Димитър Токушев е новият шеф на Конституционния съд

https://www.24chasa.bg/Article/1817517 www.24chasa.bg
Георги Първанов поздравява Благовест Пунев, Димитър Токушев и Пламен Киров (от ляво на дясно), след като са положили клетва в КС през 2006 г.

66-годишният Димитър Токушев е новият председател на Конституционния съд - институцията, която е над всичко и над всички.

Той бе избран вчера на събрание на 12-те конституционни съдии със 7 гласа "за", колкото е нужният минимум. Вотът е таен.

Съдиите Благовест Пунев и Румен Ненков, които до петък най-често се спрягаха за поста, са получили по два гласа. Един е пуснал бюлетина с името на Цанка Цанкова, съобщиха от съда.

При избора на председател на Конституционния съд няма номинации. 12-те топмагистрати се събират и получават бюлетина с всички имена. Всеки отбелязва срещу името на колегата си, когото подкрепя за поста. Няма пречка конституционен съдия да гласува за себе си.

КС оглавява магистрата, получил поне 7 от 12-те възможни гласа. Ако никой не събере минималната подкрепа, се прави балотаж между двамата, получили най-много гласове. Ако при повторния вот ги подкрепят по равен брой колеги, предимство има кандидатът с по-голям професионален стаж.

Токушев, когото президентът Георги Първанов назначи в КС през 2006 г., ще е начело на съда до октомри 2015 г. Тогава изтича и 9-годишният му мандат като конституционен съдия.

Председателят на единствената институция, пред която се атакуват резултатите от парламентарните избори, трябваше да бъде избран още през октомври м.г. Вотът се забави, защото самият Конституционен съд бе блокиран заради непълен състав. След като избраха за конституционен съдия зам.-шефа на Народното събрание Анастас Анастасов, на депутатите им бяха нужни 5 месеца, за да излъчат втория топюрист от парламентарната квота - зам.-шефа на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Преди това избраната Венета Марковска не успя да положи клетва, издигнатата Галя Гугушева се оттегли, а президентът Петър Стоянов не се съгласи да бъде номиниран.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едната от секси психоложките на националите Лилия Стефанова се уреди в телевизията на Слави Трифонов. Добилата скандална слава покрай нападките на Николета Лозанова терапевтка получи своя рубрика в шоуто на гологлавия водещ. Блондинката ще коментира злободневни теми. Тя получи предложението за работа, след като плени Слави с чара си

Пада от мотор, получава редица травми и фрактури Симеон ДЕМИРЕВ Тежък инцидент претърпява Луиза Григорова по време на снимките на филм "Диви и щастливи". Голяма част от сцените са екстремни и опасни. А актьорите се отървават на косъм от ужасни травми. Не и Луиза Григорова. В една от тях актрисата яхва мощен мотор,

Безводието изведе на протест жителите на Перник и околните села. От началото на седмицата районът е на воден режим заради пресушаването на близкия язовир "Студена". По план вода трябва да има 10 часа в денонощието, но граждани са бесни, че в центъра на Перник има за повече време, а в крайни квартали водата е с жълтеникав цвят