Речите на Георги Димитров в Лайпциг подправени, най-прочутата изобщо не е произнасял

https://www.24chasa.bg/Article/1820044 www.24chasa.bg
Димитров по време на Лайпцигския процес. СНИМКА: АРХИВ

  

На 27 февруари се навършиха 80 години от палежа на Райхтстага. Почти няма друго историческо събитие от този период, което да е толкова обсъждано, разследвано и анализирано и до ден днешен.

Юридически погледнато, случаят е толкова противоречив, че върху него се заседава десетилетия след края на войната. Чак до 2007 година!

На 6 декември 2007 германски съд отменя смъртната присъда над Ван дер Любе - холандеца, осъден като единствен подпалвач на Райхстага. Причина за вдигането на присъдата е прието през 1998 г. решение, че присъди, издавани между 1933 и 1945 г., се анулират, ако почиват на специфични националсоциалистически схващания.

Дали Ван дер Любе наистина е подпалил парламента в Берлин, дали това са били комунистите, както твърди обвинението, или пък е акция на самите нацисти - все още никой не е дал окончателен отговор. Сигурно е обаче, че палежът не може да бъде извършен от едно лице, което отхвърля тезата за виновността на Ван дер Любе. Не подлежи на спор и фактът, че от пожара полза имат единствено нацистите, които го използват за повод да отменят редица граждански права и свободи и оправдават преследването на германското комунистическо движение, като го дискредитират в очите на голям брой германци.

Палежът на Райхстага обаче продължава да служи на пропагандата и дълго след като Третият райх е разрушен. Само че този път на комунистическата пропаганда. Оказва се, че речите на Георги Димитров, с които той обръща процеса за пожара и успява да оневини не само себе си, но и цялото комунистическо движение, са манипулирани и доукрасявани години наред от германската соцпартия. В тях са вмъквани пасажи и думи, които Димитров никога не е изричал. Напълно е коригиран и немският език на българина. Незнайно защо соцрежимът в Берлин не желае да признае, че героят от Лайпциг не е владеел немски перфектно. Затова речите му са поправени и като ги чете човек, остава с впечатлението, че немският е бил като майчин на Димитров.

Всъщност това не е така, което не намалява значението на постижението му. Дори напротив - феноменално е, че един чужденец, поставен под заплахата от смъртно наказание, успява да се защити толкова добре на чужд за него език.

По-скандален обаче е фактът, че комунистите в ГДР, а и в България, десетилетия наред използват като пропаганда цели абзаци от заключителната реч на Георги Димитров в Лайпциг. А той въобще не я е произнасял!

Процесът срещу него започва на 21 септември 1933 г. и продължава 57 заседателни дена. Приключва на 23 декември 1933 г. с присъда. Фашисткото правителство в Берлин явно е напълно уверено в благоприятния за него изход от процеса, затова допуска той да е достъпен за обществеността. Акредитирани са многобройни журналисти от цял свят и Германия. Дори има директно радиопредаване поне в началото. Постепенно, с убедителните речи на Димитров, нещата явно вземат обрат и фашистите започват да ограничават достъпа до делото. Радиопредаванията са прекратени, а в немската преса почти изчезват статии по въпроса.

Речите на Димитров са публикувани за първи път през 1946 година в съветската зона, която по-късно ще стане ГДР. С годините се появяват все повече преработени издания.

Докато във ФРГ чак до 80-те години се поддържа тезата за самотния подпалвач Ван дер Любе, в ГДР и целия соцблок историята описва палежа като дело на нацистите. Документите от самия процес започват да се променят от издание на издание и докато през 1946 г. речите на Димитров са все още коректно пресъздадени, в последното им издание от 1982 г. те са силно променени и украсени.

Преди няколко години германският историк професор д-р Детлеф Йозеф направи сравнение между оригиналните речи на Георги Димитров и онова, което години наред е публикувано. И открива огромните разлики.

Най-драстичен е примерът със заключителната реч на Димитров. Той се подготвя старателно за всеки процесуален ден, като за заключителните си думи си е нахвърлял конструкцията на цялата защитна реч. Преди да успее да я произнесе обаче, съдът излиза с присъда - комунистите Димитров, Попов, Танев и Торглер са освободени поради липса на доказателства, а Маринус ван дер Любе е осъден на смърт. Възмутен, Димитров скача и иска думата, но съдията Вилхелм Бюнгер не му я дава и прекратява процеса. Така заключителната реч на героя от Лайпциг остава само на хартия.

В нея е прочутият пасаж за Галилео Галилей: "И изправен пред съда, Галилео с дълбока убеденост е викнал: И все пак тя се върти! Тази научна теза по-късно става ценност за цялото човечество. Ние, комунистите, днес можем не по-малко решително да кажем: И все пак то се върти! Колелото на историята се върти напред, към една съветска Европа, към един световен съюз на съветските републики. И това колело, движено от пролетариата, под ръководството на Комунистическия интернационал, няма да бъде спряно чрез никакви заличителни мерки, чрез никакви затвори и смъртни присъди. То се върти и ще продължи да се върти до окончателната победа на комунизма! За себе си лично аз не искам да се превръщам в мъченик посредством една присъда, която да ме произведе в подпалвач. Искам да остана борец. И да живея поне още 20 години, за да се боря за комунизма, след което спокойно да умра!"

От тази концепция източногерманските комунисти правят реална реч и я публикуват години наред, сякаш тя е била произнесена. Първите доказателства за фалшификациите става известни едва след падането на Берлинската стена.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София