През 2006 г. бе избран за член на руската Академия по проблемите на сигурността, отбраната и правовия ред. Същата онази академия, която през 2009 г.  бе обявена за незаконна от руския върховен съд.

Безславно завърши и опитът на Събев да оглави Дипломатическия институт на МВнР.
Ангел Стойчев също е бивш полицай. Преди 1989 г. първо е началник на столичното Осмо РПУ, а след това и заместник на Чернев в ръководството на Софийско градско управление. Дъщеря му Невена е живеела на семейни начала с небезизвестния Филип Найденов - Фатик.

Смята се, че именно Стойчев е собственик на прочутия ресторант "Монтерей", макар по документи да се водят други имена. Негов шофьор навремето е бил Румен Гайтански - Вълка. И той като приятелите си от кръга "Банкя" се е обзавел с къща в курортното градче.

Полицай е бил и Евстати Гюров. След 1982 г. е работил по линия на Държавна сигурност в столичното Пето РПУ и в Четвърто управление на ДС - икономическото. Напуска органите на реда в първите години на демокрацията и се захваща с частен бизнес. С неговото име се свързва засега  неуспешният опит за вдигане на небостъргач на мястото на бившия ресторант "Ропотамо" в столицата.

По-рядко на масата в "Бялата къща" е сядал Иван Саздов - съсобственик на най-големите тенис-кортове в Банкя. Според местни именно Саздов навремето е запалил сегашния премиер по тениса.

През 2005 г. той оглави инициативния комитет за издигане кандидатурата на Бойко Борисов за кмет. Говори се, че е кум на зам.-финансовия министър Владислав Горанов.
Максим Димов е бивш депутат от ДПС, но повече е известен като ковчежника на НДСВ, който в последните години разви мащабен бизнес в областта на енергетиката.

В "Елмаз 24" Димов е акционер заедно с Виктор Вълков и Чавдар Чернев. Той участва и в холдинга "Маккап", като се счита, че названието е взето от МАКсим-КАПиталист. В "Маккап брокерс" Димов отново е съдужник с Чавдар Чернев.

На по-ранен етап на масата в ресторант "Бялата къща" идвал и Красимир Велчев - сегашният шеф на парламентарната група на ГЕРБ. Велчев също живее в Банкя и често разпуска на тенискортовете на Саздов. Няма данни обаче, откакто влезе във властта, да поддържа контакти с хора от кръга "Банкя".

Понякога в "Бялата къща" се отбивали и бившият министър на търговията от Татово време Христо Христов и о.р. ген. Георги Милушев, последният шеф на УБО, сега собственик на веригата магазини "Зора".

Дали покрай Любен Гоцев или самостоятелно, някои фигури от кръга имаха навремето
топла връзка с т.нар. генералско движение в БСП Почти всички са прекратили членството си в соцпартията, но не е забелязано да са минали в десния политически спектър.

Явната и неявна подкрепа за ГОРД мнозина си обясняват с отдавна охладнелите отношения с Борисов. И тъй като по убеждение са леви, решават да насочат възможностите и енергията си към структурите на ГОРД.

Резонен е въпросът защо не се върнат към партията майка?

Отговорът е много прост - на "Позитано" вече е друго поколение, за тях там вече няма място. Обикновената партийна книжка не ги задоволява. Тези хора са свикнали да играят водеща роля, да заемат силни позиции.

В сдружението ГОРД те също са в сянка, но там думата им се чува. Стратегическата цел е на предстоящите избори да се отнемат колкото се може повече гласове от ГЕРБ.